Haberler

Mühendislik Fakültesi'nde 'Taş Müzesi'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi'nde, dünyanın ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden toplanan mineral, kayaç ve fosil örneklerinden oluşan Yerbilimleri Müzesi'nde, insan vücudundan çıkan böbrek taşından, 800 milyon...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi'nde, dünyanın ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden toplanan mineral, kayaç ve fosil örneklerinden oluşan Yerbilimleri Müzesi'nde, insan vücudundan çıkan böbrek taşından, 800 milyon yıllık su yosun fosili örneğine kadar yüzlerce örnek sergileniyor. Özgün örneklerden oluşan 700 parçalık koleksiyon, Mühendislik Fakültesi'nin en üst katında 6 odadan oluşan müzede ziyaretçilere sunuluyor.

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık'ın öncülüğünde 2009 yılı Eylül ayında başlatılan çalışmayla dünyanın değişik ülkelerinden ve Türkiye'nin değişik illerinden mineral, kayaç ve fosil örnekleri temin edilmeye başlandı. Özgün örneklerden oluşan 700 parçalık koleksiyon, Fakültenin B Blok binasının en üst katında 6 odadan oluşan müzeye dönüştü. Çok özel örneklerden oluşan koleksiyon, yerli, yabancı ilgi duyan herkesin görmesi için dört dilde yayın yapan ybm.comu.edu.tr adresli web sitesi ile sanal müze şeklinde de hizmet veriyor.

800 MİLYON YIL ÖNCESİ VE HİMALAYALARDAN FOSİLLER

Yerbilimleri Müzesi'nde doğadan çıkmış şekliyle doğal olarak sergilenen mineral, kayaç ve fosiller arasında birbirinden ilginç özgün örnekler yer alıyor. İnsan vücudundan çıkan böbrek taşı, Avustralya'dan getirilen 800 milyon yıl öncesine ait su yosun fosili (alg-stromatolit) ile Doğu Toroslar'a ait yaklaşık 350-400 milyon yıllık Mercan örneği, Himalayalar'ın 5 bin 400 metre yüksekliğinden alınmış en az 300 milyon yıl öncesine ait fosil örnekleri müzeyi gezenleri heyecanlandırıyor.

Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık, mineral olmaları nedeniyle gerçek böbrek taşı ve safra taşının da müzede sergilendiğini söyledi. Fosil grubunda ise Avustralya'dan getirilen 800 milyon yıl öncesine ait yosun fosilinin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Çalık, "Tüm bunların yanında Antartika'dan gelen yaprak fosili, Kahire'den getirilen çöl kumunu ve Tayland'daki Puket Adası'ndan getirilen plaj kumunu, Zonguldak kömürünü, Malezya, Brezilya ve Türkiye'de ise Raman'dan getirilen petrolü, Kazdağı'na ait kayaç örneklerini, Brezilya'dan getirilen değerli taş örneklerini ve pek çok farklı örneği görmek mümkün" dedi.

BOR ÖRNEKLERİ DE MÜZEDE

Çalık, Bor'un çok gündemde olan ve herkesin bildiği bir mineral olduğunu da belirterek, "Türkiye, Bor kaynakları açısından ABD'den sonra dünyanın ikinci zengin ülkesi. Bu nedenle müzemizde de Eskişehir, Bursa ve Kütahya bölgelerine ait değişik bor örneklerini görebilmek mümkün. Müzemiz, bor mineralleri bakımından zengin bir çeşitliliği bünyesinde barındırıyor" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık, Yerbilimleri Müzesi'nde öğrencilere mineral, kayaç ve fosil örneklerini birebir gösterip, ardından da eğitim odasında teorik olarak bilgiler aktararak belgesel nitelikli film sunumu yaptıklarını söyledi. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Avustralya Türkiye Eylül Politika Güncel Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title