Haberler

Milli Eğitim Bakanı Dinçer'den "Din Sorusu" ve "Yunus Emre" Açıklaması (2)

"okullar Hayat Olsun Projesi" değerlendirme toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"okullar Hayat Olsun Projesi" değerlendirme toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

YUNUS EMRE'Yİ SANSÜRLEMEK BİZİM HADDİMİZE Mİ?

Dinçer, ortaöğretim ders kitaplarında Yunus Emre'nin bir şiirinin sansürlendiği, şiirin Talim ve Terbiye Kurulu'nun onayından geçtiğine ilikin haberler sorulunca, "Konu Yunus Emre olunca, Yunus Emre'yi sansürlemek bizim haddimize mi? Böyle bir şeyi düşünüyor olmak bile bence çok doğru bir yaklaşım değil. Bu, bizi bilmemek, tanımamak anlamına gelir. Normal şartlarda bu bahsedilen kitap, özel bir yayınevinin hazırladığı bir ders kitabıdır. Bizim de Talim Terbiye Kurulu süreçlerinden geçmiş olan bir kitaptır. Talim Terbiye Kurulu bir sansür kurulu değil ki, böyle bir şey yapsın. Biz bakanlık olarak hangi sınıfta, hangi kazanımların olacağını tespit ediyoruz ve piyasadaki ders kitaplarını hazırlayan öğretmenlerin, bu kazanımları oradaki anlatımlarında sağlayıp sağlamadıklarını ölçüyoruz. Dolayısıyla kitabı hazırlayan yazar, o kazanımları öngören dizeleri almış, onun dışındaki dizelere yer vermemiş. Dolayısıyla bizim ölçümümüzde şiirin tamamı var mı yok mu diye bir inceleme yapılmaz. Bu açıdan bakıldığında ben bu tartışmayı hakikaten biraz öküz altında buzağı arama tartışması olarak görüyorum. Piyasadan gelen kitapların kazanımlara uygun bir şekilde hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol ederiz, bu süreçle konuya bakılmış ve kazanımları sağladığı görülünce de onay verilmiştir" diye konuştu.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KONUSUNDA ÖNCEKİ YILLARDA DA SORU SORULUYORDU

Yükseköğretime Giriş Sınavı'nda (YGS) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularına da yer verileceği yönündeki haberler hatırlatılınca Dinçer, şunları söyledi:

"Bizim bakanlık olarak konuyla ilgili yaptığımız bir çalışma yok. Bizim üniversitelerden, yani ÖSYM ve YÖK'ten talebimiz, bu sınavlarda lise programlarında var olan müfredata uygun bir soru hazırlanması şeklindedir. Bu konuda da eksik bilgiyle tartışma yapıldığını görüyorum. Din kültürü ve ahlak bilgisi konusunda zaten önceki yıllarda da soru soruluyordu arkadaşlar. Felsefe bölümü başlığı altında her yıl en az 2 veya 3 soru soruluyordu ve genel mahiyette. Din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili konular, özelleştirilmiş konular olmaktan çok genel dinler tarihi, genel ahlaki temel değerlerle ilgili bilgiler ve din kültürüyle ilgili konuları kapsar. Bu açıdan bakıldığında toplumun farklı kesimlerinin zaten bilmesini gerekmeyen konuları öğrenmeye zorlayan bir tavır içinde de olmazdı. Umarım bundan sonra da öyle devam edecektir. Ben, bu konuda yapılan tartışmanın bir bilgi eksikliğinden kaynaklandığı kanaatini taşıyorum. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile ilgili soruları, anlayabildiğim kadarıyla, şimdi ayrıca soracaklar. Ama yine sayısı da çok fazla olacak gibi değil. Felsefe bölümü başlığı altında 2 veya 3 soru soruluyordu, ÖSYM Başkanı'nın bana verdiği bilgiye göre bu kez de 4 veya 5 soru sorulacak, çok fazla değil. Orada bir tek, belki, hatırlatılması gereken taraf şu, biliyorsunuz, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Anayasal olarak belirlenmş ve zorunlu derslerimiz arasındadır. Bütün çocuklarımız bu dersi alırlar zaten, sadece azınlık okullarında bu ders verilmez. Azınlık okullarında verilmeyen derslerle ilgil soru sorulduğunda bu kez alternatif sorular sorulur. Onların kendilerinin gördüğü ve bilebilecekleri müfredata uygun alternatif sorular sorulur. Tahmin ediyorum, bu kararı veren YÖK ve ÖSYM buna benzer soruların cevaplarını vererek bunu hazrılamıştır. Dolayısıyla ben endişe edecek bir hususun olduğunu düşünmüyorum. Azınlıkların da hakları gözetilerek ve onların da gördüğü müfredattan alternatif sorular hazırlayarak bunu yapacaklarını düşünüyorum."

Dinçer, okullardaki kıyafet serbestliği konusu sorulunca da, "Yönetmelik, yaklaşım itibariyle kılık-kıyafeti serbest bıraktı. Ancak onunla ilgili toplumsal hassasiyetleri, farklı kesimlerin üzerinde durduğu hususları göz önüne alarak, bazı sınırlamalar koydu. O sınırlamalar şu anda ihtiyacımıza cevap veriyor gibi görünüyor" dedi.

(BB) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Talim Terbiye Kurulu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı final mi yapıyor? Kara Ağaç Destanı bitiyor mu 2024? Galatasaray maçı ne zaman? Bu hafta Galatasaray kiminle oynuyor, GS maçı ne zaman, saat kaçta? Fenerbahçe maçı ne zaman? Bu hafta Fenerbahçe kiminle oynuyor, FB maçı ne zaman, saat kaçta? İstanbul hafta sonu yağmurlu mu? 4-5 Mayıs Cumartesi Pazar İstanbul yağmurlu mu? Beşiktaş Rizespor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Beşiktaş Rizespor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Beşiktaş Rizespor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Beşiktaş Rizespor maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Halim Okta kimdir? Halim Okta hangi takımları çalıştırdı? Alex de Souza hangi takıma geliyor, Fenerbahçe'ye mi geliyor? Beşiktaş Rizespor maçı CANLI izle! 3 Mayıs BJK Rizespor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Gaddar 15. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Kara Ağaç Destanı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 3 Mayıs Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title