Haberler

Almanya 'Soykırım'ı Kabul Etti, Türkiye Büyükelçisini Geri Çekti

Güncelleme:

Sözde Ermeni Soykırımı iddialarının kabulünü öngören tasarı Alman parlamentosu tarafından kabul edildi. Türkiye Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu geri çağırdı.

Almanya'nın sözde Ermeni soykırımını kabul eden tasarıyı kabul etmesinin ardından Türkiye'nin Almaya Büyükelçisi, Hüseyin Avni Karslıoğlu Türkiye'ye geri çağırıldı.

İŞTE GÜN İÇERİSİNDE YAŞANANLAR

Alman Federal Meclisi, Türkiye'nin tüm tepki ve uyarılarına rağmen 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı" olarak tanımlayan tasarısını büyük bir çoğunlukla onayladı. Alman Meclisi'nde bugün yapılan oylamada tasarı, 1 ret ve 1 çekimser oya karşı kabul edildi.

İktidardaki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile muhalefetteki Yeşiller'in "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması" başlıklı karar tasarısının görüşmelerine TSİ 12.25 sularında başladı.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYORDU

Taslak metnin başlığının yanında iki ayrı yerde de 'soykırım' kelimesine yer veriliyor. Hıristiyan Birlik, SPD meclis gruplarından yapılan açıklamada ve Alman basınınn haberlerinde oylamada milletvekillerinden önemli bir fire beklenmediği bildirilmişti.

BAKANLARIN ÇOĞU KATILMADI

Tasarının tartışıldığı oturumda hükümet sıralarının çoğu boş kaldı. Tasarının onaylanması halinde Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu Ankara'ya çağırması bekleniyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de programları nedeniyle oylamaya katılmadı.

(Merkel ve Gabriel'in koltukları boştu.)

"YAŞANANLARDAN BUGÜNKÜ TÜRK HÜKÜMETİ SORUMLU DEĞİL"

Oturum, geçen yıl 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert'in konuşmasıyla başladı.

Alman İmparatorluğunun da suç ortaklığı yaptığını belirten Lammert, "100 yıl önce yaşananlardan bugünkü Türk hükümeti sorumlu değil. Ama gelecek için sorumluluk taşıyor" dedi.

Lammert, Alman parlamentosu ve parlamenterlere yönelik tehditlerin kabul edilemeyeceğini söyledi ve "Tehditleri kabul etmeyeceğiz ve yılmayacağız" diye konuştu.

Oturumda konuşan Sosyal Demokrat Parti dış politika sözcüsü Rolf Mützenich, "Nereden gelirse gelsin. Bizi tehditlerle sindirmelerine izin vermeyiz" dedi. 1915 olaylarını "soykırım" diye niteleyen Mützenich, "kıyımın savaş esnasında olmasının soykırımı dışlamayacağını" savundu. Mützenich Almanya'nın "suç ortaklığını" da vurguladı.

(Ermeni Cemaati de oturumdaydı)

TASARIDA NELER VAR

"Alman Parlamentosu, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara karşı 100 yılı aşkın bir süre önce başlanan tehcir ve katliamın kurbanlarının anısı önünde saygıyla eğiliyor" denilen metinde, şu ifadeler yer alıyor:

"Dönemin Jön Türkler rejiminin talimatıyla 24 Nisan 1915'te Osmanlı Konstantinopolis'inde 1 milyonu aşkın etnik Ermeni'nin sistematik tehcir ve kıyımı başladı. Onların kaderi 20'nci yüzyılda yaşanan korkunç kitlesel kıyımların, etnik temizliklerin, tehcirlerin ve hatta evet soykırımların bir örneği."

"UTANÇ VERİCİ" İFADESİ

Osmanlı İmparatorluğu'nun müttefiki Alman İmparatorluğu'nun yaşananlardaki rolü için "utanç verici" ifadesi kullanılan metinde, Alman diplomatik temsilcileri ve misyonerlerin açıkça uyarmasına rağmen Almanya'nın o dönem bu insanlık suçunu durdurmayı denemediğine dikkat çekiliyor. Parlamentoya sunulan ortak metinde ayrıca, Osmanlı İmparatorlu'ndaki Asuriler, Süryaniler ve Keldaniler gibi Hıristiyan azınlığın da soykırıma uğradığı iddia ediliyor.

Soykırım iddialarının Almanya'da okulların müfredatlarına konulması ve gelecek kuşaklara aktarılması da istenirken, bunun Almanya'da yaşayan Türk ve Ermeni kökenlilerin uyumuna katkı sağlayacağı belirtiliyor. Alman hükümetinden ayrıca Ermenistan ve Türkiye arasında uzlaşmaya dönük çabaları teşvik etmesi ve desteklemesi de talep ediliyor.

CUMHURBAŞKANI 'SOYKIRIM' DEMİŞTİ

Olayların yüzüncü yıldönümünde Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Berliner Dom kilisesinde yapılan anma ayininde 'soykırım' ifadesini kullanıp, Birinci Dünya Savaşından beri iki ülke arasında devam eden dostluk ve müttefiklikten dolayı doğan bir sorumluluk, hatta suç ortaklığından bahsetmişti.

Ancak Alman Meclisi, Türkiye ile ilişkilerin hassasiyeti nedeniyle konudan uzak durmuş, 1915 olaylarının aydınlatılmasının parlamentolardan ziyade bağımsız tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

TASARININ ÖNCÜSÜ TÜRK KÖKENLİ CEM ÖZDEMİR

Tasarı, diplomatik nedenlerden dolayı bir yıl ertelendikten sonra Hristiyan Demokrat Birliği ve Yeşiller milletvekilleri ile kamuoyunun Almanya'yı Türkiye'ye boyun eğmekle suçlayan kesiminin baskısıyla tekrar gündeme alındı. Tasarının öncülerinden biri, Türkiye kökenli Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir. Özdemir, 'olası sonuçlardan dolayı tarihi gerçekler gizlenmemeli' görüşünü savunuyor.

KARSLIOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA: DUYGUSAL

Ankara'ya inen Karslıoğlu, Alman parlementosunun kararıyla ilgili ayağıın tozuyla açıklamalarda bulundu. Karslıoğlu Alman parlamentosunda alınan kararla ilgili 'Almanya'yala dostluğumuz sürecek. Duygusal bir karar aldılar. Ama biz duygularımızla değil mantığımızla hareket edeceğiz.' dedi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Hüseyin Avni Karslıoğlu Türkiye Almanya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

3 Mayıs Türkçülük Günü kutlama mesajları ve sözleri! 3 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 3 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Şevval ayı ne zaman bitiyor 2024? 3 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! BİM para sayma makinesi ne zaman gelecek, fiyatı ne kadar, özellikleri neler (3 Mayıs CUMA)? Aston Villa Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! A.Villa Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Roma Bayer Leverkusen maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Roma B.Leverkusen maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Slm cnm diyen kız öldü mü? Seleme cenemeler diyen kıza ne oldu TİKTOK? Roma Bayer Leverkusen maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Roma B.Leverkusen maçı kaç kaç, canlı maç skoru! 2 Mayıs Survivor ödül oyununu kim kazandı, 2 Mayıs Perşembe ödül ne? Altınay Savunma halka arz ne zaman? Altınay Savunma Sanayi halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne, ne zaman borsada işlem göre Chelsea Tottenham maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Chelsea Tottenham maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Koç Metalurji halka arz ne zaman? Koç Metalurji Sanayi halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne, ne zaman borsada işlem görecek? Chelsea Tottenham maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Chelsea Tottenham maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500

Yorumlar (82)

AKEPE BİTİRDİN MEMLEKETİ.:

AKEPENİN TEPKİSİ TAMAMEN TRİBÜN SHOWUDUR. MADEM ÖYLE BUNDAN SONRA MECLİSE KESİNLİKLE ALMAN ARABASI ALINMAYACAK DİYEBİLİYORMU HAYIR . O HALDE BU ZIRVA LAFLARIN HİÇ BİR ANLAMI YOKTUR.

21
42
yanıtYanıtla
1 MİLYON ERMENİ BUHAR MI OLDU:

NE DUYGUSU YA SEN NE SAÇMALIYORSUN ARKADAŞIM. . . ALMANLAR ÇOK GÜÇLÜ ARŞİVİ VAR. . . O DÖNEM OSMANLI ORDUSU ALMAN GENEL KURMAY BAŞKANLIĞINA BAĞLI İDİ. . YAKINDA ARŞİVLERİ AÇARLARSA İNSAN İÇİNE ÇIKAMAZSINIZ. . . _-_

18
45
yanıtYanıtla
HASSSSSSSSSSSSSSSSSSSS TURİZM:

SEN, ÖNCE : ALMANYA''nın, İsrail''e, son 4 yıl içinde verdiği 6 TANE NÜKLEER DENİZALTININ hesabını ver. . . . . . ANGELA MERKEL''in TEMMUZ - 2014''te, Gazze''''de ''''İSRAİL VAHŞETİ'''' devam ederken hiç utanmadan ''''BİZ İSRAİL''''İN YANINDAYIZ'''' demesinin hesabını ver. . . . AMERİKA''nın (A. B. D), TEMMUZ - 2014''''te Gazze''de İSRAİL VAHŞETİ devam ederken, İsrail''e 3 defa CEPHANE SEVKİYATI yapmasının hesabını ver. . . . Sen önce ''''İNSAN OL''''. . . . . Sonra konuş. . . . . ŞİMDİ ''''KES SESİNİ'''

yanıt10
yanıt2
Urfa''li:

Ermeni ve Turklerin 1915''te ki nufusunu biliyormusun ? Kimin buhar olup olmadigini o zaman gorursun. Ufak atta civcivler yesin.

yanıt2
yanıt1
bedri e:

1. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı yenildi. Bütün İstanbul, Osmanlı arşivi İngilizlerin kontrolüne geçti. İngilizler soykırım davası yapacağız dediler, Osmanlı arşivini taradılar, savaş zamanının paşalarını da tutukladılar Malta''da topladılar. En sonunda soykırım olduğuna dair hiçbir delil bulamadık dediler, tutukluları salıverdiler. Alman arşivi diyor Allah''ın cahili.

yanıt16
yanıt0
sergant steiner:

emir komuta almanlardaymış varsa bir sorumluluk onlara ait.

yanıt2
yanıt0
Zagor:

Hadi bakalim su makam araclarini mersedesleri , geri verin . Bende size erkek derim. Hahah nafile sikar hoduksunuz akp liler.

18
39
yanıtYanıtla
Boykot:

Almanyanin kalkinmasina en cok Türk gurbetcilerin katkilari var, üretilen her üründe emekleri var. Iscileri kabul etmeden önce etinden tirnagina, dislerinden saclarina saglik kontrolünden gecirerek Almanyaya canli Robot olarak aldilar. Simdi belki o kusak gurbetciler emekli oldular ama saglik sihhatlari cürümüs durumda. O ürünlerin hepsinde yurtdisinda yasayan Türklerin payi var!

yanıt8
yanıt0
Zagor:

Merkel ne derse inanirsiniz: iliskilerimiz cok guclu boyle ufuk tefek tokatlarla iliskilerimiz bozulmaz. yani hukumet ve baskan turk halkina , yalandan polum yapmakta . Sert demeclerle. Yemezler cek sinene turkiye.

14
23
yanıtYanıtla
Muziy:

Aynen katiliyorum. ha nerde kayseri pazarliklari. Hem suriyelileri, hem ermeni meselesini kakaladilar. cit yok bir iki popilist sert demecden baska .

yanıt14
yanıt3
Tüm 82 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title