Haberler

Kafkasya'dan Anadolu'ya Kültür Köprülerimiz Sempozyumu

Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı Korkmaz: ''Bizim kendi irfan kaynaklarımızı yeniden okumamız gerekiyor. Bu okumayı gerçekleştirdikten sonra inanıyorum ki bu coğrafyada büyük bir Rönesans,...

Eskişehir'de, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile UNESCO Somut Olmayan Kültür Başkentliği etkinlikleri kapsamında, Kafkasya Üniversiteler Birliğince tarafından "Kafkasya'dan Anadolu'ya Kültür Köprülerimiz, Uluslararası Seyyid Yahya Şirvani ve Halvetilik Sempozyumu" düzenlendi.

Vali Güngör Azim Tuna, UNESCO'nun, vefatının 550'nci yılı dolayısıyla 2013 yılını Seyyid Yahya Bakuvi (Şirvani) yılı ilan etmesi nedeniyle, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında, Seyyid Yahya Şirvani'nin Halvetilik yolundaki önemini anlattı.

Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak birçok etkinlik yaptıklarını söyleyen Tuna, "Bu sayede ortak kültür mirasımızı geleceğimize taşıyabileceğimize inanıyoruz. Bu sempozyum bu yönde gerçekleştirilmiş örnek bir çalışmadır" dedi.

Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı Ramazan Korkmaz ise bu kadar derin irfan kaynakları bulunan toplumların, bu kaynaklarla temas edememelerinin doğu toplumlarının en büyük yaralarından biri olduğunu ifade ederek, "Bizim kendi irfan kaynaklarımızı yeniden okumamız gerekiyor. Bu okumayı gerçekleştirdikten sonra inanıyorum ki bu coğrafyada büyük bir Rönesans, bir ruh inkılabı olacak. Kök kaynaklarımız, böyle bir kültürümüz var, onları tanıdıkça geleceğe daha emin bakacağız" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz da "Halvetiliğin, gerek Azerbaycan ve İran, gerekse Osmanlı üzerindeki etkisi, kanaatimce bu coğrafyada yaşayan insanların özellikle mezhebi farklılıklarını, gönül birlikteliğine dönüştüren anlamlı bir hizmeti olmuştur" ifadelerini kullandı. Sempozyumun çok anlamlı olduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu sempozyumdan çıkacak en önemli sonuç gerek Azerbaycan'da, İran'da gerekse Türkiye'de ve dünyada kalpleri birleştiren bu güzel insanların uyguladığı metodu günümüze taşıyabilmek ve o mezhep kavgalarını bir tarafa bırakıp, selefiliğin, vahabiliğin ve dış düşmanların tetiklediği kavgaları bir tarafa bırakıp, İslam kardeşliği, ehlibeyt sevgisi etrafında buluşmak ve o tarihteki güzelliklerin yeniden günümüze taşınmasını sağlamaktır."

Sempozyuma, Qafqaz Üniversitesi Rektörü Ahmet Saniç, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Şişman, Araştırmacı-Yazar Ömer Tuğrul İnançer, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Forumu Temsilcisi Elmeddin Mehdiyev ile Kafkasya Üniversiteler Birliği üyesi çok sayıda akademisyen katıldı.

Kentte iki gün sürecek sempozyumun ikinci ayağı 24-26 Kasım'da Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Qafqaz Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek. - Eskişehir

Kaynak: AA / Güncel

Güngör Azim Tuna Ramazan Korkmaz Azerbaycan Kafkasya Politika Güncel Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title