Haberler

Olumsuz Hava Şartları Dijital Dünyayı Etkileyemeyecek

Veriyi lazerle havadan kesintisiz ileten yeni sistemle her türlü veri hizmeti, havadan sis, yağmur ve kar gibi olumsuzluklardan etkilenmeden kesintisiz sağlanacak ODTÜ Teknokent Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nda birinci olan şirketin kurucu ortağı Ağar: "Dünyada havadan veri transferi hali hazırda yapılabiliyor.

CÜNEYT ATEŞ - Veriyi lazerle havadan kesintisiz ileten yeni sistemle her türlü veri hizmeti, asfalt kazılmadan havadan sağlanacak, yeni sistem olumsuz hava koşullarında da etkilenmeyecek

ODTÜ Teknokent Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nda bu yıl ki birinci olan şirketin kurucu ortağı Tevfik Ağar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havadan veri transferi için yepyeni bir algoritma geliştirdiklerini belirterek bu sayede veri ya da internet erişiminin kesintisiz ve ekonomik sağlanabileceğini bildirdi.

Sistemin benzerlerinin dünyada kullanıldığını ancak kendi algoritmalarının diğerlerinden farklı olduğunu ifade eden Ağar, şöyle konuştu:

"Gauss modeli denen havadan lazerle veri iletimi sistemi, uzun süredir dünyada kullanılmakta ancak söz konusu modelin yapısı dolayısıyla sis, yağmur, kar, toz fırtınası gibi optik ışın düşmanı sebeplerle bağlantı ya kopuyor ya da veri hızı çok düşüyor. Bu sebeple üreticiler lazer başlığının yanı sıra sistemi, baz istasyonu gibi çalışan başka bir anten ile destekliyor. Benzetmek gibi olursa evimizdeki uydu alıcısının yayını kesildiğine yayının çatıdaki anten ile izlenmeye devam etmesi gibi düşünülebilir."

Geliştirdikleri sistemle her türlü dijital veriyi, farklı bir modelle iletiklerini anlatan Ağar, "Yayın hiçbir şekilde kesilmediği için ekstra antenle desteklemeye de gerek kalmıyor. Böylece masraf da düşüyor. Yapılan testlerde Gauss ışın modeli ile 1 GB bilgi, laser yayıldığı için 1,5-2 kilometreye ancak taşınabiliyorken bizim sistemimizde 4 kilometreye taşınabiliyor. Yenilikçilik özelliğimizden dolayı hem yarışmada birinci olduk hem de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tekno Girişim Desteği aldık" dedi.

-En ekonomik geniş bant internet erişimi

Tevfik Ağar, 1 kilometrelik mesafedeki iki bina arasında asfalt kazılarak fiber optik döşenmesinin, yaklaşık 70 bin liraya mal olduğunu belirterek, kendi sistemleriyle bu maliyetin 25 bin liraya kadar düştüğünü söyledi.

Hattın kişiye özel olduğunu ve verinin dinlenemediğini anlatan Ağar, lisanslı ilk ürünün 4-5 ay içerisinde piyasaya çıkacağını bildirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Bakmadan Geçme

HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024?
İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title