Haberler

    Kuyruklu Yıldızdaki Su Dünya'dakinden Farklı

    Güncelleme:

    Avrupa Uzay Ajansı'nın Rosetta uzay aracı, 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızından saçılan su buharının Dünya'dakinden tamamen farklı olduğunu tespit etti.

    Rosetta uzay aracı, yörünge yer aldığı 67P kuyrukluyıldızının su buharını analiz etti. Sonuçlar, su buharının Dünya'daki okyanusların suyundan farklı olduğunu ortaya koydu. Elde edilen bulgu, Dünya'daki okyanusların nasıl oluştuğu tartışmasını yeniden alevlendirdi.

    ELDE EDİLECEK BİLGİLER SULARIN KAYNAĞINI BULMAK ADINA ÖNEMLİ

    ESA, 67P'den yayılan su buharına ilişkin analizlerin, Rosetta tarafından 6 Ağustos'ta yapıldığını açıkladı. Gökbilimciler, Dünya'nın oluştuğu 4.6 milyar yıl önce çok sıcak olduğunu, bu nedenle yüzeyindeki tüm suyun buharlaştığına inanıyor. 67P'den elde edilecek bilgiler, bugün Dünya'nın üçte ikisini kaplayan suların kaynağını bulmak adına büyük önem taşıyor.

    Öne sürülen en güçlü teori, Dünya soğumaya başladıktan sonra suyun asteroit ve kuyrukluyıldızlarla taşındığı yönünde. Suyun kaynağını belirlemek için okyanuslarda fazlasıyla bulunan ağır hidrojen döteryuma bakan bilim insanları, 67P kuyrukluyıldızındaki döteryum oranının Dünya'dakine kıyasla farklı olduğunu tespit etti.

    KUYRUKLUYILDIZIN KÖKENLERİNE UZANAN BİLGİ

    Gökbilimciler, geçmişte 11 kuyrukluyıldızın döteryum/hidrojen oranlarını ölçme şansı yakalamıştı. Bu gök cisimlerinden sadece ESA'nın Herschel görevinde analiz ettiği 103P/Hartley 2 kuyrukluyıldızında Dünya'nınkiyle uyuşan oran tespit edilmişti.

    Jüpiter-ailesine ait (Asteroit Kuşağı) kuyrukluyıldızlarının aksine, Neptün'ün ötesindeki Kuiper Kuşağı'ndan geldiği düşünülen 67P'deki döteryum/hidrojen oranı, Dünya'nın okyanuslarındakinin 3 katı olarak ölçüldü. Bu oran, Güneş Sistemi'nin çevreleyen Oort Bulutu'ndan gelen kuyrukluyıldızlardan da yüksek çıktı.

    Sicence dergisinde yayımlanan araştırmada, 'Jüpiter-ailesi kuyrukluyıldızların Dünya'dakine benzer su içerdikleri, Rosetta'dan elde edilen sonuçların ise suyun kaynağının neresi olduğu konusundaki tartışmaları güçlendireceği' belirtildi.

    KUYRUKLUYILDIZIN YAPISI NE KADAR UZAKLIKTAN GELDİĞİNİ SÖYLEYECEK

    Rosetta'nın su buharın analiz eden ROSINA görevinde yer alan Kathrin Altwegg, kuyrukluyıdızların kimyasal yapısının Güneş'e olan uzaklık ve oluştukları zamanla da doğrudan ilgili olduğunu belirterek, 'Jüpiter sınıfı kuyrukluyıldızların sanılandan daha uzak mesafelerde oluşmuş olabileceklerini' söyledi.

    ESA, Güneş'e yaklaşmakta olan 67P'nin 2015'te kuyrukluyıldızların geçmişi hakkında daha önemli bilgiler sunacağını belirtti.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Jüpiter Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    4-5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI SEYRAN HAMİLE KALACAK MI? Yalı Çapkını Seyran ölecek mi? 4-5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! YALI ÇAPKINI 68. BÖLÜM CANLI İZLE! #127916 Yalı Çapkını son bölüm tek parça FULL izle! 4 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 4 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 4 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? SEYRAN ÖLECEK Mİ? Yalı Çapkını Seyran diziden ayrılıyor mu? #127916 YALI ÇAPKINI 69. BÖLÜM FRAGMAN yayınlandı mı? Tahlil nikahı nedir, hülle nedir? Tahlil nikahı nasıl yapılır, şartları nelerdir? Emekli maaşına Temmuz'da ne kadar zam gelecek? (%) Emekliler ne kadar zam alacak? Memurlar ne kadar zam alacak? (%) 4 aylık memur enflasyon farkı belli oldu mu, Temmuz'da memura ne kadar zam yapılacak? Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? 3-4 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Moğollar Türk mü? Moğolistan Türk devleti mi? 3-4 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Galatasaray, Fenerbahçe maçını kazanırsa şampiyon mu, şampiyonluğu garantiliyor mu?
    500

    Yorumlar (15)

    OSMANLI OLSAYDi,.:

    Eger osmanli olsaydi, bizde uzayda söz sahibi olmustuk, chp osmanliyi yikip, ayagimiza pranga vurdu, yürümsini bile unuttuk.

    23
    36
    yanıtYanıtla
    tercüman zeki:

    Ben tercüman zeki;35 senedir münihte tercümanlik yapiyorum, zaman zaman üniversiteden profösörler eski osmanlica el yazmalarini tercüme ettiriyorlar, osmanlica bildigim icin, almancaya tercüme ediyorum, , gördügüm manzara gercekten, cok düsündürücü, , cünkü osmanli yüz yillar boyu hastalari nasil tedavi etmisler , hangi ilaclari yapmislar, bunlar anlatiliyor, , osmanliya küfür eden arkadaslara insafli olmalarini öneriyorum. , sagilar

    yanıt26
    yanıt8
    Doktor:

    Ne Yani matbaanın olmadığı dönemlerde insanlar kitap okumuyor muydu ?

    yanıt8
    yanıt1
    Ali:

    zamanında şimendifer bile yapamayan, onu da bırak demiryolunu bile yabancıya yaptırtan osmanlı uzaya mı çıkacakmış. CHP olmasaydı bugünleri göremezdik bile

    yanıt9
    yanıt5
    TURKOLOG JAMES:

    Newyork ünivesitesi türkolji bölümünde ben DR-JAMES. . biz amarikalilar, 600 yillik osmanli tarihini arastiriyoruz, osmanli medeniyetini inceleyoruz, cok entrasan bulgulara ulasiyoruz, amarikan bilim arastirmalarinda görevli bilim adamlariyla ortak calismalar yürütüyoruz, , sizin tartismalariniza bir anlam veremiyorum, NEWYORK-USA

    yanıt5
    yanıt6
    burakm@m.m:

    Ulan CHP olmasaydı prangayi başka yerine vuracaklardi ne diyon sen . CHP olmasaydı şuan osmanlı bile diyemez olurdun insaf be biraz vicdan eger Ataturk ve yoldaslari T.C ni kurmasi yanlış olsaydı o Zman osmanlının olduğunda olan halk buna izin vermezdi ee bilinçsiz yobaz insan koyun olma illa birinin ağzına bakma bu haberi okuyana kadar cumhuriyetin kuruluşuyla ilgili geçmiş bilgileri oku son donem osmanlıyı oku öyle yorum yap

    yanıt2
    yanıt3
    watt:

    lan aptallar sevr antlaşmasnı imzalayan osmanlı değil mi , chp ninde suçu var ama chp yi görmekten osmanlıyı göremiyorsunuz tarafsız olun az

    7
    10
    yanıtYanıtla
    turk:

    bir habere bak bir de yorumlara bak , biri osmanlı dan girmiş diğeri türkiye cumhuriyetinden çıkmış :) herkes de buna ortak olmuş , gerçekten bizim zihniyetimiz içler acısı

    11
    0
    yanıtYanıtla
    CecoMobil-IOS:

    Nasıl farklı lan adamı çıldırtmayın nesi farklı imiş içilmiyormu yani lağımmı karışmış yarın terkos suyuymuşta dersiniz insanı asabi yapmayın ya

    3
    5
    yanıtYanıtla
    battal:

    madem konuyla ilgili yorum yapılmıyor :)) sene 1976 yine böyle yağışlı bir gün yakmışım sobayı koymuşum kestaneyi . . . sonra nuri abi dediki . . . . ogün trafik çok sıkışıktı . . . gorbaçov reganı uyardı. . . vapur iskeleyi tururamadı. . . . vs vs . konudan sapmayın aynen böylr bir algı oluşuyor

    7
    0
    yanıtYanıtla
    Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title