Haberler

"Matmazel Klara'nın" konağı Edirne turizmine hizmet edecek

Güncelleme:

Edirneli iş insanı Hanife Gül Ercan, satın alıp restore ettirdiği ve butik otel yapmayı planladığı asırlık konağın eski sahibi Klara Hasid'in (Matmazel Klara) ismini de yaşatacak.

Edirneli iş insanı Hanife Gül Ercan, satın alıp restore ettirdiği ve butik otel yapmayı planladığı asırlık konağın eski sahibi Klara Hasid'in (Matmazel Klara) ismini de yaşatacak.

Osmanlı'nın kucak açtığı, İspanya'dan sürgün edilen Yahudilerden biri olan Fransızca öğretmeni Klara Hasid'in Kaleiçi'nde 1906'da yaptırdığı zamanla harabe haline gelen konağı, yaklaşık 5 yıl önce Edirneli iş insanı Hanife Gül Ercan satın aldı.

Restorasyonu 5 yıl süren asırlık konağın aslına uygun şekilde tamamlanmasını sağlayan Ercan, dönemin ihtişamlı yapısını birkaç ay içinde butik otel olarak Türk turizminin hizmetine sunmayı hedefliyor.

" Edirne'ye güzel bir eser kazandırdık"

Ercan, AA muhabirine, bu tarz konakları satın alarak restore ettiren girişimcilerden ilham alarak bu işe girmeye karar verdiğini söyledi.

Kızının, Sinema Karşı Sokak'ta bulunan konağı çok beğendiğini belirten Ercan, bir süre sonra Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden satışa çıkan konağı satın aldığını ifade etti.

Araştırma yaptığında konağın, "Matmazel Klara" olarak bilinen Yahudi cemaatine mensup Klara Hasid'e ait olduğunu öğrendiğini söyleyen Ercan, "Fransızca öğretmeni olan 'Matmazel Klara' çok sevdiği için Edirne'yi terk etmemiş. Ailesi İsrail'e gitmiş, o Edirne'de kalmış. Hiç evlenmemiş, çocuğu yokmuş. Herhalde çocuğu olarak beni yolladı Allah ona. Edirne'ye güzel bir eser kazandırdık." dedi.

Konağın duvar ve tavan süslemelerinin uygun şekilde muhafaza edildiğini belirten Ercan, duvarda yer alan İbranice bir yazının da korunduğunu vurguladı.

Ercan, 2014 yılında satın aldığında harap durumda olan konağın Edirne Valiliğinin desteğiyle röleve ve restitüsyon çalışmalarının yapıldığını, Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da kendisine destek olduğunu söyledi.

"Tarihi konak 10 odalı butik otel olacak"

Konağı satın aldığında çevresindekilerin eleştirileriyle karşılaştığını belirten Ercan, "Tüm arkadaşlarım bana 'ne yapacaksınız bu viraneyi nasıl olacak?' dediler, ben de 'açılışa sizi çağırırım' diye cevap vermiştim, hepsini açılışa bekliyorum. Allah da utandırmadı. Çok güzel ekiple bu hale getirdik." dedi.

Ercan, konağı 10 odalı butik otel yapmayı düşündüğünü anlattı.

Konağın sahibinin isminin hoşuna gitmesiyle oteli de yine bu isimle açmayı düşündüğünü belirten Ercan, "Matmazel Klara' ismi hoşuma gitti. Konağın ismini de 'Matmazel Klara Konağı' yapacağım. Edirne'ye, Edirne turizmine hizmet etmek adına güzel bir iş yaptığımız düşünüyorum. İnşallah Edirnelilere örnek olurum. İki ay içerisinde açmayı düşünüyoruz. Aslına uygun olarak yaptırdım. Birebir aynı. Çok emek verdik." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Edirne Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title