Haberler

Marmaris Milli Parkı, Yeniden Düzenleniyor

Dünya Doğayı Koruma Vakfı ve Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin, yeryüzünde korunması gereken 200 öncelikli ekolojik bölge arasında 25 önemli noktadan biri olarak gösterdiği Marmaris Milli Parkı, yeniden düzenleniyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı ve Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin, yeryüzünde korunması gereken 200 öncelikli ekolojik bölge arasında 25 önemli noktadan biri olarak gösterdiği Marmaris Milli Parkı, yeniden düzenleniyor. Haziran 2012'de son şeklini alacağı bildirilen 'Marmaris Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Plan Revizyonu' ihalesini alan firma yetkilileri, yerel yönetici, sivil toplum örgütleri ve turizmcilerin de görüşüne başvurdu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına çalışmaları yürüten Anadolu Çevre Ormancılık Haritacılık Firması Proje Koordinatörü Orman Mühendisi Atilla Küçükala, Marmaris Maritim Grand Azur Otel'de düzenlenen toplantıda amaçlarının koruma, kullanma dengesini kurmak olduğunu söyledi. "Dünyanın eşsiz güzellikteki bu köşesi, Türkiye'nin gözbebeği Marmaris Milli Parkı'nın korunabilmesi için herkesin ve herkesimin görüşlerine, bilgilerine ihtiyacımız var" diyen Atilla Küçükala, toplantıya katılan bölgedeki belediye başkanları, turizmciler, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve çevrecilerin görüşlerini rapor halinde kendilerine sunmasını istedi.

MANGAL VE MESİRE YERİ DEĞİL

Bir araya gelen çalışma grupları da Muğla Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar'ın yöneticiliğini üstlendiği toplantının sonunda, hazırladıkları raporları firma yetkililerine iletirken, düşüncelerini de dile getirdi. Marmaris Belediye Başkan Vekili İsmet Kamil Öner, "Vatandaşların büyük kısmı, milli parkları, mangal yakılan mesire yerleri olarak algılıyor. Öncelikle halkımıza 'milli park' kavramı öğretilmeli. Neye sahip olduğumuzu bilirsek, ona göre koruruz" dedi.

CENNETE KIYMAYIN

Sunulan raporlarda da, Marmaris Milli Parkı sınırları içerisinde verilen maden ve taş ocakları ruhsatlarının iptal edilmesi, körfez kirliliğine yol açtığı belirtilen liman ve marina genişlemelerinin önüne geçilmesi, bölgenin tamamının 2B alanı kapsamından çıkarılması, ekoturizm alanlarının belirlenmesi isteklerinin öne çıktığı gözlendi. Aksi takdirde dünyanın güzelliğine gıpta ettiği Marmaris doğasının geleceğinin kararabileceği vurgulandı.

678 CANLI, 514 BİTKİ TÜRÜ BARINDIRIYOR

30 Ocak 1996'da ilan edilen Marmaris Milli Parkı, Reşadiye Yarımadası'nda Kumlubük'ten Ekincik'e kadar uzanan 33 bin 608 hektarlık alanı kapsıyor. Parkın 29 bin 930 hektarı kara, 3 bin 678 hektarı ise deniz alanının içinde bulunuyor. Karadaki bölümünün yüzde 94'ü ormanla kaplı Marmaris Milli Parkı'nda 213'ü böcek, 35'i balık, 21'i memeli, 290'ı sürüngen, 112'si kuş, 7'si de hem denizde hem karada yaşayanlar olmak üzere toplam 678 canlı türü bulunuyor. Bunlardan 4'ü nesli tükenmekte olduğu için tüm dünyada koruma altına alınan vaşak, karakulak, çizgili sırtlan ve ayı. Marmaris Milli Parkı'nda belirlenen 514 bitki türünden de 54'ü endemik, 9'u yöresel endemik, 74'ü nadir, 5'i ise nesli tehlike altında olanlar kategorisinde bulunuyor.

DEB(İÖ/CK) - Muğla / Marmaris

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor'da dün kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? #128204 LGS yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta?
Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title