Haberler

Şerafettin Elçi Ölümünün 1. Yılında Anıldı

Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) eski Genel Başkanı, Diyarbakır bağımsız milletvekili ve Devlet eski Bakanlarından Şerafettin Elçi, ölümünün 1. yılında Şırnak’ta düzenlenen törenle anıldı.

Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) eski Genel Başkanı, Diyarbakır bağımsız milletvekili ve Devlet eski Bakanlarından Şerafettin Elçi, ölümünün 1. yılında Şırnak'ta düzenlenen törenle anıldı.

Geçen yıl yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden ve memleketi Cizre'de 27 Aralık 2012 tarihinde toprağa verilen bağımsız Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi için düzenlenen anma törenine BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Gültan Kışanak, DTK Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Türk, BDP milletvekilleri Erol Dora, Demir Çelik, Nazmi Gür, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Kuzey Irak 16. Bölge Sorumlusu Serbest Lezgin, Habur Sınır Kapısı Sorumlusu Hamit Ali, Teknik Direktör Mustafa Denizli, AK Parti Şırnak Milletvekili Emin Dindar'ın yanı sıra bölge belediye başkanları, bölge belediye başkan adayları, BDP MYK Üyesi Ferhat Tarhan, BDP PM Üyesi Salih Baykal, DÖKH Aktivisti Fadile Bayram'ın yanı sıra binlerce kişi katıldı. Cizre'de Ulu Camii'nde okunan Mevlid-i Şerif'in ardından kılınan cuma namazı sonrası binlerce kişi Asri Mezarlığı'nda bulunan Şerafettin Elçi'nin mezarını ziyaret etti. Mezarlıkta okunan duaların ardından Elçi ailesi adına Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, yaptığı Kürtçe açıklamada törene katılan bütün misafirlere teşekkür etti.

BDP Eşbaşkan Selahattin Demirtaş ise "Şerafettin abimizin ölüm vefatının birinci yıl dönümünde burada bir arada olmak hem de Şerafettin Elçi'nin bıraktığı mirası sahiplenmek, mücadelesini sahiplenmek. Onun mücadelesi şahsında özgürlüğü ve barışı sahiplenmek hepimiz için büyük bir onurdur. Barışa, özgürlüğe sahip çıkan bütün halkımızı yediden yetmişe her bireyimizi bizler kutluyoruz. Şerafettin Elçi hastalığının son günlerinde şunu söylemişti; 'Ben hastayım, yaşlandım artık ama gözüm arkada gitmeyeceğim. Çünkü bu son siyasi çalışmalarımda gördüm ki artık bu mesele halka mal olmuş. Bu mesele artık kişileri, şahısları, partileri aşmış ve bir halk hareketine dönmüş. Dolayısı ile gözüm arkada değil, halkımız özgür olacak, bu mücadele kazanılacak.' Bizde Şerafettin abimizin hem bu mirasını, hem özlemini sahiplenip gereğini yerine getirmek için kendisine ve bu mücadelede emek ve çaba sarf etmiş herkese söz verdik" dedi.

Şerafettin Elçi gibi toplumun birliğini, bütünlüğünü temsil eden, ömrünü, çalışmalarını buna adamış şahsiyetlerin hiçbir zaman unutulmayacağına vurgu yapan Demirtaş, "Özgürlüğe ve barış mücadelesine adanmış bir ömür ve geride bıraktıkları hiçbir zaman unutulmazlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanı olarak sadece Kürdüm dediği için, Kürt kimliğini inkar etmediği için bedelini mahpuslarda ödemiş bir siyasetçi, bir barış adamı, bir tarihçi olarak Kürt dilinin ve kültürünün yaşatıcısı olarak bizlerde elbette ki o mirasını geride bırakmadık. Onun mücadelesini bugün binlerce, on binlerce Kürt genci tarafından sahiplendiğini görmek eminim ki Şerafettin Elçi'nin ruhunu şad edecektir. Bugün yaşasaydı Sayın Öcalan'ın başlattığı sürece de çok büyük katkısı ve desteği olacaktı. Çünkü onun gibi siyasette barışı öne çıkaran, diyalogda barışı öne çıkaran bizler gibi bütün siyasetçilere kendisi de yol gösterip, kendisi de bu konuda katkı sunmak için elinden geleni yaptı. Keşke kalıcı barışı, nihai barışı görebilseydi. Bu kadar emek ve mücadeleden sonra halkının özgürlüğüne tanıklık edebilseydi. Ama eminim ki gün gelecek bütün Kürdistan şehitlerinin, bütün Kürdistan'ın bütün gençlerinin burada bu mezarlıkta bulunan Milletvekillerimiz Şerafettin Elçi, Orhan Doğan'ın mezarı başında sözümüzü tutmanın rahatlığı ile geleceğiz ve onlara çok şükür mirasınız yerde kalmadı. Bu halk bu mirasa sahip çıktı ve bu halk özgürlüğe taşıdı. Şerafettin Elçi abimize Allah'tan rahmet diliyorum. Başta ailemiz olmak üzere bütün halkımıza sabırlar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Cizre Asri Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreninde Kuzey Irak 16. Bölge Sorumlusu ve Barzani hükümeti adına Serbest Lezgin ile KDAEP Genel Başkanı Lütfi Baksi de Kürtçe açıklamalarda bulundu. Yapılan konuşmaların ardından okunan dualardan sonra Demirtaş ve beraberindekiler Şırnak'a gitmek için yola çıktı. - ŞIRNAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selahattin Demirtaş Şerafettin Elçi Diyarbakır Şırnak Politika Güncel Haberler

title