Haberler

Mütercim Asım, Ölüm Yıl Dönümünde Kabri Başında Anıldı

Güncelleme:

Mütercim Ahmed Asım Efendi, ölüm yıl dönümünde Karacaahmet Mezarlığında kabri başında anıldı.

Mütercim Ahmed Asım Efendi, ölüm yıl dönümünde kabri başında anıldı.

Karacaahmet Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreni, daha önce yapılan Kur'an-ı Kerim hatminin duasının okunmasıyla başladı.

Duanın ardından, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, beraberindekilerle Mütercim Asım'ın mezar taşındaki Arapça yazıları okudu.

Kaçalin, törende yaptığı konuşmada, Mütercim Ahmed Asım Efendi'nin Farsça sözlük "Burhan-ı Katı"nın 7 yılda mütercimliğini yaptığını belirtti. İlim adamının mütercimliğe bu eseriyle başladığını anlatan Kaçalin, Asım Efendi'nin başka birçok eserinin de olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Kaçalin, Mütercim Asım'ı hatırlamak için toplandıklarını ifade ederek, "Türk Dil Kurumu ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, bu değerli Osmanlı ulemasının kadrini biliyoruz ve onun için buraya geldik. Vefatının yıl dönümünde, kendisini rahmetle anıyoruz. Türkçe için, Kaşgarlı Mahmut başlangıçta neyse Mütercim Ahmed Asım Efendi de sonunda odur" diye konuştu.

"Türk, Arap, Fars dillerine vakıf, faziletli, çalışkan bir insandı"

Prof. Dr. Derya Örs de ömrünün tamamını ilim ve irfana adayan Mütercim Ahmed Asım Efendi'nin huzurunda olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını anlatarak, "Bugün nisyana terk etmiş olduğumuz bu büyüklerimizin başında, 3-5 kişiyle de olsa bir anma yapmanın sevincini yaşıyoruz. Asım Efendi, Türk, Arap, Fars dillerine vakıf ve büyük, faziletli ve çalışkan bir insandı. Bizler, onun bize miras bırakmış olduğu eserler üzerinde, hala çeşitli vesilelerle çalışıyoruz" dedi.

Örs, eserlerin yeni kuşaklar tarafından bilinmesini, anlaşılmasını, kullanılmasını sağlayacak çalışmalar yapmaya devam ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu bakımdan burada yatan bu büyük zata Türk dili adına, Türkçemiz adına, onun yaşaması, nesilden nesle intikal etmesi adına pek çok şey borçluyuz. Bu borcumuzu kendisini mezarı başında anarak, hakkını eda etmek adına küçük bir toplantıyla karşılayamayacağımızın farkında ve şuurunda olarak, bir kez daha Cenab-ı Allah'tan kendisine rahmet diliyoruz. Onların yakmış olduğu ilim ve irfan meşalelerinin kıyamete dek topraklarımızda sürmesini Rabbim Teala'dan temenni ediyoruz. Bir kere daha bu mezarlıkta, İstanbul'un çeşitli mezarlıklarında yatmakta olan bütün alimlerimize, ulemamıza rahmetler diliyoruz. Bu ziyaretlerin küçük de olsa bereketinden, emeklerinden doğacak aydınlıkların ülkemizin üzerinde ışımasını diliyoruz. Bunun için çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Tören, konuşmaların ardından yapılan duayla sona erdi.

- Mütercim Ahmed Asım Efendi

Gaziantep'te 1755'te doğan Mütercim Ahmed Asım Efendi, Tebrizli Hüseyin bin Halef'in "Burhan-ı Katı" adlı Farsça sözlüğünü "Terceme-i Burhan-ı Katı" adıyla Türkçe'ye çevirdi.

"Tuhfe-i Asım" adlı Arapça-Türkçe manzum sözlüğü 1798'de yazan Mütercim Asım, Halepli İbrahim Efendi'nin, Hz. Muhammed'in hayatını ve savaşlarını anlatan kitabını, "Terceme-i Siyer-i Halebi" adıyla Türkçe'ye çevirdi. Daha sonra, vakanüvislik (resmi daire tarihçiliği) görevine atanan Mütercim Asım, hayatının sonuna kadar bu görevi sürdürdü.

"Türk sözlükçülerinin babası" olarak da bilinen Mütercim Asım, eserleriyle Türk dilinin ne derece zengin bir dil olduğunu gösterdi.

Sözlük çevirilerinin yanı sıra iki ciltlik Asım tarihini de yazan ilim adamı, birçok kitap çevirdi ve kaleme aldı. Lügat ilminde gösterdiği başarısından dolayı Mütercim Asım olarak anılan ilim adamı, 28 Kasım 1820'de vefat etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Mütercim Asım Karacaahmet Derya Örs Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Mayıs Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hayatı sorgulatacak Sigmund Freud sözleri Survivor CANLI izle! 13 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? Hükümet Kadın nerede çekildi? Hükümet Kadın filmi ne zaman yayınlandı? Hükümet Kadın konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? 13-14 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Maymunlar Cehennemi: Başlangıç konusu nedir, oyuncuları kimler,ne zaman, nerede çekildi? Carl Jung'dan Hayatı Değiştirecek 10 Alıntı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis ne görüştü, konu ne? 13-14 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 13 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 13 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli? Sert olmaması için ne yapmalı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 13 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 13 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi!
Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum

Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title