Haberler

Nokta Yazıişleri Müdürü Adli Kontrolle Serbest Bırakıldı

Güncelleme:

Polis tarafından gözaltına alınan Nokta Dergisi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat Çapan, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkeme, Çapan'ı "adli kontrol" şartıyla serbest bıraktı.

Son sayısı savcılık kararıyla toplatılan Nokta Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan, polis tarafından gözaltına alındı. Çapan, savcılık sorgusunun ardından, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkeme, Murat Çapan'ın "adli kontrol" şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Çapan Adliye çıkışı yaptığı açıklamada, "Haklı her zaman haklıdır, güçlü ise her zaman güçlü değildir." dedi.

DERGİNİN KAPAĞI OLAY OLDU

Nokta Dergisi'nin yeni sayısının kapağında yer alan haberde "Cumhurbaşkanı'na hakaret ve Terör örgütü propagandası" yapıldığı suçlamasıyla gözaltına alınan derginin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat Çapan, savcılık sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Çapan'ın, savcılık ifadesinde, The Guardian Gazetesi'nde Tony Blair'in Irak Savaşı ile ilgili selfie çeken pozundan esinlendiklerini belirterek, "Biz burada Cumhurbaşkanımızın şehitlik söylemlerinden yola çıkarak eleştiride bulunduk. Mizah ve ironiyi kullanarak eleştiri yaptık" dediği öğrenildi.

Çapan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun "Cumhurbaşkanı'na hakaret ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından başlattığı soruşturma kapsamında bugün öğleden sonra gözaltına alındı. Çapan, Emniyet'teki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Murat Çapan, daha sonra Savcı Gökhan Yolasığmaz'a ifade verdi.

"MİZAH VE ELEŞTİRİYİ KULLANARAK ELEŞTİRİ YAPTIK"

Murat Çapan'ın, savcıya verdiği ifadesinde, söz konusu görüntünün montaj olduğunu belirterek, "Benim herhangi bir terör örgütüyle bağım açık ve kesin olarak bulunmamaktadır. Bahsi geçen fotoğrafı yayınlama konusunda herhangi bir talimat almadım. Yoğun bir gündem yaşamaktayız. Cumhurbaşkanımız da şehitliğin imrenilecek bir makam olduğunu belirtmektedir. Kendisini şehit cenazelerinde aktif olarak görüyoruz. Burada The Guardian Gazetesi'nde Tony Blair'in Irak Savaşı ile ilgili selfie çeken pozundan esinlendik. Biz burada Cumhurbaşkanımızın şehitlik söylemlerinden yola çıkarak eleştiride bulunduk. Mizah ve ironiyi kullanarak eleştiri yaptık. Gerek şahsım, gerekse şirketim adına hakaret kastı bulunmamaktadır. Hakaret olgusu belki tartışılmaya açık bir durumdur. Ancak terör örgütüyle bağlantısı kurulması hususunu anlamadım ve böyle bir durumu kabul etmiyorum" dediği öğrenildi.

"HAKARET KASTI YOKTUR"

Murat Çapan'ın avukatı Veysel Ok'un da, yasa gereği dergiyi toplatma gerekçesi olarak "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçunun bulunmadığını savunarak, "Toplatma ve gözaltı kararının hukuka uydurulması adına bu suç isnadının müvekkilime yapıldığı kanaatindeyiz. Hangi terör örgütünün, hangi şekilde propagandasının yapıldığı hususunda savcılığınız tarafından aydınlatılmayı bekliyoruz. Müvekkilimin sorumlu tutulduğu dergi kapağı tamamen siyasi hiciv ve eleştiri barındırmaktadır. Hakaret kastı yoktur. Serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dediği belirtildi.

ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST

Metin Çapan, ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Murat Çapan'ın, "adli kontrol" şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler Nokta Dergisi'nin Kağıthane Gürsel Mahallesi Karataş Sokak'ta bulunan merkezine saat 15.00 sıralarında gelmişti. Ekipler, daha sonra Nokta Dergisi'nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'ı savcılık talimatıyla gözaltına almıştı. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na götürülen Çapan'ı, çalışma arkadaşları Çapan'ı çıkışta alkışlarla uğurlamıştı.

MURAT ÇAPAN: GÜÇLÜ HER ZAMAN GÜÇLÜ DEĞİLDİR

Mahkeme bitiminde adliye önünde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çapan, "Görevimizin doğası gereği görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Doğru bildiklerimizden taviz vermeyeceğiz. İçeride tatsız bir şey olmadı. Avukat arkadaşlarımız rahat ve hazırdılar. Sizlerin ve dostlarımızın arkamızda desteğinizi hissettik. Tatsız birşey yaşanmadı. Haklı her zaman haklıdır, güçlü her zaman güçlü değildir. O yüzden biz haklı olduğumuza inanıyoruz. Haklı olduğumuz görüşlerimizi de haklımızla paylaşmaya devam edeceğiz." dedi.

AVUKAT OK: 40 YIL GERİYE GİTTİK

Murat Çapan'ın avukatı Avukat Veysel Ok ise yaptığı açıklamada, "1976 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bir kararı var. Şok edici ve rahatsız edici de olsa, orada siyasilerle alakalı da olsa tahammül sınırlarının geniş olduğu ifade ediliyor. Bugünkü soruşturma ile biz 40 yıl geriye gittik. Israrla sorduk 'hangi örgüt propagandası' diye ama ne mahkeme, ne savcılık bu konuda bize cevap veremedi. Müvekkilimiz serbest kaldı ama buraya gelmesi bile bir hak ihlalidir." diye konuştu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı The Guardian Tony Blair Irak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Rizespor maçı CANLI izle! 3 Mayıs BJK Rizespor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Gaddar 15. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Kara Ağaç Destanı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 3 Mayıs Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 3 Mayıs Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Güneşten korunmak neden önemli? Güneş kremi kullanmazsak ne olur? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! En sevilmeyen burç hangi burç? En kötü burçlar hangileri? Kızılcık Şerbeti 61. bölüm canlı izle! Show TV Kızılcık Şerbeti yeni bölüm neler oldu? Yalı Çapkını CANLI İZLE! 3 Mayıs Yalı Çapkını 68. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE!
title