Haberler

Nota Gibi Uyarı

İsrail Savaş Uçaklarının Türk Hava Sahasını İhlalini Değerlendiren Dışişleri Bakanı Babacan 'Kabul Edilemez, İzahat Bekliyoruz' Dedi.

İsrail savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlalini değerlendiren Dışişleri Bakanı Babacan "Kabul edilemez, izahat bekliyoruz" dedi. Babacan bölgedeki ülkelerin, diğer ülkelerin egemenliğine saygı göstermesini istedi.

SURİYE’ye hava saldırısı yaptıktan sonra Türk hava sahasını da ihlal ettiği ortaya çıkan İsrail’e, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’dan sert uyarı geldi. "Hava sahası ihlalleri kabul edilemez" diyen Babacan, Türkiye’nin bu konuda İsrail’den izahat beklediğini söyledi. Önceki akşam Ankara’ya gelen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile dün görüşen Babacan, İsrail’in savaş uçaklarına ait yakıt tanklarının Türkiye topraklarında bulunmasıyla ilgili olarak tüm kurumların devrede olduğunu açıkladı. Babacan, İsrail’in Türk hava sahası ihlali hakkında şunları söyledi:

GERGİNLİK NEDENİ OLACAK ADIMLARDAN KAÇINSINLAR

"Bu bizim için kabul edilemez bir gelişmedir. Bölgedeki tüm ülkelerin, diğer ülkelerin egemenlik haklarına saygı göstermelerini ve gerginlik yaratacak adımlar atmaktan titizlikle kaçınmalarını istiyoruz. Aksi halde gerginlikler körüklenecek, barış ve istikrarın tesisi sekteye uğrayacaktır. Bu olayla ilgili çok yönlü araştırmalar sürmektedir. İlgili ülkeden çok hızlı bir şekilde izahat vermesi istenmiştir ve İsrail nezdinde gerekli girişimler de yapılmıştır. Türkiye barış ve istikrar için gayret sarf eden bir ülkedir. Bölgedeki ülkeler ile ilişkiler karşılıklı saygı ve güven temelinde ilerlemektedir. Bölge ülkelerinin tek tek güvenine sahip olan Türkiye, pek çok ülke tarafından güvenilen ülke olma özelliğine sahiptir. Türkiye ihtilaflara taraf olan ülkelerle temas halindedir ve gerginliklerin giderilmesi yolunda çaba sarf etmektedir. Bu çabalarımız devam etmektedir."

Babacan, Genişletilmiş Irak’a Komşu Ülkeler toplantısının 31 Ekim-1 Kasım 2007 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşeceğini kaydetti.

ERDOĞAN SURİYE’NİN DAVRANIŞINDAN MEMNUN

Muallim, Ankara’da son olarak Başbakan Erdoğan’ı ziyaret etti. Babacan’ın da katıldığı görüşmede ağırlıklı olarak Ortadoğu barışı üzerinde duruldu. Erdoğan, son gelişmelerden duyulan rahatsızlığı ifade ederek, Suriye’nin itidali elden bırakmamasının memnuniyetle karşılandığını belirtti.

Kasıtlı ve düşmanca bir saldırı

DIŞİŞLERİ Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Ankara’yı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuk bakanın mesaj iletmek için bir nevi özel temsilci sıfatıyla geldiğini söyledi. Muallim ise İsrail uçaklarının sınır ihlalini kastederek "En son olay, İsrail’in barışa asla niyetli olmadığının açık bir göstergesidir. Tam tersine gizli niyetlerini ortaya koyan bir eylemdir" dedi. Muallim, konuyu Babacan ile ele aldıklarını belirterek şöyle konuştu: "Adını koyuyorum: Bu, kasıtlı ve düşmanca bir saldırıdır. İsrail uçakları Suriye’ye saldırıda bulunmuşlardır. Suriye topraklarına bombalarını bırakmışlardır. Hatta birtakım uçaklar da bazı yakıt tanklarını Suriye topraklarına bırakmış durumda. Türkiye kendi topraklarının Suriye’ye karşı düşmanca kullanılması için asla İsrail’e izin vermez. Bunu biliyoruz."

Muallim Gül’e mesaj getirdi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, İsrail uçaklarının sınır ihlali üzerine önceki akşam Ankara’ya gelen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’i kabul etti. Muallim’in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın mesajlarını Gül’e ilettiği bildirildi. Çankaya Köşkü’ndeki görüşmeden görüntü alınmasına izin verildi, açıklama yapılmadı. Kabulde, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Müsteşar yardımcı vekili Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu da hazır bulundu. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından akşam Ankara’dan ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

RESİMLİ CUMA MESAJLARI 3 MAYIS: En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? Hadisli ve en güzel Cuma mesajları! Volkan Demirel istifa mı etti? Volkan Demirel Hatayspor'dan istifa mı etti, ne oldu? Giresun Belediyesi hangi parti? Giresun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Dengeler 4. bölüm ne zaman? Dengeler: Biri Olmak yeni bölüm hangi gün, saat kaçta yayınlanıyor? Bedelli askerliğe zam mı geliyor? Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 3 Mayıs Cuma Survivor yeni bölüm! TEFE-TÜFE ORANI NİSAN 2024 | TÜİK Nisan ayı enflasyon oranı arttı mı? TEFE-TÜFE oranı belli oldu mu? Ülkü Hilal Çiftçi kimdir? Ülkü Hilal Çiftçi kaç yaşında, nereli? İnci Taneleri Ayça kimdir? CUMA HUTBESİ 3 MAYIS | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! Turkiye İsrail ile ticaretini durdurdu mu? Türkiye, İsrail ile olan ticareti neden durdurdu? 3 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 3 Mayıs Cuma İstanbul cuma namaz saati! Cem Garipoğlu gerçekten öldü mü? Fotoğraflardaki dublör mü? Münevver Karabulut'un babası ne söyledi? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 3 MAYIS | İstanbul baraj doluluk oranı nedir? Baraj doluluk oranı %80'i geçti! Yağmur Taktaş'ın mezarı mı açılacak? Yağmur Taktaş neden öldü, ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title