Haberler

Polonya parlamentosunda hararetli İstanbul Sözleşmesi oturumu

Güncelleme:

Geçtiğimiz yaz İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin gündeme geldiği Polonya'da parlamento bu kez vatandaş inisiyatifi kapsamında sunulan "Aileye evet, cinsiyete hayır" isimli yasa teklifini görüştü.

Geçtiğimiz yaz İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin gündeme geldiği Polonya'da parlamento bu kez vatandaş inisiyatifi kapsamında sunulan "Aileye evet, cinsiyete hayır" isimli yasa teklifini görüştü. Hristiyan Toplum Kongresi ve Ordo Iuris Enstitüsü gibi muhafazakar örgütler tarafından hazırlanan yasa teklifi Polonya'nın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek Uluslararası Aile Hakları Konvansiyonu oluşturmasını önerirken, parlamentodaki muhalefet partileri teklifin reddedilmesini istiyor. İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ise tasarının alt komisyonda ele alınmasından yana görüş bildirdi.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından konuya ilişkin bir gelişme de Polonya parlamentosunda yaşandı. Parlamento, muhafazakar sivil toplum örgütleri Hristiyan Toplum Kongresi ile Ordo Iuris Enstitüsü öncülüğünde vatandaş inisiyatifi kapsamında hazırlanan "Aileye evet, cinsiyete hayır" başlıklı yasa teklifini görüştü. Polonya'yı derhal İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi, hükümeti ise Uluslararası Aile Hakları Konvansiyonu oluşturmakla yükümlü kılmayı içeren teklif 30 Mart'ta parlamentoda yapılacak oylama ile ya yasalaşma yolunda alt komisyonda görüşülmeye devam edilecek ya da reddedilecek. Hristiyan Toplum Kongresi'nden Marek Jurek söz konusu yasa teklifini parlamentoda takdim ederken kazanım olarak sunulan İstanbul Sözleşmesi'nin zayıf kişileri şiddetten koruyan bir düzenleme olmadığını, söz konusu sözleşmeden çekilmeyle Polonya'nın sözleşmenin getirdiği cinsiyet ideolojisinden korunacağını ileri sürdü. Marek Jurek, Polonya'nın kendisinin "Şiddet Karşıtı Ulusal Uzlaşma" şeklinde bir düzenleme yapması gerektiğini belirtirken, iktidar partisi PiS milletvekili Violetta Porowska ise Polonya'daki hukuki düzenlemelerin şiddetle mücadelede gerekli standartları karşıladığını, parti olarak söz konusu yasa teklifinin parlamento alt komisyonunda ele alınmasından taraf olduklarını aktardı.

"SÖZ KONUSU TEKLİFİN YALAN, KORKU, HOMOFOBİ, AYRIMCILIK VE EŞİTSİZLİĞE DAYANIYOR"

Parlamentoda grubu bulunan muhalefet partileri Vatandaş Platformu (Koalicja Obywatelska), Sol (Lewica) ile Polonya 2050 ise yasa teklifinin reddedilmesini talep etti. Vatandaş Platformu'ndan Monika Rosa söz konusu teklifin yalan, korku, homofobi, ayrımcılık ve eşitsizliğe dayandığını belirtirken, Sol Parti'den Wanda Nowicka ise "Hepimiz biliyoruz ki bu gerçekten vatandaş inisiyatifi değil. Bu her şeyden önce Birleşik Sağ'a mensup politikacılar tarafından harekete geçirilen Ordo Iuris fanatiklerinin inisiyatifi" şeklinde konuştu.

Polonya yasalarına göre doğrudan demokrasinin bir bileşeni olarak 100 bin imza toplayan vatandaşlar "vatandaş yasama inisiyatifi" kapsamında parlamentoya yasa teklifi sunabiliyor. Genel kurulda görüşülen bu tür yasa teklifleri milletvekilleri tarafından tümden reddedilebileceği gibi üzerinde çalışma yapılması için alt komisyonlara da sevk edilebiliyor.

SÜREÇ POLONYA ANAYASA MAHKEMESİ'NDE DEVAM EDİYOR

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro geçtiğimiz yaz aileyi hedef alan ideolojik bir sözleşme olduğu, toplumsal yapı ve aile açısından zararlı ifadeler içerdiği gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek için yasal prosedür başlatmıştı. Adalet Bakanı Ziobro'nun bu girişiminin ardından Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de kadına yönelik şiddetin önlenmesi hususunda devletlerin görevlerini içeren bu sözleşmede ideolojik hükümler bulunduğunu belirtmiş, bu durumun Polonya anayasasına uygunluğu bakımından denetlemesi için konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. Konu halen Polonya Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmeyi beklerken, 2011 yılında İstanbul'da imzaya açılan, 2014'te Avrupa devletlerini hukuki olarak bağlayan İstanbul Sözleşmesi'ni ise Polonya 2015 yılında imzalamıştı.

(Ebru Orhan/İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Sözleşmesi Parlamento İstanbul Polonya Haberler

Bakmadan Geçme

OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? (SAYAÇ)? 3 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? HIDIRELLEZ NE ZAMAN 2024? Hıdırellez bayramı bu yıl hangi tarihte, ayın kaçında kutlanacak? Ankara metro çalışıyor mu? 3 Mayıs Cuma Ankara metrolar açık mı, hangi metrolar açık? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 3 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title