Haberler

Kurumlar, Kurallar ve Yeni Medya Düzeni Çalıştayı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, medyanın bir silah olmadığını belirterek "Silah olarak kullanmamak lazım çünkü medya kamu adına görev yapan bir kurumdur" dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, medyanın bir silah olmadığını belirterek "Silah olarak kullanmamak lazım çünkü medya kamu adına görev yapan bir kurumdur" dedi.

Yerlikaya, Anadolu Yayıncılar Derneğince Ankara Ticaret Odasında düzenlenen "Kurumlar, Kurallar ve Yeni Medya Düzeni Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, yerel basının, Türkiye'de çoğulculuğu sağladığını ifade ederek, demokratik ülkelerde çoğulculuğun önemine dikkat çekti.

Türkiye'de radyo, televizyon ve yazılı basın bağlamında özellikle son 15 yıl içerisinde çoğulculuğun sağlandığını dile getiren Yerlikaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tabii ki çoğulcu medya iyidir ama çoğaldıkça da rekabet şartları artıyor. Bu sefer reyting ve tiraj kaygıları başlıyor. Reyting ve tiraj kaygıları başlayınca da yavaş yavaş bozulma başlıyor çünkü yarışa girince insan kontrolden çıkıyor. Reytinglerde buna 'kirli reyting' diyorum. Televizyonlarımız da istemeyerek yarış etabına girdikleri için bazı olumsuz içerikler, kirli reytingler oluşuyor. Bu reytingler içerisinde kimi zaman müstehcen kimi zaman şiddet içeren kimi zaman da isteyerek veya istemeyerek teröre destek verecek mahiyette yayınlar maalesef oluyor."

"Kirli reyting"in, yayıncılar açısından parayı ve kazancı kirletmek anlamı taşıdığını vurgulayan Yerlikaya, "Kirli reyting yapan bir programa eğer reklam veriyorsanız, siz paranızı da kirletiyorsunuz" ifadesini kullandı.

"Medya silah değildir"

Yerlikaya, yerel yayıcıların çok zor şartlarda ve sınırlı imkanlarda çalıştığına dikkati çekerek reklam gelirleri bakımından da bazı sorunlar yaşandığını kaydetti.

Seçim dönemlerinde müeyyide uygulama yetkisinin Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) olduğunu anımsatan Yerlikaya, "Bu önceki TRT dönemlerinde partiler eşit yer alsınlar diye konulmuş bir yasaydı. Bu yasaya göre de yürütülüyor. Dolayısıyla medya hızla gelişen bir sektör. Şu anda çoğulculuk sağlandı, özel televizyonlar var. Bu yasanın da elbette değiştirilmesi lazım. RTÜK'ün katkısı yok mu diyorlar? Çorbada tuzumuz da var. Doğru. Raporlar bizden gidiyor. Kanunda da öyle. Raporları RTÜK uzmanları hazırlar ama sonuç ne olursa olsun YSK'dan çıkıyor karar" şeklinde konuştu.

Yerlikaya, kısa süre önce korsan yayın yapan 110 televizyon kanalını kapattıklarını da bildirdi.

Medyanın önemine değinen Yerlikaya, "Medya bir silah değildir, silah olarak kullanmamak lazım çünkü medya kamu adına görev yapan bir kurumdur" diye konuştu.

Ailenin toplumun en önemli temel taşlarından biri olduğuna işaret eden Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Modernizmin yıkıcı etkisiyle aile tüm dünyada da biraz tehdit altında. Televizyonlarda yapılan yayınlarla bu daha da ivme kazandı. Televizyonlarımızın, gazetelerimizin veya radyolarımızın bu konuda daha hassas olması lazım. Aile ve bireyler bu tür yayınlardan olumsuz etkilenmektedir. Dizi, film ve eğlence programlarında evlilik öncesi ilişkiler sanki normal ilişkilermiş gibi vurgulanmakta. Bu çok yanlıştır. Bu ailenin temelden çürümesini devam ettirmektedir. Evlilik sonrası nikahsız ve birlikte yaşamayla ilgili birçok dizi ve programlar var. Şatolarda, deniz kenarlarında, yalılarda yaşayan aileleri görünce sanki hayat bundan ibaret gibi bir algı oluşturuluyor çünkü iletişim çok yaygın bir araçtır, toplumun her kesimine ulaşıyor. Bu bakımdan böyle olumsuz bir etkisi var. RTÜK olarak bu konularda gereğini yapmaya çalışıyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

İlhan Yerlikaya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 6 Mayıs Pazartesi 2024? Survivor kim kazandı? 6 Mayıs Pazartesi Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Gama Beyin Dalgaları: Ne İşe Yarar ve Nasıl Artırılır? Kabine toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine toplantısı kararları ne zaman açıklanacak, devam ediyor mu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Numeroloji nedir, nasıl hesaplanır ve ne işe yarar? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Ömer canlı izle 2024! Star TV Ömer 54. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Ömer dizisi nereden izlenir? Ömer yeni bölümde neler olacak? Tarot Falı Nedir, Nasıl Yorumlanır ve Nasıl Bakılır? The King's Man: Başlangıç filmi oyuncuları kim? The King's Man: Başlangıç filmi konusu, oyuncuları ve The King's Man: Başlangıç özeti! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 6 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title