Haberler

Kafkasya'ya ilişkin güncel sorunlar başkentteki uluslararası kongrede ele alındı

Güncelleme:

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) iş birliğinde düzenlenen Uluslararası Kafkasya'nın Geleceği Kongresi'nde Kafkasya'ya ilişkin güncel sorunlar ele alındı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) iş birliğinde düzenlenen Uluslararası Kafkasya'nın Geleceği Kongresi'nde Kafkasya'ya ilişkin güncel sorunlar ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "II. Uluslararası Kafkasya'nın Geleceği Kongresi"nin ikinci gününde, Kafkasya'da bölgesel ihtilaflar, çözüm yolları, ekonomik ilişkiler, ulaşım ve enerji güvenliği tartışıldı.

" Kafkasya'da Ekonomik İlişkiler, Ulaşım ve Enerji Güvenliği" başlıklı oturumunda konuşan Singapur'un Ankara Büyükelçisi Jonathan Tow, ülkesinin doğal gaz ve enerji sektör hakkındaki deneyimlerini paylaştı ve Kafkasya bölgesi ile Singapur arasındaki benzerliklere değindi.

Singapur'un nüfusunun düşük olmasına rağmen stratejik bir bölgede, önemli bir ticaret yolu üzerinde bulunduğunu kaydeden Tow, Kafkasya'nın da aynı şekilde önemli bir bölgede yer aldığını söyledi.

Tow, Singapur'un hiç petrole sahip olmamasına rağmen dünyanın üçüncü büyük petrol rafinerisine sahip olduğunu belirterek, "Bu nasıl meydana geldi? Dünyanın petrolünün yaklaşık dörtte biri deniz yoluyla naklediliyor. Singapur'dan çok fazla petrol geçiyor. Bu stratejik konum olarak bizlerin Singapur olarak bu sektöre, potansiyel akışa girebilmemizi sağladı." dedi.

Öte yandan stratejik konumun yeterli olmadığının altını çizen Tow, bu nedenle petrokimya ve farklı sektördeki şirketlerin Singapur'a yatırım yapmalarını sağladıklarını ve son 20-30 yıl içerisinde çok güçlü bir petrokimya endüstrisi meydana getirdiklerini ifade etti.

Tow, sektördeki rekabet nedeniyle her zaman bu konuma sahip olmayı düşünemeyeceklerini, bu nedenle Singapur olarak petrokimya endüstrisi gelişirken hep "ileride olmaları" gerektiğini vurguladı.

Büyükelçi Tow, Singapur'da gelecekte petrolün yerini neyin alabileceğini ve ülkenin stratejik konumunu nasıl değerlendirebileceklerini düşündüklerini söyledi.

"Biz bu bölgede yaşarken, Kafkasya'yı bir köprü olarak görmek istiyoruz"

Kongrenin "Kafkasya'da Bölgesel İhtilaflar ve Çözüm Yolları" oturumunda konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Ankara Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Alexandr Sotnichenko ise Kafkasya bölgesindeki ülkelerin "Kafkasya Birliği" projelerine değindi.

Rusya, İran ve Türkiye gibi bölgesel aktörlerin önemini ifade eden Sotnichenko, "Bölgesel aktörler büyük savaş istemiyor. Çünkü savaş nedir? Mülteci, kaçakçılık, ticari yolların kapanması. Biz bunu istemiyoruz. Biz bu bölgede yaşarken, Kafkasya'yı bir köprü olarak görmek istiyoruz." dedi.

Sotnichenko, "Biz, Türkiye, İran ve Rusya için, barış ve diplomasi yoluyla çalışmayı tercih ediyoruz." ifadesini kullandı.

Bölge dışı aktörlere de dikkati çeken Sotnichenko, ABD'nin küresel liderliğini korumak istediğini, ancak Çin, Rusya, Türkiye ve İran gibi Avrasya aktörleri nedeniyle gücünün zayıfladığını dile getirdi.

Astana sürecine de değinen Sotnichenko, "Biz, İran, Türkiye ve Rusya arasında Suriye problemini çözmeye başladık ve çok yol katettik. Astana'da veya başka yerlerde Kafkasya problemlerini de çözebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Dün başlayan Kongre, yarın yapılacak Genç Araştırmacılar Çalıştayı ile sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Singapur Kafkasya Türkiye Rusya Güncel Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title