Haberler

    James Webb Uzay Teleskobu Whirlpool Sarmal Galaksisi'ni Yakaladı

    Güncelleme:

    Aralık ayında fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, Whirlpool Sarmal Galaksisi'nin muhteşem görüntülerini yakaladı. Galaksinin en yakın komşusuyla çarpışırken görüntülenen galaksi, uzayın bilinmeyen karanlıklarına ışık tutmaya devam ediyor.

    2021 yılının Aralık ayında Ariane 6 roketiyle birlikte fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, fırlatıldığı günden beri uzayın bilinmeyen karanlıklarına bilimsel açıdan ışık tutarken bizler için harika görselleri yakalamaya da devam ediyor.

    James Webb, Whirlpool sarmal galaksisinin muhteşem görüntülerini yakaladı

    Dünya'dan 27 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan ve M51 ya da NGC 5194 olarak da bilinen Whirlpool Sarmal Galaksisi, James Webb Uzay Teleskobu tarafından en yakın komşusuyla çarpışırken görüntülendi.

    Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 29 Ağustos'ta yayınlanan yeni görüntü, Whirlpool Galaksisi'nin uzun spiral kollarını canlı renkler ve ayrıntılarla gözler önüne seriyor. Galaksinin en yakın komşusu olan ve NGC 5195 olarak bilinen cüce galaksi ile kozmik bir birleşme içinde olduğuna inanılıyor.

    Uzaydaki devasa 'soru işareti' sosyal medyada gündem oldu!

    ESA, Whirlpool Galaksisi ne zaman başka bir büyük galaksinin yanından geçse, çekim gücü kendisinin krep şeklindeki diski içindeki dalgaları pompalıyor. ESA, bu dalgaların bir göletteki dalgalar gibi olduğunu ve genişledikçe yavaşça dışa doğru döndüğünü söylüyor.

    Bu dalgalanmalar Whirlpool Galaksisine eşsiz görünümünü sağlıyor ve dış spirallerinin bu kadar belirgin ve kolay görülebilir olmasına yardımcı oluyor. ESA, Whirlpool Galaksisi'ne ilişkin bu son Webb fotoğraflarının, Gelişen Galaksi Dışı Yıldız Kümelenmelerinde Geri Besleme veya FEAST adı verilen toplu gözlem serisinin bir parçası olduğunu söylüyor. FEAST, kendi galaksimiz dışındaki yıldız oluşumunun etkileşimi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.

    Burada yer alan bileşik görüntü, Webb'in Orta Kızılötesi Aracı (MIRI) ve Yakın Kızılötesi Kamerasından (NIRcam) gelen verilerin maskelenmesiyle oluşturuldu. Galaksiye iki farklı spektrumda bakarak, gökbilimciler daha derine inebiliyor ve bu eşsiz galaksiyi oluşturan malzemenin daha fazlasını görebiliyorlar.

    Kaynak: Shiftdelete / Güncel

    James Webb Whirlpool Aralık Teknoloji Güncel Haberler

    Hakkari'de kayyum olarak atanan valiye küstah tehdit: Sizi bu sokaklarda dolaştırmayacağız

    Hakkari'de kayyum olarak atanan valiye küstah tehdit: Sizi bu sokaklarda dolaştırmayacağız

    Erdoğan'ın imzasıyla 5 isim görevden alındı! Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı'na Salih Tanrıkulu atandı

    Erdoğan'ın imzasıyla 5 isim görevden alındı! Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı'na Salih Tanrıkulu atandı

    Benzin ve motorine indirim! Fiyatlar gece yarısı güncellendi

    Benzin ve motorine indirim! Fiyatlar gece yarısı güncellendi

    Bakmadan Geçme

    7 HAZİRAN 2024 ANLIK ALTIN FİYATLARI! Bugün altın ne kadar, kaç TL? YKS öncesi ÖSYM uyardı! #128226 ÖSYM adaylara hangi uyarılarda bulundu? CUMA NAMAZI SAATİ İL İL 7 HAZİRAN | İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa Cuma namazı kaçta okunuyor? Diyanet'in Cuma namazı vakitleri! BİM AKTÜEL KATALOĞU 7 HAZİRAN CUMA! BİM aktüel ürünler kataloğunda bugün neler satışa çıktı? Araç aksesuarları, bisiklet, tencere seti... TYT saat kaçta başlıyor? TYT saat kaçta başlayıp kaçta bitecek? CUMA MESAJLARI 7 HAZİRAN: En anlamlı, en yeni Cuma mesajları neler? Hadisli ve dualı Cuma sözleri! Kısa, ayetli ve dualı Cuma mesajları hangisi? HAFTA SONU HAVA DURUMU 8-9 HAZİRAN | Hafta sonu hava sıcaklığı kaç derece olacak? İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? Zilhicce ayı ne zaman başlıyor? Zilhicce orucu ne zaman tutulur? Zilhicce ayında hangi ibadetler yapılır? Memur, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri Temmuz maaş zam oranı belli oldu mu? 2024 Temmuz zam oranı ne olacak? BABALAR GÜNÜ NE ZAMAN 2024? #129492 Babalar günü hangi gün, Haziran'ın kaçında? #127873 KURBAN BAYRAMI EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDEME TAKVİMİ 2024! Emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? Emekli ikramiyesi sorgulama Fenerbahçe seçimi ne zaman, saat kaçta? Fenerbahçe başkanlık seçimi hangi gün, nerede yapılacak? Burcu Kara ne ameliyatı oldu? Burcu Kara'nın sağlık durumu nasıl? Işın Karaca kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Işın Karaca kaç yaşında, nereli? Işın Karaca biyografisi!
    Bipolar adam dehşet saçtı! Eşini boğduktan sonra kendini astı

    Bipolar adam dehşet saçtı! Eşini boğduktan sonra kendini astı

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title