Haberler

Hititlerin Anıtı Dünya Mirası Kalıcı Listeye Girmeyi Bekliyor

Güncelleme:

Beyşehir'de bulunan Hititler döneminden kalma Efllatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu, UNESCO'nun dünya kültür mirası kalıcı listesine girmeyi bekliyor.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan Hititler döneminden kalma Efllatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu, UNESCO'nun dünya kültür mirası kalıcı listesine girmeyi bekliyor.

Beyşehir'in Sadıkhacı Mahallesi sınırlarında yer alan yerli, yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelen tarihi anıt ve havuzunun dünya kültür mirası listesi geçici listesine alınması ilçede memnuniyetle karşılandı. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arslan, yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 bin 250 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğunu belirttiği Beyşehir'deki tarihi anıtın dünyada ve Türkiye'de eşi ve benzerinin bulunmadığını ve günümüze kadar korunageldiğini vurguladı. Arslan, bu nedenle alanın çok önemli bir tarihi mekan olduğunu, tanıtımının yapılarak gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti.

Anıtın 1800'li yılların ortasında Hamilton tarafından keşfedildiğini belirten Arslan, bölgede araştırmalar yapan bir akademisyen olarak böyle bir kültürel varlığın UNESCO'nun dünya kültür mirası geçici listesine alınmasını sevinçle karşıladıklarını dile getirerek, "Gerçekten güzel bir gelişme ve Beyşehirliler için de bizim için de sürpriz oldu. Ben bu çalışmayı yapanlara ben buradan teşekkür ediyorum" dedi.

Söz konusunu anıtın çağdaşı olan ve Beyşehir'in Fasıllar Mahallesi'nde bulunan 72 ton ağırlığı ile ülkenin en büyük tek parça anıtı olan Kurtbeşiği Anıtı ve çevresindeki tarihi alan ile ilgili de kültür mirası listesine alınması yönünde bir çalışma başlatılmasını isteyen Arslan, bunun yapılması halinde çalışmanın ikinci ayağının da tamamlanmış olacağına vurgu yaptı. Anıtın 1900'lü yıllardan kalma fotoğraflarıyla günümüz fotoğraflarının karşılaştırıldığında ve araştırıldığında alanda mekanik bir çözülme olduğuna dikkat çeken Arslan, "Tabi burada kış şartları ağır geçiyor. İşte donuyor, tekrar patlıyor, böyle bir çözülme söz konusu. Anıttaki figürlerin de keskinliğinin, ayrıntılarının kaybolduğunu görüyoruz. Böyle bir aşınmaya karşı bir önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Üzeri mi kapatılır, ya da başka bir formül mü düşünülür bilemiyorum. Ama bir de ne zaman buraya gitsek ya da yerli ve yabancı turistleri ağırladığımız zaman burada karşılaştığımız manzara büyükbaş hayvanların dünyada böyle eşi benzeri olmayan bir havuz alanı içerisine etrafının tel örgülerle çevrilmiş olmasına rağmen girip beslendiğini görüyoruz. O yüzden acilen buranın bu tür manzaralara izin vermeyecek şekilde korunması, önlemlerin alınmasını istiyoruz. Burada, buraya gelecek yerli ve yabancı ziyaretçilere anıtın öneminden bahsedecek, tarihsel geçmişini anlatacak, anıttaki figürleri açıklayabilecek alan kılavuzları gibi bu açığı kapatacak da insanların istihdam edilmesinin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Çünkü burayı duyup gelen herkes tarihçesini bilemeyebiliyor, bu anıtın hangi döneme ait olduğunu, üzerindeki figürlerin ne anlama geldiğini bilmiyorlar. Herkes bu konuda bilgi sahibi olmak istiyor. Bu açığı kapatacak, bu bölgenin korunmasını sağlayacak insanların eğitimlerinin yapılıp istihdam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Arslan Sadıkhacı Beyşehir Konya Politika Güncel Haberler

Avrupa Parlamentosu seçiminden lider çıkan Le Pen: Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz

Avrupa Parlamentosu seçiminden lider çıkan Le Pen: Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz

Sevgililer Günü'nde öldürülen genç kızın tetikçi olduğu ortaya çıktı

Sevgililer Günü'nde öldürülen genç kızın tetikçi olduğu ortaya çıktı

Aziz Yıldırım, elini havaya kaldırmak isteyen Ali Koç'a izin vermedi

Aziz Yıldırım, elini havaya kaldırmak isteyen Ali Koç'a izin vermedi

Bakmadan Geçme

''Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz!'' Marine Le Pen kimdir? Marine Le Pen açıklamasında ne dedi? Okullar ne zaman kapanıyor, MEB 2024 yaz tatili ne zaman başlıyor? Karneler ne zaman verilecek, yaz tatili kaç gün sürecek? Polonya - Türkiye hazırlık maçı ne zaman, saat kaçta? Polonya - Türkiye maçı hangi kanalda? #9917 Üniversite tercihleri ne zaman, kaç gün sürecek? 2024 ÖSYM YKS tercih kılavuzu! Üniversite taban puanı, sıralama ve kontenjanlar açıklandı mı? YKS 2024 soruları yayınlandı mı? YKS 2024 çıkmış sorular! TYT-AYT-YDT soruları yayınlandı mı? Bahar 16. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BAHAR FRAGMAN İZLE #128250 EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ BUGÜN MÜ YATACAK? Emekli Kurban Bayramı ikramiyesi ne zaman verilecek? GELİNİM MUTFAKTA 10 HAZİRAN 2024 CANLI İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? CNBC-e Türkiye ne zaman açılacak? CNBC-e neden kapanmıştı? Fransa'da aşırı sağcılar seçim zaferine tepki gösterdi! Fransa'da ne oldu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128250 10 Haziran Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? GAMZE ÖZÇELİK KİMLE EVLENDİ? Gamze Özçelik'in eşi Reshad Strik kim, nereli, kaç yaşında? LGS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN? #9997 2024 LGS sonuçları açıklandı mı, tarih belli oldu mu? MEB SONUÇ SORGULAMA! BOMBA TRANSFER! Anderson TALİSCA, Fenerbahçe'ye mi geliyor? #9917 SURVİVOR YUNUS EMRE ELENDİ Mİ? Survivor All Star 2024 dün akşam (9 Haziran) kim elendi?
Avrupa'da kırmızı alarm! Belçika Başbakanı Alexander de Croo istifa edecek

Avrupa'da kırmızı alarm! Belçika Başbakanı Alexander de Croo istifa edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title