Haberler

Öztürkmen: 80 İlde Anız Yakmak Yasak Ama Urfa'da Serbest

Güncelleme:

Urfa'daki anız yangınlarıyla ilgili adeta sitem eden ZMO Urfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, "80 İlde Anız Yakmak Yasak Ama Urfa'da Serbest" dedi.

Anız yakma tarım sektöründe son yıllarda en çok duyulan uygulamaların başında geliyor. Her ne kadar dini kurumlar bunun dinen caiz olmadığını ifade etse de, eğitim kurumlarında anız yakmanın toprağın yapısına zarar verdiği açıklansa da özellikle Urfa'da bunun önüne geçilemiyor.

Türkiye'nin 80 ilinde anız yakmanın yasaklandığı ve bunun önüne geçildiğini kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen adeta isyan eder duruma geldi. Yetkililerin hassasiyet göstermelerini değil görevlerini yapmaları gerektiğini vurgulayan Öztürkmen, iş işten geçmeden önlem alınması gerektiğini kaydetti. Herkesi çevre ve doğaya karşı duyarlı olmaya davet eden, Öztürkmen "Gelecekte nüfus artarken, aynı besinleri tüketmek, aynı havayı solumak, aynı su kaynaklarından yararlanmak istiyorsak, bu gün çevreye daha duyarlı olmak zorundayız. Türkiye'de anız yakma neticesinde yüzlerce canlı ve bitki türü yok olma tehlikesinde, milyonlarca hektar arazide erozyon şiddetlenmekte, organik madde oranı düşmekte, haberleşme ve elektrik hatlarında milyarlarca lira hasar meydana gelmekte, milyonlarca ton kâğıt hammaddesi ağacımız yok olmaktadır" dedi.

ÖZTÜRKMEN: 3 MİLYON DEKAR TEHLİKE ALTINDA

Urfa'da tarım alanında yapılanlardan örnekler veren Öztürkmen, Urfa'daki 3 milyon dekarlık alanın anız tehdidiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Öztürmen, "Ülkemizin; buğday üretiminin yüzde 8'i, mercimek üretiminin yüzde 36'sı ve arpa üretiminin yüzde 11'i ilimizde gerçekleşmektedir. İlimizde arpa üretim alanı 1 milyon 904 bin 64 dekardır. Buğday toplam üretim alanı 3 milyon 687 bin 745 dekardır. Mercimek toplam üretim alanı 801bin 240 dekardır. Toplam olarak ilimizde 6 milyon 393 bin 049 dekar alanda hububat tarımı yapılmaktadır. Hububat tarımı yapılan alanların yarısında 2. ürün yapıldığı varsayılırsa, ilimizde en az 3 milyon dekar alanda anız yakma tehlikesi söz konusudur" diye konuştu.

'VERİMDE AZALMALARA SEBEP OLUYOR'

Anız yakmanın altında yatan nedenleri ve anız yakmalarıyla oluşan tahribata da değinen Öztürmen, anız yakmanın zararlı olduğunun bilimsel veriler ışığında ortaya konulduğunu söyledi. Çiftçilerin ikinci ürün için böyle bir yola başvurduklarını kaydeden Öztürkmen, "Ülkemizde her noktada 2872 sayılı kanun gereği tarlada bulunan anızı yakan köylülere uydu ile tespit edilerek dekara cezai işlemler uygulamakta, bazı illerimizde ise anız yakılmış alanlara müdahale edilerek yasal süreç başlatılmaktadır. İlimizin tarım alanlarında 2. ürün ekimi için masraftan kaçmak, hızlı şekilde toprağı işlemek ve az emek harcamak adına her gün tarım alanları yakılmaktadır. Bu yangınlarla ilimizde çevre ve hava kirliliği artmakta, tarım alanlarındaki organik madde miktarı azalmakta ya da yok olup topraklar daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma gelmektedir. Topraktaki mikro organizmaların yüzde 80'nin zarar görmesi sonucu verimde de azalmalar olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikte de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Bu da devlete milyonlarca dolara mal olmaktadır" dedi.

'DERDİMİZİ MARKO PAŞA'YA ANLATIYORUZ'

Urfa'da anız yakmaya karşı büyük bir duyarsızlığın olduğunu aktaran Öztürkmen, muhatap bulamazlarsa bile dertlerini Marko Paşa'ya anlatmaya devam edeceklerini söyleyerek sitem etti. Öztürkmen sözlerini şöyle tamamladı: "Ülkemizde yaşanmayan ancak ilimizdeki duyarsızlığın bu konuda olması büyük bir ayıbımızdır. Öyle ki, ilimizde en büyük tarımsal potansiyeli olan Harran Ovasını betonlaşmasına ve anız yakılmasına karşı çıkmak, kontrol etmek, ceza yazmak, önüne geçmek ve Harran Ovasına sahip çıkmak acaba kimin, hangi kurumun görevi meçhul.

Umarım yarın çok geç olmaz. İlimizdeki tüm yetkilileri bu konuda hassasiyete değil göreve davet ediyoruz. Ancak muhatap olmadığını da bilerek, derdimizi Marko Paşa'ya anlatıyoruz."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ziraat Mühendisleri Odası Marko Paşa Türkiye Harran Yerel Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

Cadde ortasında koyun kesti, yetmedi tüm pisliğini de kanala boşalttı

Cadde ortasında koyun kesti, yetmedi tüm pisliğini de kanala boşalttı

Bakmadan Geçme

DORTMUND- REAL MADRID MAÇI NE ZAMAN? Borussia Dortmund- Real Madrid şampiyonlar ligi maçı saat kaçta? #9917 Güney Kore - Türkiye voleybol maçı ne zaman? Güney Kore- Türkiye maçı saat kaçta, hangi kanalda? #127952 Karneler ne zaman verilecek? Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? #127979 2 Haziran'da toplu taşıma ücretsiz mi? Yarın toplu taşıma ücretsiz olacak mı? Gönül Dağı ne zaman, saat kaçta? Gönül Dağı yeni bölüm fragmanı izle! 23 Eylül hangi burç? 23 Eylül'de doğanlar hangi burç oluyor? 23 Eylül tarihi hangi burç olur? Barbara Palvin aldatıldı mı? Dylan Sprouse, Barbara Palvin'i aldattı mı? İSTANBUL HAVA DURUMU İstanbul'da bu hafta hava nasıl? Meteoroloji uyardı! Havalar ne zaman ısınacak? Havalar ne zaman, hangi tarihte ısınıyor? Meteoroloji tarih vererek uyardı! Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı?
Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title