Haberler

Sırbistan'da Boşnaklara, Boşnakça Eğitim Hakkı

Güncelleme:

Sırbıstan'da çoğunlukla Boşnakların yaşadığı ve Boşnakça'nın resmi dil olduğu Sancak bölgesindeki okullarda, Boşnakça eğitim yapılabilecek.

Sırbıstan'da çoğunlukla Boşnakların yaşadığı ve Boşnakça'nın resmi dil olduğu Sancak bölgesindeki okullarda, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren Boşnakça eğitim yapılabilecek.

Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar'da (Yeni Pazar) bulunan Boşnak Milli Konseyi (BNV) binasında, hükümetin Boşnakça eğitim kararına ilişkin seminer düzenlendi. Yeni Pazar, Priyepolye, Syenitsa ve Tutin kentlerinde hizmet yapan ve gelecek öğrenim yılının başlamasıyla Boşnakça ders verecek olan eğitimci ve öğretmenlerin katıldığı seminerde, konuya ilişkin bilgi verildi.

Seminere, Sırbistan Eğitim Bakanı Vesna Fila, Eğitim Bakanlığı Sekreteri Muhedin Fiyulyanin, Boşnak Milli Konseyi Başkanı Esad Cuceviç ile Sancak bölgesinden çok sayıda eğitim kurumu ve okul müdürü katıldı.

Sırbistan Eğitim Bakanı Vesna Fila, burada yaptığı konuşmada, yeni uygulamanın kapsadığı öğrencilere destek vermek için Yeni Pazar'a geldiğini, ana dilde eğitim görmenin temel insan ve medeniyet hakkı olduğunu, ülkedeki diğer azınlıkların da bu hakka çok önceden kavuştuğunu söyledi.

Sırbistan Eğitim Bakanlığı Sekreteri Muhedin Fiyulyanin de bakanlığın güçlü bir mekanizma oluşturarak, Boşnakların ana dilde eğitim haklarına her zaman destek vereceğini ifade etti.

Boşnak Milli Konseyi Başkanı Esad Cuceviç de "Boşnaklar'a anadilde eğitim hakkı verilmesiyle son günlerde çok konuşulan kıyamet günü senaryosunun gerçekleşmediğini, fakat Boşnakların ana dilinde eğitim görmesine gerek görmeyenler ve bunu savunanlar için kıyametin koptuğunu" söyledi.

Hükümetin aldığı bu kararla Sırbistan'daki Boşnakların toplumsal ve devlet sistemine entegrasyon yolunun açıldığını belirten Cuceviç, "Bugün Boşnak halkı için ve aynı zamanda Sırbistan devleti için yeni bir çağ başlıyor. Boşnak Milli Konseyi ile Sırbistan Eğitim Bakanlığı arasında devam eden bu olgunlaşma süreci, bugün devlet sistemi içinde Boşnak dilinde eğitim görebilmesi kararıyla sonuçlandı" diye konuştu.

Boşnak Milli Konseyi tarafından yapılan açıklamada da Boşnakça dilinde eğitimin, Sancak bölgesindeki bütün okul öncesi, ilk ve orta öğretim okullarında birer sınıfta verileceği belirtildi.

Muhabir: Medin Haliloviç - Kemal Zorlak

Yayıncı: Serkan Fidan - YENİ PAZAR

Kaynak: AA / Güncel

Serkan Fidan Politika Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title