Haberler

Recep Bozlağan: "Türkiye'nin Başkanlık Sistemine Geçmesi Türkiye'yi Federal Sisteme Taşımaz"

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Recep Bozlağan, Türkiye'de başkanlık sisteminin federal sisteme zemin hazırlayacağı söylemleri hakkında, "Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi Türkiye'yi federal sisteme taşımaz" dedi.

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Türkiye'de başkanlık sisteminin federal sisteme zemin hazırlayacağı söylemleri hakkında, "Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi Türkiye'yi federal sisteme taşımaz" dedi.

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, başkanlık sistemi ve federal sistem tartışmalarını değerlendirdi. "Başkanlık sistemi ile federal bir sistem arasında bir bağ yok" diyen Prof. Bozlağan, "Başkanlık sisteminin, ülkeyi federal yapıya sürükleyeceğini söyleyenler, dünyadaki uygulamaları ya bilmiyorlar ya da değişik kaygılar veya hesaplarla çarpıtıyorlar" şeklinde konuştu.

Almanya, Hindistan ve Pakistan federal bir devlet olmalarına rağmen, başkanlık sistemi ile değil parlamenter sistem ile yönetiliyorlar. Fransa ve Kore üniter bir devlet olmalarına rağmen yarı başkanlık sistemi ile yönetiliyorlar. Bu nedenle, başkanlık sistemi ile federal yapı, parlamenter sistemi ile de üniter yapı arasında doğrudan bir bağ bulunmamakta. Dolayısıyla, Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi Türkiye'yi federal sisteme taşımaz" diye konuştu.

Başkanlık sistemine neden karşı çıkıldığını belirten Prof. Dr. Recep Bozlağan, "Çünkü, başkanlık sistemine geçiş olduğu zaman birçok siyasi parti pazarlık gücünü kaybedecek. Koalisyonlar üzerinden iktidara gelme, hükümet ortağı olma gücünü kaybedecekler. Dolayısıyla da başkanlık sistemini istemiyorlar. Başkanlık sistemi daha çok büyük partilerin işine yarayan bir sistem. Başkanlık sistemine geçilirse büyük partiler muhtemelen yola devam edecekler. Diğerleri ya küçülecek ya da bütünüyle kaybolacak" dedi.

Bozlağan, "Türkiye'nin asıl ihtiyacı olan siyasi istikrarı sürdürebilmesidir. Bir ülke düşünün ki, 90 yıllık tarihinde 61 farklı hükümetle yönetilmiş olsun. Yani bir hükümetin ortalama ömrü 1,5 yıl bile değil. Böylesi bir ülkede ne ekonomik istikrar ne de sosyal istikrar sağlayabilirsiniz. Bu sebeple, Türkiye'yi siyasi, ekonomik ve sosyal istikrara kavuşturacak hükümet sistemleri üzerinde ciddiyetle durulması ve konunun ön yargısız bir şekilde tartışılarak, ülkenin ihtiyacına uygun demokratik bir sistemin kurulması elzemdir. Bu ise, siyasi partilerin menfaatlerinden çok daha önemlidir" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Marmara Üniversitesi Recep Bozlağan Türkiye Politika Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını bir türlü söndürülemiyor

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını bir türlü söndürülemiyor

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title