Haberler

"Osmanlı'da Gözümüzden Kaçanlar" Gözünüzden Kaçmasın!

Güncelleme:

Bugüne kadar bildiklerinizi gördüklerinizi sorgulatacak, farkındalığınızı artıracak, keşif tutkusu yaratacak bir kitap…

YEM Yayın'ın yeni kitabı Osmanlı'dan Bugüne Gözümüzden Kaçanlar, M. Şinasi Acar'ın Osmanlı kültür ve sanat tarihi üzerine yıllar süren inceleme ve araştırmalarının sonuçlarından biri... İki yıl önce yine YEM Yayın tarafından yayımlanan kitabı Osmanlı'da Günlük Yaşam Nesneleri ile TGC Sedat Simavi Ödülü kazanan Acar, araştırmaları sırasında ortaya çıkardığı, bugüne kadar pek dikkat çekmemiş birçok ilginç bilgiyi Osmanlı'dan Bugüne Gözümüzden Kaçanlar kitabında okuyucu ile paylaşıyor.

YEM Yayın'ın, M. Şinasi Acar tarafından hazırlanan Osmanlı'dan Bugüne Gözümüzden Kaçanlar adlı yeni kitabı raflardaki yerini aldı. M. Şinasi Acar'ın yıllar süren Osmanlı kültür ve sanat tarihi üzerine yaptığı araştırma ve incelemelerin ürünü olan Osmanlı'dan Bugüne Gözümüzden Kaçanlar, gö zümüzden kaçmış (belki de göz ardı edilmiş), kamuoyunca yanlış, eksik ya da az bilinen kimi konuları okuyucularla paylaşıyor. Kitabın amacı şüphesiz, karanlıkta kalmış tüm tarihsel gerçeklikleri aydınlatmak değil. Ancak bu amaçla yapılacak yeni çalışmalara esin kaynağı olarak, geçmiş değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasının önünü açmayı hedefliyor.

Matbaanın Osmanlı'ya Sultan III. Ahmed döneminde 1729'da, Avrupa'dan 273 yıl sonra geldiği söylenmesine karşın, aslında İstanbul'da ilk kitabın 1493'te –Gutenberg'den yalnızca 37 yıl sonra– basıldığını;

- Sinan'ın, bir mimarlık başyapıtı olduğu ölçüde bir mühendislik harikası olan Süleymaniye Camisi'nin hava filtrasyonu ve akustiği için bulduğu özgün mühendislik çözümlerini;

- 16. yüzyılın en güzel çinilerini barındıran Arakiyeci İbrahim Ağa Camisi'nin nerede olduğunu ve ilginç yapım öyküsünü;

- Farkında olmadığımız "sadaka taşları" ile her biri geçmişin "kent mobilyaları" olarak değerlendirilebilecek hizmet taşlarının Osmanlı kent ve sosyal yaşamında önemli bir yer tuttuğunu;

- Ünlü mizah, tiyatro, öykü yazarı ve şâir Aziz Nesin'in Güzel Sanatlar Akademisi'nde Kâmil Akdik, İsmail Hakkı Altunbezer, Necmeddin Okyay ve Süheyl Ünver gibi dönemin en ünlü hocalarından iki yıl boyunca hat, tezhip ve minyatür dersleri aldığını ve hem Arap hem de Latin harfleriyle bir hattat kadar güzel yazdığını biliyor muydunuz?

Osmanlı'dan Bugüne Gözümüzden Kaçanlar, bunların yanı sıra Topkapı Sarayı'nda sergilenen gizemli bir mushaftan güneş saatlerine kadar birçok gözden kaçmış ayrıntıyı fotoğraflar, belgeler, minyatür ve çizimler eşliğinde okuyucuya sunuyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Şinasi Acar Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sigaraya karşı yeni kanun sinyali! Gündemde 'İngiliz modeli' var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sigaraya karşı yeni kanun sinyali! Gündemde "İngiliz modeli" var

Ali Koç'un kongredeki ceket hassasiyeti akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı getirdi

Ali Koç'un kongredeki ceket hassasiyeti akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı getirdi

Avrupa Parlamentosu seçiminden lider çıkan Le Pen: Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz

Avrupa Parlamentosu seçiminden lider çıkan Le Pen: Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz

Bakmadan Geçme

CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 10 Haziran altın fiyatları yükseldi mi? Öğretmen ataması sözlü sınav yerleri açıklandı mı? Öğretmen ataması sözlü sınav yerleri nasıl öğrenilir? Murat Övüç gelini kim? Murat Övüç gelinine kaç kilo altın taktı? Emeklilere bayram ikramiyesi ödemeleri ne zaman başlayacak? Emekli bayram ikramiyesi ne kadar? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 10 HAZİRAN | Baraj doluluk oranı yüzde kaç? İstanbul barajlarında son durum nedir? ''Mültecilerin tamamını evlerine göndereceğiz!'' Marine Le Pen kimdir? Marine Le Pen açıklamasında ne dedi? Okullar ne zaman kapanıyor, MEB 2024 yaz tatili ne zaman başlıyor? Karneler ne zaman verilecek, yaz tatili kaç gün sürecek? Polonya - Türkiye hazırlık maçı ne zaman, saat kaçta? Polonya - Türkiye maçı hangi kanalda? #9917 Üniversite tercihleri ne zaman, kaç gün sürecek? 2024 ÖSYM YKS tercih kılavuzu! Üniversite taban puanı, sıralama ve kontenjanlar açıklandı mı? YKS 2024 soruları yayınlandı mı? YKS 2024 çıkmış sorular! TYT-AYT-YDT soruları yayınlandı mı? Bahar 16. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BAHAR FRAGMAN İZLE #128250 EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ BUGÜN MÜ YATACAK? Emekli Kurban Bayramı ikramiyesi ne zaman verilecek? GELİNİM MUTFAKTA 10 HAZİRAN 2024 CANLI İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? CNBC-e Türkiye ne zaman açılacak? CNBC-e neden kapanmıştı? Fransa'da aşırı sağcılar seçim zaferine tepki gösterdi! Fransa'da ne oldu?
Akıllara durgunluk veren olay! Eşinin ağaçtan düştüğünü duyan kadın fenalaşarak can verdi

Akıllara durgunluk veren olay! Eşinin ağaçtan düştüğünü duyan kadın fenalaşarak can verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title