Haberler

Nsu Cinayetleri Sonrası Berlin Büyükelçiliğine İhbar Yağmış

Berlin Büyükelçiliğinde Kültürlerarası Yetenek etkinliği gerçekleştirildi Büyükelçi Karslıoğlu: "NSU cinayetlerinden sonra yüzlerce ırkçı saldırı ihbarı aldık'' dedi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Alman makamlarıyla işbirliğinin aşırı sağa karşı mücadelede önemli rol oynadığını belirterek, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün işlediği cinayetlerin ortaya çıkmasının ardından Berlin Büyükelçiliğinin yüzden fazla ırkçı saldırı ihbarı aldığını kaydetti.

Federal Kriminal Dairesi'nde meslek eğitimi programının kapanış etkinliğinde konuşan Karslıoğlu, Almanya'da yaşayan Türk toplumuna yapılan saldırılar kapsamında Burak Bektaş'ın yakın mesafeden vurularak öldürüldüğünü ve bu cinayetin hala çözülmediğini hatırlatarak, "Bu Türk toplumunu tedirgin ediyor. Ayrıca Ludwigshafen kentinde 2008 yılındaki yangın, Berlin'de bir evde yangının çıkması ve Berlin Büyükelçiliği'ne ait olan iki diplomat aracına yapılan saldırı endişe verici" dedi.

Bu olayların aydınlatılması ve sorumluların tespit edilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Karslıoğlu, özellikle aşırılık ile mücadelenin önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Karslıoğlu, "NSU terör örgütünün var olması, Almanya'da yaşayan Türk cemaati için büyük travma oldu ve bu yüzden bu konunun hızlı bir şekilde aydınlatılmasını istiyorlar" ifadesini kullanarak, entegrasyonun başarılı olması için aşırı sağcılığa karşı mücadeleyi kazanmak gerektiğini kaydetti.

Almanya'da bazı eyaletlerin, göçmenlerin polis teşkilatına girmesini desteklemesinin iyi bir adım olduğunu vurgulayan Karslıoğlu, "Bu da gösteriyor ki, göçmenler sorun olarak değil, ülkeye faydalı kişiler olarak algılandığında pozitif adımların atılması mümkün oluyor" dedi.

Programa katılan Almanya Federal Kriminal Daire Başkanı Jörg Ziercke de NSU cinayetlerinin ardından bir bilanço çıkardıklarını belirterek, Almanya'da her gün 2-3 ırkçı veya aşırı sağcı arka planı olan şiddet eyleminin olmasının utanç verici olduğunu vurguladı.

NSU cinayetleri ardından oluşturulan araştırma komisyonunun tavsiyesini hatırlatan Ziercke, "Açıklık kazanmamış suçların aşırı sağcı bağlantısı var mı diye kontrol edilmesi önerisinde bulundular. Bu kontroller tüm hızıyla uygulanıyor ve 1990'lı yıllara kadar geri giden cinayetleri değerlendiriyoruz. Sonuç elde ettiğimizde bunları kamuoyuna sunacağız" ifadelerini kullandı.

Ziercke, polis memurlarının hata yaptığında kurumsal ırkçılık ve yabancı düşmanlığı suçlamaların olmaması gerektiğini belirterek, "İnanıyorum ki Almanya'daki polis aşırı sağcı değil. Irkçılığa yol açan tehlikenin farkındayız" dedi.

Polisin tüm gücüyle ırkçılığa ve aşırı sağcılığa karşı geldiğini vurgulayan Ziercke, yabancı düşmanlığı ve ırkçı davrananların polis bünyesinde yerlerinin olmadığını bildirdi.

Ziercke, Federal Kriminal Dairesi'nin başka kültürlerden gelen insanlara büyük önem verdiğini ve bu konuda okullarda gençleri bilgilendirdiklerini ifade ederek, "Oryantasyon olarak, okullarda ve meslek eğitimi kapsamında düzenlenen programlarda gençleri bilgilendiriyoruz. Federal Kriminal Dairesi'nde başka kültürlerden gelen insanlar çalışmakta" dedi.

Entegrasyonun barışı sağladığının altını çizen Ziercke, polisin görevinin barışı sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Etkinliğin sonunda meslek eğitimini tamamlayan polis adayları birer sunum gerçekleştirdiler. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Avni Karslıoğlu Türkiye Almanya Berlin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title