Haberler

Siirt'te Domuz Sürüleri Üzüm Bağı ve Fıstık Ağaçlarına Dadandı

SİİRT'te merkeze 7 kilometre uzaklıkta bulunan Gökçebağ Beldesi Koçpınar Mahallesi'ndeki yaklaşık 20 üzüm bağına dadanan domuz sürüleri, üzüm üreticilerini iflasın eşiğine getirdi.

SİİRT'te merkeze 7 kilometre uzaklıkta bulunan Gökçebağ Beldesi Koçpınar Mahallesi'ndeki yaklaşık 20 üzüm bağına dadanan domuz sürüleri, üzüm üreticilerini iflasın eşiğine getirdi. Çok sayıda fıstık ağacına da zarar veren domuz sürüleri karşısında çaresiz kalan üreticileri mağdur olduklarını belirterek, zararlarının karşılanmasını istedi.

Gökçebağ Beldesi Koçpınar Mahallesi'ndeki 20 üzüm bağı ve fıstık ağaçlarına, son günlerde dadanan domuz sürüleri köylü üreticiye büyük zarar verdi. Geçen yıllarda da domuzların bahçelere girdiğini ancak bu denli büyük çapta hasara yol açmadığını belirten köylüler, domuz sürülerinin sıcak havadan etkilendikleri için bunu yaptıklarını düşünüyor. Köyde daha önce de benzer olaylara tanık olduklarını belirten köy sakinlerinden Halil Demir, şöyle konuştu;

"Akşam saatlerinde serin olduğu zaman domuz sürüleri bağıma gelerek fıstık ağaçlarına ciddi zarar verdi. Sabah erken saatte bağıma geldiğimde gördüğüm manzara karşısında şoke oldum. Daha önceki senelerde köyümüze domuz sürüleri geliyordu. Ancak, ilk defa bu kadar zarar verdiler. Tahminimizce bu sürüler sıcaklardan etkilendi ve su kenarlarından kaçarak serin yerleri tercih ettiler. Fıstık ağaçlarımız ciddi bir zarar gördü ama yine şükür ediyoruz. zaman zaman buraya ailem ile geliyorum şayet o sırada saldırmış olsalardı durum daha kötü olabilirdi. Sadece benim bağımda zarar yok, ancak en büyük zarar benim bağımdadır. Diğer bağlarda da zarar var, benim tespit ettiğim kadarıyla yaklaşık 20 bağa ciddi zararlar verilmiştir. 30 yıllık fıstık ağaçları domuzlar tarafından yok edildi. Bizim yetkililerden tek istediğimiz bize izin verilsin bunları avlayalım olağan üsttü hal olduğundan avlama yapamıyoruz ve bağlarımız gözümüzün önünde yok olur."

Koçpınar Mahallesi sakinlerinden Mehmet Halil Aldemir ise, domuzların üzüm bağı, hem de fıstık ağaçlarına zarar verdiğini söyledi. Aldemir, şöyle dedi:

"Gördüğünüz gibi bağlarımızı domuzlar istila etti. Burada bulunan birçok bağın ciddi zarar gördü. Ben bu bağdan yılda 6-7 ton üzüm alıyorum bu sene domuzlar yüzünden 150 kilo belki de daha az alacağım. Biz yetkililerden istediğimiz bize hasat dönemine kadar avlanma izni verilsin ancak olağan üsttü olduğu için yapamıyoruz. Bir fıstık ekildiği zaman verim vere bilmesi için tam 30 yıl geçmesi gerekiyor. Ben askere gitmeden önce yanı 32 yıl önce ektiğim fıstık domuzlar tarafından yok edildi."

Şikayetler üzerine söz konusu bağlarda incelemelerde bulunan Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, birçok üzüm ve fıstık ağacının zarar gördüğünü tespit ettiklerini anlatarak, "Gelen şikayetler üzerine fıstık bağlarından inceleme yaptık ve gördüğümüz manzara karşısında şok olduk. Domuzlar buraya gelerek özellikle büyük emekler ile yetişen 20-30 yıllık fıstık ağaçlarına zarar vermişler. Olağan üsttü hal olduğundan avlanma yapılmıyor. Biz birlik olarak gerekli yerlerden avlanma yapılama bilmesi için izin almaya çalışacağız" diye konuştu.

- Siirt

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halil Demir Gökçebağ Siirt Politika Güncel Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Bakmadan Geçme

AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu?
Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title