Haberler

ORSAM "Irak'ta Siyasi İstikrar: Riskler, Tehditler ve Fırsatlar" paneli düzenledi

Güncelleme:

ABD Ulusal Savunma Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Denise Natali, "Ukrayna işgali ve halen devam eden savaş bağlamında Rusya'nın Irak'ta ya da genel olarak Orta Doğu'da siyasi ve askeri nüfuzunu azaltıp azaltmayacağı konusu henüz kesinlik kazanmamıştır.

ABD Ulusal Savunma Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Denise Natali, "Ukrayna işgali ve halen devam eden savaş bağlamında Rusya'nın Irak'ta ya da genel olarak Orta Doğu'da siyasi ve askeri nüfuzunu azaltıp azaltmayacağı konusu henüz kesinlik kazanmamıştır." dedi.

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) tarafından " Irak'ta Siyasi İstikrar: Riskler, Tehditler ve Fırsatlar" paneli düzenlendi.

ORSAM Irak Koordinatörü Bilgay Duman moderatörlüğündeki panele, Natali, Dışişleri Bakanlığı Irak ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Anıl Bora İnan ve eski Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı Nahrain Center Başkanı Hamza Şerif konuşmacı olarak katıldı.

ABD açısından Irak'ta çeşitli fırsatlar ve risklerin olduğuna işaret eden Natali, ABD'nin Irak hükümetiyle stratejik müttefikliğini sürdürdüğünü söyledi. Natali, ABD'nin Irak'taki dış politika önceliklerinin değişmediğini kaydetti.

İran, Çin ve Rusya'nın Irak'ta çeşitli hedefleri ve varlıklarına değinen Natali, "Ukrayna işgali ve halen devam eden savaş bağlamında Rusya'nın Irak'ta ya da genel olarak Orta Doğu'da siyasi ve askeri nüfuzunu azaltıp azaltmayacağı konusu henüz kesinlik kazanmamıştır." ifadesini kullandı.

Irak devletini temelde tehdit eden nedenlerin "kırılgan yapı ve aşırı parçalanma" olduğunu dile getiren Natali, bu parçalanmanın bütün gruplar arasında olduğunu belirtti.

-"Irak halkı kapsayıcı bir devlet istiyor"

Anıl Bora İnan ise Irak ile Türkiye arasında tarihi, kültürel ve sosyal ilişkiler olduğuna işaret ederek, "Türkiye tarihsel olarak Irak'ın siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemiş, Irak'ı hedef alan tüm müdahalelere karşı durmuştur." dedi.

Irak'ta 2019'da başlayan protestolarda halkın, ülkedeki sisteme dair soru işaretlerinin olduğunu gösterdiğini söyleyen İnan, "Bu Irak açısından en önemi sınamalardan biri. Irak halkı, kapsayıcı mezhepçilikten uzak ve kendi sorunlarına çözüm bulan bir devlet istiyor." diye konuştu.

Ülkedeki siyasi gerilimler nedeniyle oluşan güvenlik boşluklarının PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerine zemin açtığını kaydeden İnan, "Irak'ta bir an önce temsil gücü bulunan kapsayıcı bir hükümetin daha fazla zaman kaybetmeden göreve gelmesini destekliyoruz." dedi.

Hamza Şerif de Irak'ın bölgedeki gerilimlerden olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Şerif, "Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, enerji arzı açısından Irak için bir fırsattır." ifadesini de kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Orta Doğu Rusya Irak Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Bakmadan Geçme

LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu? LGS kaçta başlıyor kaçta bitiyor? LGS sınavı kaç dakika, kaç saat sürecek? İşte 2024 LGS detayları! Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 1 Haziran Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi
Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title