Haberler

Papa: Gönlümden Geçen Türkiye-Ermenistan Sınırının Açılması

Güncelleme:

Türkiye'ye 3 günlük ziyaret gerçekleştiren Papa, dönüş yolunda, "Benim asıl kalbimde olan, Türkiye-Ermeni sınırının açılması. Keşke o sınır açılsa" dedi.

Türkiye'ye üç günlük ziyaret gerçekleştiren Papa Francesco, İtalya yolunda flaş açıklamalar yaptı. Ermeni meselesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başsağlığı mesajını olumlu bulduğunu söyleyen Papa, "Benim asıl kalbimde olan, Türkiye-Ermeni sınırının açılması. Keşke o sınır açılsa, o kadar güzel bir şey olur ki" ifadelerini kullandı.

"TÜRK HÜKÜMETİ JEST YAPTI"

Papa Francesco, İtalya yolunda uçakta, aralarında Doğan Haber Ajansı İtalya Temsilcisi Esma Çakır'ın da bulunduğu ve tek tek ellerini sıktığı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Papa bir gazetecinin, ' Türkiye ziyaretiniz boyunca hiç Ermenilere ilişkin bir şey duymadım. Gelecek yıl Ermeni soykırımının yıl dönümü. Bu konuda ne düşündüğünüzü bilmek istiyorum' yönündeki bir soruya şöyle yanıt verdi: "Bugün hastanede olan Ermeni Patriği'ni ziyaret etmeye gittim, çok hasta. Türk hükümeti geçen yıl bir jest yaptı, dönemin başbakanı Erdoğan bir mektup (başsağlığı) yazdı. Bazıları bunu çok zayıf buldu. Benim bu konudaki yargım ise, büyük ya da küçük bilmiyorum, ama bu bir el uzatmaydı. Bu her zaman pozitif bir şeydir. Ben elimi çok da uzatabilirim, ya da az uzatabilirim ve diğerinin bana ne diyeceğini beklerim."

"KEŞKE O SINIR AÇILSA"

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hareketini olumlu bulduğunu söyleyen Katoliklerin ruhani lideri "Benim asıl kalbimde olan; Türkiye-Ermeni sınırı. Keşke o sınır açılsa, o kadar güzel bir şey olur ki. Ben o bölgede, sınırların açılmasını kolaylaştırmayan jeopolitik problemler olduğunu biliyorum, ama bu halklar arasında uzlaşma olması için dua edelim" dedi.

Her iki ülkenin de iyi niyetli olduğunu bildiğini, buna inandığını söyleyen Papa Francesco, "Bu durumun kolaylaşması için yardım etmeliyiz. Dilerim gelecek yıl, küçük jestlerin yolunun açılacağı, yakınlaşmanın adımlarının atıldığı bir yıl olsun" ifadelerini kullandı.

"KUR'AN BİR BARIŞ KİTABIDIR"

Papa, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan İslamafobi hakkında konuştu. Siz de doğal olarak Ortadoğu'daki Hristiyan azınlığın yaşadıklarından dolayı Hristiyanofobi hakkında konuştunuz ve dinlerarası diyaloğun bir anahtar olabileceğini tavsiye ettiniz. Dinlerarası diyalog yeterli mi yoksa daha öteye gidilebilir mi? Dünya liderleri bu konuda ne yapmalı?' sorusu üzerine, "Sadece bu bölgede değil Afrika'da da gerçekten terörist faaliyetler var. 'Bu İslamsa..' diyenler olduğunda ben öfkeleniyorum. Bu durumdan dolayı birçok Müslüman alınganlık gösterdi, 'Biz bu değiliz' dediler. Kur'an bir barış kitabıdır, barış mesajı veren bir kitaptır. Öteki türlü, bu İslamizm değil. Bunu gerçekten inanarak söylüyorum: Tüm İslamcılara terörist denemez. Bu asla söylenemez. Hristiyanlarda da aşırıcılık yok değil diyemeyiz mesela. Bizde de bunlardan var.

"CUMHURBAŞKANINIZA SÖYLEDİM"

Ben Cumhurbaşkanınıza söyledim, tüm İslami liderler; siyasi liderler ya da dini veyahut akademisyenler olabilir açıkça şunu söylesinler: 'Ben bunu kınıyorum.' Çünkü bu, İslam toplumunun büyük çoğunluğuna yardım edecek. Onların ağzından çıkmalı bu sözler. Aynı zamanda entelektüeller de olabilir. Bu benim cevabım. Çünkü hepimizin dünya çapında bir kınama yapmaya ihtiyacımız var. Bir İslami kimliği olanlar, 'Biz terörist değiliz, Kur'an bu değil' diyorlar.

Hristiyanofobiye gelince. Irak'ın Musul kentinde gördük. Hristiyanlar yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldılar ya da vergi ödemek (cülus) zorunda. Adeta o bölgede hiç Hristiyan olmasın istiyorlar. O bölgede maalesef bu var" açıklamasını yaptı.

MEHMET GÖRMEZ VE MEHMET PAÇACI'DAN ÇOK ETKİLENDİ

Dinlerarası diyalog konusunda en güzel sohbeti Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve onun ekibiyle yaptığını söyleyen Papa, "Kısa süre önce Türkiye'nin yeni Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı bana güven mektubunu sunmaya geldiğinde karşımda harikulade bir adam buldum. Dini derinliği olan bir adam. Diyanet'teki görüşmemde, dinlerarası diyalog konusunda daha kaliteli bir adım atmamız gerektiğini söylediler. Farklı dinlere mensup olan dindarlar arasında bir diyalog olması gerektiğini söylediler. Bu çok güzel bir şey. Bu yüksek kaliteli buluşma beni çok mutlu etti." diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ermenistan Türkiye İtalya Politika Güncel Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

500

Yorumlar (14)

mert dert:

Vay papa efendi ne kadar iyi niyetlisin sen öyle. Sınır açılmasına açılsında ağzından birde şu kelamlar çıksa daha iyi olmazmıydı?Keşke Ermenistan Azebeycan''dan işgal ettiği topraklardan çıksa, Hocalı katliamının diyetini ödese, Türkiye veAzerbeycan''dan özür dilese. Bu kapı açılma meselesi ondan sonra gündeme gelse. Ne dersin daha güzel olmazmı?

14
0
yanıtYanıtla
soruya bak:

hic türklügünü unutmamis basin mesubu kalmamis anlasilan cindeki zulmü türkmenlerin cektikleri eziyeti kimse düsünmüyor ermenistan siniri acilsin ordaki eskiyada ülkeye dolsun ne güzel

11
0
yanıtYanıtla
ADALET HAKYEMEZ:

PAPA, ''KEŞKE ERMENİSTAN SINIRI AÇILSA'' TEMENNİSİNDE BULUNURKEN, ''ERMENİSTAN İŞGAL ETTİĞİ KARABAĞ''DAN ÇIKSA'' DEMİYOR NEDENSE. . .

10
0
yanıtYanıtla
Tapınakçı:

Siyasetin dibine kadar bulaşmış kilise papazı. Vatikan Holding Ceo su papa. Mesala ermenistan işgal ettiği azeri topraklarını biran önce boşaltsın neden demedi. Holding başkanı bunu diyemez. Uyuma ey millet bu şebeklere kanmayın.

8
2
yanıtYanıtla
papas sirtakis:

ey turkolar:dünyada türkiye diye bir ülke yoktur , bu topraklar bizans topragidir, siz zorla elimizden aldiniz, baskasinin topragini almak günahtir, topraklarimizi geri istiyoruz. siz geldiginiz orta asyaya gidiniz. , bu kafayla giderseniz, AB, ye giremeyeceksiniz.

1
8
yanıtYanıtla
SAHTE YÜZLER.:

AZERİLERİN SURİYE GİBİ GÖÇLERİ . KATLİAMLARI HATIRLANMAZ. ERMENİSTAN İŞGALİ ALTINDA TOPRAKLAR UNUTULUR. MASUMANE BEYANATLAR VERİLİR.

8
0
yanıtYanıtla
YILDIRIM:

DİYANET BAŞKANI PAPAYI NEDEN İSLAMİYETE DAVET ETMEDİ

6
1
yanıtYanıtla
zamansız:

ermeniler dolsun tabi ülkeye tek bır türk , tek bir musluman bırakmasın. . bu papanın tek ayağı çukurda zaten. . gittiğin yerde bu kötü düşüncelerin hesabını verceksin. . Türklerde tabi o kadar salak hemen sınırı açacaklar. . işte Türkiyeyi asıl batıracak çözüm yok er yolu denediler. . başka kapıya. .

6
1
yanıtYanıtla
kapkara:

adam hıristiyanların bütün haklarını elde etmek ve korumak için felik felik dolaşıyor. .

7
0
yanıtYanıtla
aslanmobilWeb@haberler.com:

Siz hiç merak etmeyin sınırda açılır ermeni soykırımıda tanınır akp olduktan sonra

2
3
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title