Haberler

YÖK Başkanı'ndan Öğrencileri Sevindirecek Açıklamalar

Güncelleme:

YÖK Başkanı Çetinsaya, yeni yatay geçiş ve çift anadal sistemiyle öğrencileri rahatlatacaklarını açıkladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yeni yatay geçiş ve çift anadal sistemi hakkında yaptığı değerlendirmede, "Merkezi sınav sisteminin eksikliklerini gidermek amacıyla tasarlandı. Hayat, gerçekten de 160 dakikadan ibaret değil. Üniversite giriş sisteminin dönüşümü projesi neyi amaçlıyorsa bu yeni sistem de onu amaçlıyor" dedi.

"SİSTEM ÜZERİNDEN BASKIYI KALDIRACAĞIZ"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim alanında akademik reform niteliği taşıyan adımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemeyle öğrencilere sunulan yatay geçiş olanaklarının arttırılması ve bölümler arasında çift anadal yapabilmelerine yönelik değerlendirmelerde bulunan YÖK Başkanı Çetinsaya, lise eğitimini tamamlayan öğrenciler ile sınava giriş yapan kişiler arasındaki sayı farkına dikkat çekti. Çetinsaya, "Liseden 800 bin öğrenci mezun oluyor ama sınava 2 milyon öğrenci giriyor. Biz bunu analiz ettiğimizde girenlerin yüzde 40'a yakınının bir yükseköğretim programına kayıtlı olduğu halde çeşitli sebeplerle mutlu olamayıp tekrar sınava girdiklerini gördük. Sistem üzerindeki bu baskıyı kaldırarak 'bu arkadaşlarımıza nasıl bir yol açabiliriz?' diye düşünürken, başarı ve adalet çıtasını da indirmeden mevcut yatay geçiş uygulamasının yanı sıra yeni bir yatay geçiş uygulaması önerdik. Bu yeni uygulamada adayın merkezi yerleştirme puanları çok önemli. MF puanından program kazanmış bir öğrenci TM puanında bir yere geçmek istiyorsa biz onun merkezi puanına bakacağız. O puan oluşmuş ise ve o puanla sınava girdiği yıl hangi üniversitede hangi bölümü kazanabiliyorsa belli prosedürler çerçevesinde ona geçiş hakkı tanıyacağız" dedi.

"HAYAT 160 DAKİKADAN İBARET DEĞİL"

YÖK Başkanı Çetinsaya, "Yeni sınav sistemine yönelik çalışmalar bir yandan yürütülüyor ama yeni yatay geçiş sistemi merkezi sınav sisteminin eksikliklerini gidermek amacıyla tasarlandı. Hayat, gerçekten de 160 dakikadan ibaret değil. Üniversite giriş sisteminin dönüşüm projesi neyi amaçlıyorsa bu yeni sistem de onu amaçlıyor. İstanbul İktisat Fakültesini kazandınız ama Endüstri Mühendisliği okumak istediğinizi fark ettiniz. Bir yıllık, iki yıllık üniversite eğitimi bir öğrenciye lisede sahip olduğu vizyondan çok daha ötesini kazandırıyor. Bunu farketmek zorundayız. Bu son derece doğal. Öğrencinin sınava girdiği yılda aldığı puan yine önemli. Sınava girdiğiniz yıl aldığınız puanın yettiği üniversite ve bölüme başvurabiliyorsunuz. Gerekli şartları sağlayan öğrenci kabul ediliyor. Bu yükseköğretime giriş sistemini rahatlatacak, yükseköğretim alanımıza kalite getirecek bir süreçtir. Bu sistemin eleştirilebilir bir tarafı yok çünkü adalet çıtasından ödün verilmiyor. Siz aslında o sınavı kazanabilirdiniz ama çeşitli imajlar, yanlış beklentiler yahut yanlış yönlendirmelerden dolayı farklı tercihler yapmışsınız. Biz sistemi rahatlatıyoruz. Türkiye'nin büyüme hedeflerine, yeni iddialarına uygun bir yükseköğretim sisteminin altyapısını oluşturuyoruz.

"ÇİFT ANADALI GENİŞLETİYORUZ"

Aynı çerçevede ve aynı mülahazalarla, çift ana dalı da da genişletiyoruz. Eğitim, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler öğrencileri başka branşlarda da okuyabilir. Artık hem iktisat hem de sosyolojiyi birlikte okuyabilirsiniz. Yeni Türkiye'ye bu yakışır. Bir öğretmen adayı işletme fakültesinde de okuyabilir. Bu yeni sistemle tekrar ve tekrar sınava girme eğilimlerini adil olarak çözmekle kalmıyoruz, aynı zamanda ülkemizin yarınları için nitelikli insan gücünün gelişimine katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

"MESLEK KUTSAL, İYİ KAZANÇ ALGISI YANLIŞ"

Yükseöğretim çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda hükümetin yetkilileri ile sürekli istişare halinde olduklarını da dile getiren YÖK Başkanı Çetinsaya şu açıklamalarda bulundu: "Çeşitli raporlar yazıldı. En üst düzeylerde bütün hükümet yetkilileri ile görüşüyoruz. Bu konu gerçekten de Türkiye için önemli bir konu. Henüz bu konu hakkında bir kamuoyu algısı yok. İnsanlar için öğretim üyeliği kutsal bir meslek ve iyi bir kazanç olduğu algısı da var. Ama gerçeklere baktığımız zaman öğretim elemanlarının özlük haklarının son derece dezavantajlı bir konuma geldiğini görüyoruz. Halbuki biz 21.yüzyıldaki hedeflerimizi geliştirmek istiyorsak en nitelikli beyinleri akademiye çekmemiz lazım. Türkiye'nin yarınları da söz konusu olduğunda bu konuda mutlaka bir adım atılacağına inanıyorum."

BEYİN GÖÇÜ YERİNE BEYİN DOLAŞIMI

Beyin göçü kavramının 20'inci yüzyılda kaldığını, bunun yerine yetenekli, kalifiye, yetişmiş insan gücü küresel hareketinin kabul gördüğünü aktaran Çetinsaya, " Beyin göçü kavramı da 20.'inci yüzyıl kavramı. Şu anda uluslarasılaşlaşma sürecinde küresel dünyada beyin dolaşımı daha revaçta. Yani bırakalım nitelikli beyinler tüm dünyada dolaşsın. Sonuç da hep birlikte kazanacağız" diye kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gökhan Çetinsaya Türkiye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (25)

alp:

üniversitlerde hocaların istediği gibi at oynatması engellenmeli yazılı sınav kaldırılmalı sınavlar test yapılmalı.bıktık hocalardan.

24
2
yanıtYanıtla
murat candan:

cok sacma bir sistem ayrıca bu yok te cok sacma kararlar alıyor herkes universiteye gidiyor muhakkak birileri pişman olacak cunku cok buyuk yıgılma var hangi alanda mezunlar dogru duzgun iş bulabiliyor ki. kontanjanlar azaltılsın herkes univeriste okumasın boyle olunca hem kalite dusuyor hem memnuniyetsizlik artıyor sadece bir yer gelsin diye tercih yapılmaz hem aileye hem milli ekonomiye zarar veriyor bu sistem ben meb bakanı olsam 8 yıldan sonra ogrencilerin yarıs meslek yarısı normal liseye her 12 kişiden biri universiteye girmeli ama burda sistem ole işlemiyor 3 5 net yapan muhendislik fakultesi kazanıyor boyle sacma birsey olmaz o adam sonra okulu bitirip yıkılan binalar bozulan yollar işlemeyen makinlar yapacak sistem bastan sona arızalı

13
3
yanıtYanıtla
atlassss:

giden gitti milyonlarca insan bu yüzden istemediği bölümlerde okudu yazık gerçekten yazık en baştan yapmaları gerekeni ensona yapan anlayışa

15
1
yanıtYanıtla
Nihan:

Bu çarpık düzen böyle işlediği sürece kaç alanda kaç üniversite diploman olmuş ne olurki .Üni diplomalılar işsiz kendi alanları dışında yada niteliklerinin çok altında işçi sınıfında işlerde çalışıyor . DAĞDA AYILARI KASABADA DAYILARI OLAN lise çıkışlılar ise GÜZEL GÜZEL RAHATLIK İÇİNDE çalışıyor . . . adaletinİ -demokrasisini -insanlığını (ÖZ DEĞERLERİNİ) YİTİRMİŞ bir ülkenin durumu BUGÜNDÜR....!!!!!

13
2
yanıtYanıtla
gonca:

Çok mantıklı ve akıllıca, okumak isteyen kişinin önüne bu güne kadar neden engeller konulduğunu anlayabilmiş değildim zaten, bırakın okumak isteyen istediği kadar bölüm okusun, kendini her alanda geliştirsin bundan daha iyi bir şey olabilir mi? Sonuna kadar destekliyorum okumaya öğrenmeye sınır konulmamalı.

13
1
yanıtYanıtla
esen:

bu sene lys ye giremeyecek olan 10 bine yakın genç unutulup gitti parasını yatırıp internet başvurusu yapamamış gençlerin bir yılı heba oldu ÖSYM milyarları cebe indirdi kimsenin sesi çıkmıyor

8
4
yanıtYanıtla
Mevlüt ÖZDEMİR:

Sayın YÖK Başkanım değişim ve dönüşüm adı altında başlattığın sistem yüksek öğretimin altına dinamit kor.Bu değişimin amacını ve eğitime vereceği zararı araştırırlarsa koltuğunuzun altın da deprem olur .

9
3
yanıtYanıtla
yasmin:

Eğitim fakültesinde z.engelilliler okuyorum diyelim fen edebiyetta psikoloji bölüme geçiş ya da çift dal yapabiliyo muyum?

9
0
yanıtYanıtla
BurakBurakgvrcn24@gmail.com:

Ortak olarak gördüğün ders varsa yada ders içeriğin kesişiyorsa çift anadal yapabilirsin ama geçi yapamazsın tekrar ygs lys sınavına girersin ortak dersleri z.engellilerde geçmişsen onları bi daha almazsın geçiş olayı dgs ile ve sadece 2 yıllık bölümden 4 yıllığa geçiş sürecinde geçerli

yanıt0
yanıt0
Ahu:

Gökhan abi, yeni mezunlar formasyona başvuru yapamıyor mezuniyet tarihimiz formasyo n başvurusundan 6 gun sonra :( Niye burda adil olmadınız :(

1
4
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title