Haberler

Bursa'da Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı Kutlandı

Güncelleme:

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi, kadınlara seçme seçilme hakkı verilişinin 79. yıldönümünde kadınları bir araya getirdi.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Kadın Meclisi, kadınlara seçme seçilme hakkı verilişinin 79. yıldönümünde şehirdeki kadın yöneticileri ve sivil toplum kuruluşu üyelerini bir araya getirdi.

BKK ofislerinde düzenlenen toplantıya, BKK Başkanı Semih Pala, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Dr. Sünay Özkul, Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Avukat Sibel Özbudak, Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık, Bursa Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Aytaç Toker, İl Genel Meclisi ve belediye meclis üyeleri, kadın muhtarlar, çalışma gruplarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

BKK Başkanı Semih Pala, Bursa Kent Konseyi'nin 4 Meclis, 30 çalışma grubu ve yüzlerce gönüllüden oluşan bir güç olduğunu söyledi. Kadınlar için önemli bir günde Bursa'daki kadınları buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Pala, Türkiye'nin en büyük ve aktif kent konseyi olan Bursa Kent Konseyi'nin yılda 1500 faaliyete imza atabildiğini belirtti. Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin de sürekli çalışarak faydalı işlere imza attığını aktaran Pala, herkese ve her kesime hitap ettiklerini, her görüşe burada kendisini temsil ettiğini hissettirdiklerini kaydetti. Kadının değerinin öne çıkarılması için Cumhuriyet'in başında kadına seçme ve seçilme hakkı verildiğini hatırlatan Pala, "Süreç içerisinde kadınlar eğitim düzeylerini sürekli arttırdı. Toplum içinde önemli yerlere geldiler. Özellikle son yıllarda anayasal haklar ve özgürlükler konusunda Türkiye önemli yol aldı. Kadınlara ve engellilere verilen pozitif ayrımcılık, anayasal teminat altına alındı. Umarım anayasanın kalan diğer kısımları da değişir. İhtilal ürünü olan anayasa ürünü umarım seçilen meclis tarafından kaldırılır ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşırız. Başörtü meselenin halledilmesiyle okumak isteyen kadınların önündeki bir engel daha kalktı. Kadınları kapalı kapılar arkasında tutmayıp, eğitmemiz gerekir. Çok şükür bu imkan ülkemizde verildi. Kimilerinin demesine rağmen ülkemizde huzur bozulmadı. Kadın yöneticilerin sayısı artırmak yerine, statüsünü, kabiliyetini artırmak için çabalamalıyız" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tekrar aday gösterildiğini de hatırlatan Pala, Bursalı biri olarak Recep Altepe'ye seçim döneminde başarılar diledi.

BKK Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık ise, 5 Aralık 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren Mustafa Kemal Atatürk'ü minnetle andıklarını söyledi. Avrupa'daki pek çok ülkede, Türkiye'den sonra bu hakkı tanıdığını, ancak günümüzde Türkiye'nin önüne geçtiklerini hatırlatan Sarıbıyık, hakların verilişinin 79. yıldönümünde TBMM'deki 500 milletvekilinin 79'unun kadın olmasını yeterli görmediklerini belirtti. Kadınların sosyal hayatta çok sorumluluk sahibi olduğunu kaydeden Sarıbıyık, eğitime önem vererek mücadeleci, bilinçli, donanımlı kadınlar yetiştirip sıkıntıları aşabileceklerini ifade etti. Sarıbıyık, Cumhuriyetin ilanından bugüne kadar TBMM'deki kadın milletvekili sayıları hakkında da bilgi verdi. Yerel seçimlerde daha çok kadın muhtar, belediye meclis üyesi ve belediye başkanı görmek istediklerini dile getiren Sarıbıyık, Kadın Meclisi'nin çalışmalarına her zaman destek olan ve yeniden büyükşehir belediye başkan adayı gösterilen Recep Altepe'ye başarılar diledi.

Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Avukat Sibel Özbudak, nüfusun yarısını kadınların oluşturmasına karşın toplam milletvekillerin yüzde 14'ünün kadın olduğuna dikkat çekti. Özbudak, kadınların karar alma mekanizmalarında yer alması için yine kadınların çalışması gerektiğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Dr. Sünay Özkul, kadın elinin değdiği yerlerde değişimin daha iyi hissedildiğini, bu yüzden kadın yöneticilerin artmasının önemli olduğunu belirtti. Bakanlık bünyesinde Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü kurulduğunu anlatan Özkul, Bursa Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) hakkında da bilgi verdi. Merkez sayesinde son yıllarda kadın üzerindeki şiddetin azaldığını ifade eden Özkul, 'Gönül Elçiliği' projesinin ikinci etabında da 'Kadınlara meslek edindirme' çalışmalarına başlayacaklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından programa katılan kadınlar, günün anısına toplu fotoğraf çekindi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Recep Altepe Semih Pala Türkiye Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Aradan yıllar geçse de unutulmuyor! Kim Milyoner Olmak İster tarihine geçen dolandırıcılık hikayesi

Aradan yıllar geçse de unutulmuyor! Kim Milyoner Olmak İster tarihine geçen dolandırıcılık hikayesi

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! LOVE BOMBİNG NEDİR? Love bombing ne anlama gelir, ne demek? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Kurbanı kimler kesemez? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 10-11 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Öğretmene şiddete yasal düzenleme geldi mi? Bakan Tekin yeni düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı mı? 11 Mayıs Cumartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 11 Mayıs burç yorumları nedir? MECLİS'TE GERGİN ANLAR! AK Parti ve CHP vekilleri neden birbirine girdi? Veli Ağbaba ne dedi? Kurban kesmek hangi ayette var? Kurban kesmek vacip mi farz mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 10 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Gelinim Mutfakta Damla kimdir? Gelinim Mutfakta Damla Çınar kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta Damla Çınar İnstagram hesabı ne? Anneler Günü hediye önerileri #128144 2024 Anneler Günü en kolay el yapımı hediye fikirleri neler? PASSOLİG ÇÖKTÜ MÜ? Passolig neden girilmiyor, çöktü mü? #9917
ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title