Haberler

Kıbrıs Maraş bölgesi neden kapalı? Kapalı Maraş nerede?

Güncelleme:

Kapalı Maraş konusunda somut bir adım atılmasına dair açıklama sonrasında bölge hakkında araştırmalar başladı. Kıbrıs Maraş bölgesi, 1974'te Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskana kapatılmıştı. Peki Kıbrıs Maraş bölgesi neden kapalı? Kapalı Maraş nerede?

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, kapalı Maraş konusunda somut bir adım atılmasının zamanının geldiğini belirtti. Bu açıklama gündeme bir kez daha gelen Kıbrıs Maraş bölgesine dair araştırmaya yapılmaya başlandı. Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Kıbrıs Maraş, 1974'te Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskana kapatılmıştı. Peki Kıbrıs Maraş bölgesi neden kapalı? Kapalı Maraş nerede?

KIBRIS MARAŞ BÖLGESİ NEDEN KAPALI? KAPALI MARAŞ NEREDE?

Bir zamanlar turizm ve mimarinin cenneti olan Maraş yani Varosha, dünya starları ve zenginlerinin uğrak noktalarından birisiydi. Savaş çıkmadan önce dünyanın varlıklı insanlarının uğradığı bu yere Marliyn Monroe'dan Sophia Loren'e kadar birçok ünlü isim uğradı.

Kıbrıs'ın gözde bölgelerinden Maraş'ın Yunanca ismi ise Varosha'dır. 13 Ağustos 1974 yılında İkinci Kıbrıs Harekâtı ile Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Harekat öncesi, hepsinin dolu olduğu söylenen otellerde 25 yıl sonrasına dahi rezervasyonlar bulunduğu iddia ediliyor.

Şehirde 3000 iş yeri, 99 eğlence merkezi, 25 müze, 24 sinema ve tiyatro, 21 banka, 2 spor tesisi, 45 otel, 60 apartman otel, 4469 ev, 143 resmi daire, 9 kilise, mezarlık ve 8 okul bulunuyor.

Kıbrıs Maraş bölgesi neden kapalı? Kapalı Maraş nerede?

1974'te İkinci Kıbrıs Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen Gazimağusa, Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran "Yeşil Hat" tampon bölgesinde bulunuyor. Yeşil Hat, Kıbrıs'ta var olan iki ayrı devleti Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (de facto) ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. İçerisinde BM'ye ait bir adet bina bulunan bölgede, altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne orduevi yapılması için tahsis edilmiş durumda.

Annan Planı'na göre kapalı Maraş'ın Rumların denetimine bırakılması planlanıyordu; ancak yapılan referandumda Annan planı Kıbrıs Türklerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafından reddedildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır. Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi'nden öteye gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştır. Askeri kartı olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiler haricinde hiçbir şekilde sivil araç ve yaya Kapalı Maraş Bölgesi'ne alınmamaktadır.

Kıbrıs Maraş bölgesi neden kapalı? Kapalı Maraş nerede?

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Birleşmiş Milletler Kıbrıs Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title