Haberler

Kiralık Arı Kovanlarıyla Elma Üretiminde Verim Artışı

Güncelleme:

Karaman'da elma yetiştiricileri, kiralık arı kovanlarıyla elma ağaçlarının çiçeklenme döneminde polinasyonu artırarak ürünlerinde verim ve kalite artışı sağlıyor. Kiralama sayısı her yıl artarken, ihraç edilebilir elma oranı da yükseliyor.

Karaman'da elma yetiştiricileri her yıl elma ağaçlarının çiçeklenme döneminde bahçelerine yerleştirdikleri kiralık arı kovanlarıyla ürünlerinde verim ve kalite artışı sağlıyor.

Yıllık 700 bin tonun üzerinde elma üretimi yapılan kentte, üreticiler elma ağaçlarının çiçeklendiği mart-nisan-mayıs döneminde arıcıların kapısını çalıyor.

Kiralık kovanlarla polinasyon (tozlaşma) artırıldığı bahçelerde, ihraç edilebilir elma oranı da yükseliyor.

Kiralama sayısı her yıl artıyor

Karaman Arı Yetiştiricileri Başkanı Gürsel Yasan, AA muhabirine, arı kiraladıkları işletmelerden olumlu dönüşler aldıklarını söyledi.

Polinasyonla verim artışı uygulamasının dünyanın birçok ülkesinde uygulandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Amerika ve Avrupa'da arıcıların birinci gelir kaynağı polinasyondan aldıkları ücret. Karaman'da her yıl arı kiralayanların sayısı artmakta. Bu üreticilerin fayda görmesiyle oluyor. Arı çiçekleri ziyaret ederek elmada yüzde 30 civarında verim artışı sağlıyor. Bunun yanı sıra kaliteli ve düzgün şekilli meyve oluşuyor. Bu uygulama arıcılara da ek gelir oluyor. Genellikle beş dekara bir koloni yerleştiriyoruz. Şu anda arıcılar birliği olarak 25 üreticiye arı kiraladık, bunun dışında birebir arıcıyla görüşerek bahçelerine arı koyanlar da var. Arısız tarım olmaz, arısız meyve olmaz. Çiçek açan meyve türlerinin hepsinde arıya ihtiyaç vardır."

İl Tarım Müdürü Hatice Bulut, kentte üretilen elmaların 100 bin tonunun ihraç edildiğini belirterek, "İl Tarım Müdürlüğü olarak arı kovanlarının meyve bahçelerine yerleştirilmesinin artırılmasını amaçlıyoruz." dedi.

"Arının yapmış olduğu tozlaşmayı hiçbir şey yapamıyor"

Elma bahçesi sahibi Osman Bozkır ise 14 yıllık bahçesinde 4 yıldır kiraladığı kovanlarla gözle görülür verim ve kalite artışı yakaladığını dile getirdi.

Her yıl çiçek açma döneminde arıcılar birliğinden 250 kovan talep ettiğini anlatan Bozkır, şunları kaydetti:

"Az bir ücretle getiriyorlar. Arının yapmış olduğu tozlaşmayı hiçbir şey yapamıyor. Aynı zamanda ağaç tozlaşmayı az yaptığı zaman elmanın şekli bozulabiliyor ama arı meyvedeki dört beş çekirdeği birleştirdiği zaman meyve tam olması gereken ebatlara ve şekle geliyor. Bunun şekillenmeye yüzde 70 katkı sağladığını gördüm. Ayrıca arı çiçek döküm oranını da düşürüyor. Arılar olduğunda çiçeklerin yüzde 80 tutmuş olduğunu görüyoruz ama arı koymadığımız senelerde bu yüzde 30-40'a kadar düşebiliyor. Bu hepimiz için çok büyük zarar."

Kaynak: AA / Güncel

Karaman Tarım Çevre Ekonomi Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title