Haberler

Klişe Sorulara Umberto Eco Yanıtları

Tayfun Salcı - İtalyan filozof-romancı Umberto Eco, dünyada 3 şeyi değiştirebilecek olsa, sadece barışın hakim olmasını sağlamayı isteyeceğini belirterek, "Aslında bu, artık önümde yaşayacak çok az zaman kaldığından beni çok ilgilendirmiyor ama"...

Tayfun Salcı - İtalyan filozof-romancı Umberto Eco, dünyada 3 şeyi değiştirebilecek olsa, sadece barışın hakim olmasını sağlamayı isteyeceğini belirterek, "Aslında bu, artık önümde yaşayacak çok az zaman kaldığından beni çok ilgilendirmiyor ama torunlarım için iyi olurdu" dedi.

Umberto Eco, AA muhabirinin "klişe" sorularına ilgi çekici yanıtlar verdi. Eco'ya yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

Soru: Dünyada üç şeyi değiştirebilecek olsanız, bunlar neler olurdu-

Eco: İlkin, röportajları yok ederdim. Açıkçası diğerleri çok sıradan şeyler olurdu. Mesela, dünyada barışın hakim olmasını sağlardım. Aslında bu, artık önümde yaşayacak çok az zaman kaldığından beni çok ilgilendirmiyor. Ama torunlarım için iyi olurdu. Düşünüyorum da değiştirmek isteyeceğim başka bir şey de yok gibi. Dünya iyi-kötü böyle de devam edip gidebilir.

-Telefon rehberi, flüt, gözlük-

Soru: Yalnız kalacağınız bir adaya gidecek olsanız, yanınıza hangi üç şeyi alırdınız-

Eco: Siz hangi üç şeyi götüreceğimi soruyorsunuz. Bana, bugüne kadar o adaya hangi tür kitabı götüreceğim soruldu. Ben de hep 'telefon rehberi' yanıtını verdim. Rehberdeki sayısız isimden hareketle bir sürü yeni hikaye icat edebilirim böylece. Demek ki birincisi; rehber.

İkincisi, blok flütümü de yanıma alırdım. Adada yalnız bir adamın bir şeylerle meşgul olması gerek sonuçta. Bach çalabilirim böylece...

Adada elektrik olmayacağına göre, maalesef bilgisayarımı alamayacağım. Hindistan cevizlerini kırmak için adada bir taş filan bulabileceğimi umuyorum. O zaman yüzmek için yanıma mayomu alabilirim. Tabii gözlüklerimin gözümde olduğunu da var sayıyorum. Onlar ayrı kalem sayılacaksa mayo yerine gözlüklerimi almam doğru olur.

-Bütün filmlerin özü-

Soru: Hayatınız boyunca tekrar tekrar okuduğunuz bir kitap var mı-

Eco: Pek çok. Öncelikle tabii ki telefon rehberi! Bir de gençliğimden beri okuduğum bir kitap var. İtalya'da, Fransa'da ve Amerika'da hakkında pek çok ders de verdim. Gerard de Nerval'in "Sylvie"si. Nerval, İstanbul için de önemli bir isim bu arada. Sylvie'yi sonunda İtalyanca'ya da tercüme ettim. Her okuyuşumda yeni şeyler keşfettiğim harika bir hikayeydi. Son okuyuşumda bile, ki bu tercüme sırasındaydı, daha önce gözümden kaçmış şeyler buldum. 8-9 yıl kadar önce tercümeyi tamamladığımda, çok üzüldüğümü hatırlıyorum. Çünkü, artık bu kitapla ne yapabileceğimi bilmiyordum.

Soru: Tekrar tekrar izlediğiniz ve sevdiklerinize izlettiğiniz bir film var mı-

Eco: John Ford'un 1939'da çektiği "Stage Coach" filmi. Bu, sinema filmlerinin özüdür. Bir uzaylıya 'Film nedir-' diye öğretmem gerekseydi, Stage Coach'ı seyrettirirdim. Birkaç hafta önce yazlık evimde, 12 yaşımdaki torunuma da izlettim. Bu yeni nesil eski filmleri seyredecek sabra sahip değil, tempo onlar için çok yavaş ama mecbur ettim. Sonunda bana 'Dede, gerçekten de izlemeye değermiş' dedi. Bu filmde, bütün sinema tekniklerini, sinema fikirlerini bulmak mümkündür. Aslında bu filmden sonra başka bir film çekilmesi pratik olarak beyhude.

-En korkunç soru-

Soru: Dünyaya yeniden gelecek olsanız, hangi mesleği seçerdiniz-

Eco: Bir barda veya otel lobisinde, ağzımda sigaram, elimde içkimle piyano çalardım herhalde. Yüzümde de muhtemelen bir Humphrey Boggart ifadesi olurdu.

Soru: Cevabını en çok merak ettiğiniz soru nedir-

Eco: Filozof olarak işim, henüz yanıtı olmayan sorularla uğraşmak. O nedenle bu konuda saatlerce konuşabilirim. Ama en korkuncu şu; karşımda duran adam gerçekten var mı- Yoksa marazi hayal gücümün bir ürünü mü-

Soru: Ahirete inanıyor musunuz-

Eco: Benden sonra da etrafta pek çok yaşam olacak. Kendi adıma, bu soruya iyi bir yanıtım yok. Henüz ölmedim, sonrasında ne olacağını bilmiyorum. Ama gittiğimde, sizi bilgilendiririm.

-Sır kalan nasihatler-

Soru: Çocuklarınıza verdiğiniz ya da anne babanızdan aldığınız en temel nasihat-

Eco: Bence bir anne ya da baba, çocuklarına en temel nasihati, farkında bile olmadığı bir anda veriyor. Yoksa çocuğunu karşısına alıp 'nasihat ettiğinde' değil. Herhangi bir şeyi öğrettiğinin farkında bile olmadığı bir anda. Tamamen marjinal anlarda. Kendisi için de çocukları için de sır olarak kalan anlarda.

Soru: Tanışmak, konuşmak isteyebileceğiniz bir tarihi figür, yazar, devlet adamı, filozof var mı- Böyle bir şans verilse kimi tercih ederdiniz-

Eco: Hayran olduğum insanlarla bir araya gelmeyi hiç denemedim. Onlarla tanışmayı reddediyorum. Onlar hakkında kafamda oluşturduğum resmi tahrif etmelerini, yıkmalarını istemem. Dolayısıyla görmeyi isteyebileceğim bir tarihi figür de yok. Kitaplarında, tablolarında, bestelerinde söylediklerinden fazlasını söyleyebileceklerini de sanmıyorum. Söz gelimi Bach'la tanışmak için hiçbir gerekçe bulamıyorum. Bana bıraktığı eserler benim için kafi. Sonuçta bir pop kültür değil Bach.

Soru: İstanbul'da en çok sevdiğiniz yer neresi-

Eco: İstanbul'u, özellikle de 1998'deki ilk ziyaretimde baştan sonra gezdim. Baudolino romanımda da uzun uzun yazdım. Ama hayal gücümü en çok harekete geçiren Yerebatan Sarnıcı oldu. Yeraltını daima sevmişimdir. Belki de bana annemin rahmini anımsattığından.

Yayıncı: Sibel Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Umberto Eco Politika Güncel Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title