Haberler

'Kızılordu'yla Konsere Varız

Birçok Kez Festival Yıldızı Seçilen Jandarma Bandosu, 30 Ağustos Resepsiyonunda Bu Kez Kadın Askerleriyle Dikkat Çekti.

Birçok kez festival yıldızı seçilen Jandarma Bandosu, 30 Ağustos resepsiyonunda bu kez kadın askerleriyle dikkat çekti.

Kadın askerler tam not alırken, Bando Şefi Jandarma Albay Suat Yılmaz, Türk halkının kendilerini sevmesini, "Kadın astsubayların eşlikleriyle gerçekleştirilen konserlerin beğeni kazanmasına" bağlıyor. Yılmaz planlama olursa Kızılordu’yla da konser verebileceklerini söyledi.

İLK kez Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, 30 Ağustos resepsiyonunda dikkat çektiler. 75 yıllık tarihinde birçok kez festival yıldızı seçilen Jandarma Bandosu, bu kez kadın askerleriyle huzurlardaydı. "Bir elinde silahı, diğerinde kemanı" olan kadın askerler, seçkin konuklardan tam not aldı.

Kadın askerlerle, hem kadın hem asker, hem müzisyen olmanın zorluklarını, Bando Komutanı ile kadın askerlerin Bando’ya ne kattığını konuşmak istedik. Randevu tarihini beklerken, Genelkurmay’dan bir zarf geldi. Bilgi için istenen sorularımız yanıtlanmış, fotoğraflar da bir CD’ye aktarılmıştı. İşte Bando Komutanı ve orkestranın 6 kadın askerinin sorularımıza verdiği yanıtlar:

İlham mehterden

Size Mehter Takımının "modern yüzü" denebilir mi"?

Mehter günümüz modern bandoların temelini oluşturuyor. Mehterin o muhteşem görüntüsünün yanında seslendirdikleri tüm eserler bizlere de ilham veriyor.

Türk halkı sizi nasıl sevdi? Son dönemdeki ilgiyi neye bağlıyorsunuz?

Kareografik gösterilerle, ilk kez Jandarma Bandosuna katılan bayan astsubayların eşlikleriyle gerçekleştirilen konserlerin beğeni kazanmasına bağlıyoruz.

Bando’ya girme kriterleri neler?

İcracı personelde, TSK Bando Okulu temel kaynağımızdır. Konservatuvar ve eğitim fakültelerinin müzik bölümü mezunları da sözleşmeli olarak alınıyor.

Diğer ülkelerin bandolarından, örneğin Kızılordu Korosu’ndan etkilenildi mi? Hiç ortak konser verildi mi?

Kızılordu Korosu ve bandosunun faaliyetleri, gösterileri sanatsal açıdan kendine özgü ve çok güzel olmakla birlikte, Jandarma Bando Komutanlığının faaliyetlerinin icrasında doğrudan etkilenme yok. Planlama olursa Kızılordu Korosuyla da konser verebiliriz.

Repertuvarınızda ne kadar eser var?

1200’ü aşkın eser mevcut ve zamanla ihtiyaca göre yenileniyor.

Bir konsere nasıl hazırlanılıyor? Personel askeri eğitim de alıyor mu?

Haftanın belirli günleri askeri eğitim faaliyetlerimiz var. Konserlere öncelikle repertuvar tespitiyle başlıyoruz. Seslendirilecek eserler ferdi çalışmanın yanısıra grup çalışması ve sonra toplu provalarla gerçekleştiriliyor.

Her gösteriye 3 ay çalışma

Hem çalıp, hem oynamak zor olmuyor mu? Sivillerden destek alınıyor mu?

Evet hem çalmak, hem de gösteride şekil disiplinini sağlamak, göz ve ruha hitap edecek görselliği yakalamak oldukça zor. Her bir gösteri, üç aylık bir çalışma sonucu ortaya çıkıyor. Komutanlığımızda mevcut gösteri alanında her aşaması video kaydına alınıp her ders sonunda topluca personele hataları ve yapmaları gerekenleri izlettiriyoruz. Kareografik gösteriler personelimizce tasarlanıyor.

1932’de kuruldu

Jandarma Bandosu, Bahriye Mızıkası’ndan Yüzbaşı Mustafa Çayıroğlu tarafından 1932’de, 8 erle, Ankara Ulus’ta kuruldu. 1967’den bu yana Güvercinlik Orgeneral Eşref Bitlis Kışlasında çalışmalarını sürdüren Bando, Genelkurmay Başkanlığı adına, Garnizon Komutanlığı’nın planladığı karşılama, uğurlama, bayrak, cenaze, diploma, devir-teslim, açılış-kapanış ve milli bayramlar için hazırlanan törenlerde görev alıyor. Jandarma Bandosu yıllar içinde repertuvarını geliştirerek milli ve özel günlerde aranır hale geldi. Bando, Anıtkabir’de Atatürk’ün manevi huzurunda da konser verdi.

Biz kadınlar geldik ve eksik halka tamamlandı

ÊKadın personel Bando’yu nasıl değiştirdi?

J.Bnd.Kd.Çvş.Nilüfer Önersoy Bence bizler bandoya katılarak eksik olan son halkayı oluşturduk. Bayanların hayatın her kesiminde olabileceğini kanıtladık. Bandoda gerçekleşen güzel işler yelpazesine bizler de bir renk kattık. Yaptığımız görevlerde, konserlerde bayan astsubay görmek halkın hem çok hoşuna gidiyor, hem de çok şaşırtıyor. Bugüne kadar çevremizden hep olumlu tepkiler aldık.

Türkiye’de ilk olmayı istedim

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne nasıl ve neden girdiniz, Bando’ya nasıl katıldınız?

J.Bnd.Kd.Çvş.Fatma Ay Üniversite son sınıfta iken Jandarma Genel Komutanlığı’nın sözleşmeli kadın astsubay alımı için sınav yapacağını arkadaşımdan öğrendim ve sınava giriş koşullarını araştırdım. Türkiye’de bir ilk olma isteği ve ailemin de desteğiyle sınava girdim. Jandarma Okullar Komutanlığı’nda süren askeri eğitimimiz sırasında, Jandarma Bando Komutanlığı’nı gezme fırsatımız oldu. Orada Bando Komutanımızdan bandonun faaliyetlerini, projelerini dinlediğimde bu dünyanın bir parçası olmak istedim ve bando astsubayı olmaya karar verdim.

Kadın askerlik özveri gerektirir

Hem asker, hem kadın, hem sanatçı olmak nasıl bir duygu?

J.Bnd.Kd.Çvş.Gaye Korkmaz Her mesleğin kendine göre zorlukları var, fakat bazen asker olmanın diğer mesleklere göre biraz daha fazla zor tarafları var diyebiliriz. Bu meslekte kadın olmak ise özveri gerektiren bir durum, bando astsubayı olmak ise işin en güzel kısmı.

Monoton hayatıma renk kattı

Ağır bir askeri eğitimden geçiliyor. Kadın olarak ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

J.Bnd.Kd.Çvş.Sema Yılmaz Askeri eğitimlerimiz olması gerektiği gibi zor koşullarda geçti ama aldığımız eğitimin bize nasıl faydası olacağını anladıktan sonra herşey daha da güzel gelmeye başladı. Fiziki faaliyetlerde ilk zamanlar zorlandık, ama insan isterse her şeyi başarabilir. Askerlik bana monoton olan hayatıma çok az kişinin sahip olabileceği bir renk de kattı.

Her eseri severek icra ediyorum

Repertuvarda en sevdiğiniz parçalar neler?

J.Bnd.Kd.Çvş.Selin Altıparmak Konservatuvar mezunu olduğum için bütün repertuvarı seviyorum. Bunun için konserlerde seslendirilecek her eseri severek ve aynı ciddiyetle icra ediyorum. En sevdiğim parçalar Muammer Sun’un "İzmir Rapsodisi" ile Bando Bnb. Kıvanç Tepe’nin "Festival" isimli eserleridir.

Bandoda aksayan yön yok

Bando komutanı olsanız nasıl değişiklikler yaparsınız?

J.Bnd.Astsb.Çvş.Nazan Zehra Yılmaz Benim şahsi kanaatime göre şu anda bizde uygulanan sistem gayet güzel ve başarılı. Zaten aksayan bir durum olsa bando olarak bu kadar başarıya sahip olmamız mümkün olmazdı. Ben de mevcut düzeni devam ettirirdim.

Birlikte albüm yaptılar

JANDARMA Bandosu’nun biri popüler sanatçılarla olmak üzere üç albümü bulunuyor. "Türk Marşları" adındaki ilk albüm, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman’ın emirleri doğrultusunda 1996’da yapıldı. 1999’da "Ezgiler" adlı albüm yapan Bando, 2000’de ise Levent Yüksel, Ercan Saatçi, Metin Özülkü, Ufuk Yıldırım, Çelik Erişçi, Volkan Konak, Mirkelam, Hande Yener ve Grup Düş gibi Türkiye’nin sevilen pop yıldızları ile birlikte ilk sözlü "Türk Marşları" albümünü, halkın beğenisine sundu. Bütün geliri Jandarma Asayiş Vakfı’na bırakılan albümün satışına müzik marketlerde devam ediliyor.

Mimarı II.Mahmud

1826’da Orduya Avrupa’da olduğu gibi askeri bandolar gerektiği yargısına varan II. Mahmud, Mızıka-i Hümayun’u kurdurdu. Batı örneğine uygun bandoların kurulması için İtalyan Guiseppe Donizetti, İstanbul’a getirilerek, İmparatorluğun Mızıkaları Genel Eğitmeni yapıldı. 1831’de Askeri Mızıka Okulu açıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title