Haberler

MHP Seçmeni AK Parti'ye Kayıyor

Güncelleme:

Gezici şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, MHP seçmeni AK Parti'ye kayıyor, Kemal Kılıçdaroğlu ise Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda seçmenini ikna etti.

Son yapılan kamouoyu yoklamasında CHP seçmeninin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranının hızla arttığı tespit edildi. CHP'lilerin %95.8'i kesinlikle Ekmel beye oy vereceğini söylüyor. Bu da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda CHP tabanını ikna ettiğini gösteriyor. Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici'nin yaptırdığı son anketlere göre, seçmenin sandığa gitmeme oranı 13.4'e kadar düştü. YSK'nın son seçim sonuçlarına göre yaptığı açıklamada sandığa gitmeme oran 10.6, bir önceki seçimler olan 2011'de ise 16.8'dir.

MHP'DEN AK PARTİ'YE KAYMA VAR

Gezici Araştırma Şirketi tarafından , 'Yapılan anketlere göre seçimlerde MHP'ye oy verenlerin % 21.6'sı kesinlikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerini söylüyor. %5.8'i de verebilirim diyor. Toplamda bu kaymanın yüzde 27.4'de çıkma ihtimali yüksek. Yani Devlet Bahçeli, kendi gösterdiği Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda kendi tabanını ikna edebilmiş görünmüyor. Bilimsel veriler Erdoğan'ın Samsun, Yozgat ve Erzurum mitinglerindeki söylemlerinin MHP tabanı üzerinde istediği etkiyi gösterdiği sonucunu veriyor.

Sanıldığı gibi kopma CHP tabanında değil MHP tabanında yaşanıyor. Seçime doğru Devlet Bahçeli farklı bir çıkışta bulunmazsa bu kayıplar hızla artabilir.

MHP'de bu kayıplar nerede yaşanacak diye baktığımızda İç Anadolu bölgesi ve Karadeniziin batısından doğusuna gittikçe MHP tabanının gittikçe artan bir oranda Erdoğan'a oy vereceğini gösteriyor.

Doğu Anadolu bölgesinde Erzurum, Karadeniz bölgesinde Ordu, Samsun, Kastamonu, Karabük İç Anadolu Bölgesi'nde Yozgat, Sivas, Ankara, Konya, Kayseri, Akdenizde ise Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde olduğunu görüyoruz.

Vatandaşların sosyodemokrafik yapısına baktığımızda

Birinci sırada milliyetçiler
ikinci sırada çalışan kadınlar
Üçüncü sırada gençler (ancak %15'i kararsız)
ve kararsız seçmen sayısı da azaldı (%4.6)

%74 ERDOĞAN KAZANACAK DİYOR

Cumhurbaşkanlığı seçimini kimin kazanacağını inanıyorsunuz sorusuna vatandaşın %72.4'ü Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanacağına inandığını söylüyor. %25'i Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 2.6'sı ise Demirtaş'ın kazanacağına inandığını söylüyor.

Bu inanma oranını belirleyen en önemli etken ise medyanın algı yaratması. Erdoğan'ın kazanma oranının yüksekliği, adayların karnelerine artı eksi olarak yazılıyor. Erdoğan'ın kazanma ihtimalinin yüksek olması onun açısından puanları yükseğe taşıyor.

Milliyetçilerde kayma oranının yüksekliği "dış mihraklar" kelimesinde yer alıyor. Erdoğan'ın Başbakan olması ve gösterdiği tehlikenin ülkenin milli güvenliği ile ilgili olduğunu belirtmesi MHP tabanında bir hassasiyet yaratıyor. Erdoğan'ın Başbakan olması nedeniyle seçmenin bu tedirginliğini arttırıyor.

Bu seçimlerde MHP tabanından oy almanın anahtar kelimesi ise kim daha 'dindar' olduğu değil ancak kimin daha daha çok milliyetçi olduğu.

Erdoğan da bu sihirli sözü bulmuş durumda.

Vatandaş medyayı yoğun olarak takip etmediğinden cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip etmiyor. Tekip edenler ise öncelikle CHP tabanı, ikinci AK Parti tabanı son olarak da MHP tabanı geliyor. Halkın %65'e yakını Cumhurbaşkanlığı seçimine ait haberleri takip etmiyor.

MHP TABANI AÇILIMA İNANIYOR

Halkın yüzde 65'i ve her dört MHP'liden biri Erdoğan'ın Kürt meselesini çözebileceğini söylüyor. Akan kanın durmasını isteyen vatandaşların oranı ise %96'lara ulaşıyor.

Erdoğan'ın her gün bir ilde miting yaparak halka direk olarak ulaşıyor. Buradaki söylemleri haber niteliği taşımasından dolayı etki seçmen üzerinde artı etki yapıyor. Ekmeliddin İhsanoğlu'nun miting yapmak yerine kanaat önderlerini ziyaret ediyor. Bu da medyada daha az yer buluyor.

Halkın yüzde 67'si Erdoğan'ı reformcu buluyor. Türkiye'de temel ihtiyaçlar konusundaki yatırımlarını (sağlık yatırımları) değişimin lideri olarak görülmesine yol açıyor. Bu da Erdoğan'ın liderlik konumunu güçlendiriyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ekmeleddin İhsanoğlu Murat Gezici Ak Parti Politika Güncel Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakmadan Geçme

Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024? 2 Haziran hangi burç? 2 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Haziran tarihi hangi burç olur? Kurban Bayramı hangi gün başlıyor? Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında başlayacak? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor?
Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

500

Yorumlar (9)

ülkücü genç:

asıl akp seçmeni ihsanoğluna kayıyor..siz rahat olun mhpliler pkk ile iş tutana oy vermezler..

11
2
yanıtYanıtla
sonmez:

bu yalakaci gezici sirketi oldu biti akp canagi yaliyor birtek mhp li ulkenin tc sini kaldiran birine oy vermez

6
4
yanıtYanıtla
nevzat manisalı:

hiçbir mhpli pkk ile işbirligi yapana destek vermez verirse onların miliyetçiliginden şüphe ederim

6
2
yanıtYanıtla
Anti AKP:

Akp pkk mhp,de çok boş adam var okuma oranı düşük,kaymaları normaldir

1
6
yanıtYanıtla
ÜLKÜCÜ:

PKK ORTAĞI HIRSIZ OLAN KAP ADAYINA OY VERECEĞİME EKMELEDDİN BEYE OY VERİRİM. MHP NİN OYLARINI YÖNLENDİRMEYİ ÇALIŞIYORLAR

4
3
yanıtYanıtla
amasyalı:

ben bu MHP seçmeni kadar döneğini görmedim.(bende bir MHP li olarak söylüyorum bunu) RTEnin ülkücülere ve mhplilere sölemediği kalmadı hala bazı yalakalar Erdoğan diyor. yazıklar olsun kendini bu duruma düşürenlere.

3
3
yanıtYanıtla
gayserili:

Ihsanoglu laik-yolsuz-zengin-elit''lerin adayi oldu. Halkin bir tek adayi var o da RTE! Elitler yakinda baslar halka göbegini kasiyan-fakir-okumamis diye hakaret etmeye. Hirsizlikla zengin ve okumus olacagima, onurlu, fakir, ekmegimi helalinden kazanan halktan biri olurum.

1
3
yanıtYanıtla
muğlalı:

yanar döner püskevitçiler istemeyiz

1
2
yanıtYanıtla
TUNCAY:

palavra şirketi bence üfürmüşler bunuda haber yapmışlar mhpliden akpye oy çıkmaz boş iş bunlar sadece palavra bunda 4 ay önce 3 milyona yakın oy artıran bir pati var kafa karıştırmak ben bir mehliyim milyonlarca oyum olsa birini recep tayibe vermem bırakın bu tahrik vede günden değiştirme işlerini herkes çıksın adam gibi kullansın sonuç ortaya çıkar kısacası bu

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title