Haberler

Önerilerinin İçini Doldursun

CHP Lideri Deniz Baykal'ın, Kuzey Irak Açılımına AKP'den Destek, MHP ve DTP'den Tepki Geldi.

CHP Lideri Deniz Baykal’ın, Kuzey Irak açılımına AKP’den destek, MHP ve DTP’den tepki geldi. Baykal uzun vadeli hedefler önermiş, "Iraklı gençleri okutalım. Bölgeye Kürtçe TV-radyo yayını yapalım. Irak’a düzenli su verelim ve Ortaköy Kapısı’nı açalım" demişti. Baykal’a tepkiler şöyle:

HEPSİ ÖNEMLİ DEĞERLENDİRİRİZ

Nihat Ergün (AKP Grup Başkanvekili): Baykal’ın geldiği nokta ilginç. Kendisinden ilk defa Irak’la ilişkiler konusunda çok farklı bir yaklaşım görüyoruz. Bunun içini doldurmak, daha güçlü bir yaklaşım haline getirmek de Baykal’ın işidir. Altını doldurduğu takdirde bunları değerlendirme fırsatımız olacaktır. Önerilerinin hiçbirine kapalı değiliz, hepsini önemli, değerlendirilebilir buluyoruz. Hükümet bunlardan bazılarını zaten uyguluyor. Bunun için muhalefet partileriyle muhtelif platformlarda biraraya gelinebilir. Bunun mutlaka TBMM’de genel görüşme şeklinde olması gerekmez. Liderler zirvesi olarak da biraraya gelmek mümkündür. Her türlü öneriye açığız.

DÜZ OVADA SİYASET GİBİ

Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili): Türkiye’nin terörle mücadelede caydırıcılığı ve bu noktada sınır ötesi operasyon yapması gündemdeyken Baykal’ın gündeme getirdiği önerileri en azından zamanlama bakımından anlamlı bulmuyoruz. Baykal’ın önerileri, MGK’da benimsenen ’caydırıcı ekonomik tedbirler’le de çelişiyor. Bu öneriler, şu andaki terör belasına katkı sağlayıcı değil. Elma ile armudu birbirine karıştırıyor. Kuzey Irak’ın Türkiye’yi tehdit eden bir ’Terör Üssü’ olmasını önleyecek, ortadan kaldıracak bir öneri değil. Bu öneriler, ’Düz ovada siyaset’ gibi algılanacak. Amaç o değilse, Baykal düzeltmeli. İkinci bir sınır kapısı açılmasını geçmişte biz de önerdik. Ama, bugün için caydırıcılığı yok. Irak ve Kuzey Irak yöneticileri, Irak’ın bütünlüğünü korurlarsa, Türkiye’ye karşı hasmane tutumlarını bırakırlarsa, terör örgütü PKK’ya yataklık yapmaktan vazgeçerlerse o zaman elbette Türkiye komşularıyla barıştan yana, ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirme yönünde gerekli adımları atacaktır.

HER AN 180 DERECE DÖNEBİLİR

Osman Özçelik

(DTP Siirt Milletvekili):

Baykal’ı anlamakta zorluk çekiyoruz. Daha önce CHP Genel Sekreteri’yken Kürt raporu yayınlanmıştı. Öneriler bize de uygun gelmişti ve üstelik o zaman CHP bölgede yüksek oy almıştı. Ancak Baykal, Ecevit’e özendi ve iktidar olmak için milliyetçi söylemler kullanmaya başladı. Hiçbir şeyin kopyası iyi değildir. O alan doluydu. Sağa yöneldi ve ırkçı söylemler kullanmaya başladı. Tezkere için MHP’den de ileri söylemler kullandı. Şimdi bizim söylediklerimizi kendisi söylüyor. Kültürel hakların ötesinde çözüm önerilerinden bahsediyor. Memnuniyet duyarız. CHP’nin tabanında gerçek sosyal demokratlar var ama Baykal bize güven vermiyor. Her an 180 derece dönebilir.

Mustafa Sarıkaya (DTP Genel Başkan Yardımcısı): Ne demek istediğini tam anlamadık. CHP’nin son 2 yıldır geliştirdiği politikanın yararsız olduğunu düşünüyoruz. Irkçı söylemler kullanıyor. CHP’de demokratik bir gelişimin Türkiye’ye de Ortadoğuya da yararlı olacağını düşünüyorum.

Ne demişti

CHP Genel Başkanı Baykal, önceki gün yaptığı açıklamayla, Kuzey Irak ile ilişkinin sadece terör bağlamında tutulmamasını, 10, 20, 30 yıl sonrasına yönelik hedefler çerçevesinde yeni ilişkiler kurulmasını istedi. Ayrıntılarını önümüzdeki günlerde açıklayacağı, partisinin yeni öneri paketini Hürriyet’e anlatan Baykal, bu amaçla, bölgeye Kürtçe, Arapça ve Türkçe yayın, Ilısu Barajı’nın acilen tamamlanması, 1000 kadar Kuzey Iraklı gencin Türkiye’de eğitilmesi gibi öneriler getirdi. Baykal, "Kürt ve Arap 1000 kadar genci Türkiye’de okutalım. Bizi yaşayıp tanısınlar. İyi eğitim alsınlar. 15 yıl sonra o ülkenin yöneticisi olacaklar" dedi. Ekonomik bağımlılığın da artmasını öneren Baykal, "Sadece sınır kapılarıyla değil, yollarbirbirine bağlansın. Barajlar yapılsın, yatırımlar artsın" önerisinde bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title