Haberler

Münih Arasında Bunlar Yaşandı

'Göç treninde' hem hüzünlü, hem de mutlu anlar yaşandı.

Cemil ÇİÇEK: ALMANYA'DA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZIN SEÇME HAKKININ BİR AN ÖNCE SAĞLANMASI İÇİN BÜTÜN ENGELLER KALDIRILMALI

Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961'de imzalanan iş gücü anlaşmasının 50. yıl kutlamaları çerçevesinde İstanbul Sirkeci garından kalkan ve Münih'e kadar giden 'Göç treninde' hem hüzünlü, hem de mutlu anlar yaşandı.

ALMANYA'nın işçi ihtiyacını gidermek için Türkiye'den yola koyularak tanımadıkları ve dilini bilmedikleri bir ülkeye giden Türk işçiler, yıllar sonra aynı tren yolculuğunu yapmanın heyecanını yaşadılar. Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961'de imzalanan iş gücü anlamasının 50. yılı İstanbul-Münih seferini gerçekleştirdiği trende hüzün ve sevinç bir aradaydı.

YILLAR SONRA HATIRLANDIK

Almanya'nın Hamburg, Frankfurt, Köln, Nürnberg kentleri ve Baden Württemberg Eyaleti'nde yaşayan 'Birinci nesil' Türkler yıllar sonra hatırlanmanın mutluluğu ile yolculuk öncesi İstanbul'da buluştular. Sirkeci'den yola koyulan ve sırasıyla Filibe (Bulgaristan), Belgrad (Sırbistan), Zagreb (Hırvatistan) ve Salzburg'a (Avusturya) uğrayan tren turunu Münih'te noktaladı. Gece bu kentlerde otelde konaklayan ve gündüz yolculuk yapan emekli Türkler 'Yıllardır gurbette çalıştık. İlk kez hatırlandık ve böyle bir etkinliğe davet edildik. Çok duygulu anlar yaşadık' dediler.

KAYKIN UĞURLADI

Yolculuğa katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, AKP, CHP ve MHP'li milletvekilleri ile birlikte trende yerini alan Almanya'daki birinci nesil Türkler, hareket düdüğünün çalması ile 50 yıl öncesi gibi yeniden 'Gurbet turuna' çıktılar. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın treni uğurlayanlar arasında yer aldı.

ÇİÇEK SOHBET ETTİ

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve beraberindeki milletvekilleri, zaman zaman ilk nesil Türklerin bulunduğu vagonları ziyaret ettiler. Her biri ile tek tek tokalaşan Çiçek ayak üstü sohbet ederken bazılarının da sorunlarını dinledi. Trende konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek 'Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın seçme hakkının bir an önce sağlanması için bütün engeller bir ön önce kaldırılmalı. Üçüncü dünya ülkelerine vize yokken Türkiye'ye vize uygulanması konusu sık sık gündeme getiriliyor. Bu Türkiye'nin üzerinde en çok durduğu konular arasında yer alıyor.' dedi.

ÇALIP OYNADILAR

9 vagonlu tren saatte 80 kilometre hızla hareket ederken yolcular trenin restoranında günde iki öğün yemek yediler. Ankara'dan gelen saz ustası Metin Altun ve ses sanatçısı Zeynep Cihan ilk nesil Türkler'e sık sık konser verdiler. Vagonun ortasında buluşan yolcular önce çalınan hareketli parçalara eşlik edip oyun oynadılar. Daha sonra ise 'Kara tren' şarkısı ile hüzünlü anlar yaşadılar.

BELGESEL ÇEKİLDİ

Göç treni projesini hayata geçiren TRT Türk kameramanları yolculuk boyunca birinci nesil Türkler'in görüntülerini çekti. Bunlar daha sonra hazırlanacak olan göç belgeselinde gösterilecek.

BELGRAD TURU

Yolcular gece konaklanan kentleri gezme fırsatı da buldular. Örneğin tarihi Belgrad kalesini gezen kafile, Salzburg'u da dağa çıkarak tepeden görebildi. Trende yazarlar Ayla Kutlu ve Nazlı Eray ile söyleşi düzenlenirken fotoğraf sanatçısı Mehmet Ünal'ın göç konulu fotoğraf gösterisi beğeniyle izlendi.

HIRVATİSTAN'DAN JEST

Göç treninin Türk ve Alman yolcuları, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de büyük bir jestle karşılaştılar. Hırvatistan Demir Yolları ile Hırvatistan Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri yolcuları akşam saatlerinde varılan garda peronda karşılayarak onurlarına bir resepsiyon verdiler.

ŞİDDET SORUNUNU GÖRÜŞELİM

Trende bulunan Ak Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, emekli Türkler'in vagonuna geçerek burada uzun süre vatandaşlarla sohbet etti. Seymenoğlu, '50 yıl önce Almanya'ya giden Türk işçilerin sorunları ile Türk devleti yıllarca ilgilenmedi. Kadına karşı şiddet konusu da bunlardan bir tanesiydi. Almanya'daki sivil toplum örgütlerinin bize bu konuyla ilgili ileteceği bilgiler doğrultusunda daha somut adımlar atabilir, yeni çalışmalar başlatabiliriz' dedi.

MÜNİH'TE BÜYÜK TÖREN

Göç treni Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Alman Uyum Bakanı Maria Böhmer'i de yolcuları arasına alarak son etapta Salzburg'dan Münih'e hareket etti. İki bakan trende yolcularla sohbet etti. 30 Ekim'de ise 50 yıl önce de olduğu gibi alkışlarla karşılandı. Düzenlenen törende gözyaşları akarken bölgedeki Türkler Türk bayrağı sallayarak 'Türkiye Türkiye' diye seslendiler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

10 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 10 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! 9-10 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Kaptanlık Oyun nedir Survivor Kaptanlık Oyunu formatı nedir? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Survivor Kaptanlık Oyunu'nu kim kazandı, kaç kaç bitti? 9 Mayıs Perşembe kaptanlar kim oldu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor kim elendi, Survivor kim gitti 9 Mayıs Perşembe? #129488 #128148 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 9-10 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 32. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 9 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 9 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 9 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kur'an'daki en faziletli sureler hangileri? Hangi sure en önemli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title