Haberler

İzmir Mülteci Şehri mi Oluyor?

Güncelleme:

Taner Kılıç,Mülteci Kabul, Barınma ve Tarama Merkezi' ile İzmir'in bir mülteci şehri haline gelmekte olduğunu söyledi

Mültecilerle Dayanışma Derneği Genel Başkanı Avukat Taner Kılıç, İzmir'in Türkiye'nin batısındaki çıkış noktalarından biri olması, Çiğli Harmandalı'da yapım çalışmaları süren 'Mülteci Kabul, Barınma ve Tarama Merkezi' ile bir mülteci şehri haline gelmekte olduğunu söyledi. İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ise İzmir'in sığınmacıların geçici olarak barınabildikleri bir il olduğunu, yasal mevzuat gereği uzun süre kalamadıklarını söyledi.

İzmir'de, Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci Der) tarafından Avrupa Birliği finansman desteği ile yürütülen 'Mülteci Haklarının Kullanılması İçin Sivil Hareket' (CARE) projesi kapsamında, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri temlsilcilerinin katılımıyla, 'Mülteci Hakları Semineri' düzenlendi. İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk'un da katıldığı, Karaca Otel'deki seminerin açılış bölümünde konuşan Mülteci Der Genel Başkanı Avukat Taner Kılıç, Suriyede yaşanan iç karışıklar nedeniyle 2011 Nisan ayından bu yana, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu komşu ülkelere kitlesel kaçışların olduğuna dikkat çekti. Bu durumun bölgede ve Türkiye'de dikkatleri yeniden mültecilerin üzerine çektiğini belirten Kılıç, "Türkiye'de sadece kamplarda bulunan 185 bini aşkın Suriyeli sığınmacı dışında, pasaportu ile gelerek, farklı ilerde ikamet izni alan kişiler ve pasaportsuz olarak gelmesine rağmen Türkiye'nin birçok ilinde akrabalarının yanında yaşamaya çalışanlar söz konusudur. Suriye'deki kriz dışında da Türkiye, doğu ve güneyindeki ülkelerden batısındaki ve kuzeyindeki ülkelere doğru giden göç yolları üzerinde önemli bir taransit ülke. Son yıllarda da bazı kişeler için tercih edilen bir varış ülkesi olma özelliğine sahip. Türkiye'ye bireysel zulüm tehdidi iddasıyla sığınan ve iltica başvurusu yapan kişilerin bu iddaları tanınsa da burada kendilerine kalıcı çözüm sunulamamakta ve üçüncü ülkelere yerleştirilmeleri gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Türkiye'de bulundukları süre içinde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'uydu kent' denilen şehirlere yerleştirmektedirler" dedi.

İNSAN KAÇAKÇILARI YENİ ROTALAR OLUŞTURUYOR

Mülteci Der Başkanı Taner Kılıç, yoğunlaşan sınır kontrolleriyle birlikte, insan kaçakçılarının yeni rotalar oluşturmaya başladıklarını dile getirdi. Yunanistan'ın, Trakya bölgesinde, AB'nin geliştirdiği olağanüstü denetim mekanizmalarını uygulaması nedeniyle, son birkaç yıldır kullanılmayan Ege Denizi'nden geçişlerin tekrar önemli bir rota haline dünüştüğünü kaydeden Kılıç, "Şehrimiz İzmir'de bu nedenle Türkiye'nin batı kıyısında, önemli bir çıkış bölgesi üzerindedir. Bunun yanı sıra 2005 Ulusal Eylem Planı'na göre mülteciler için, Çiğli Harmandalı'da yapımına başlanan 'Kabul, Barınma ve Tarama Merkezi' yakın zamanda İzmir'i başka illerde yapılan diğer 6 merkez gibi bu anlamda önemli bir şehir haline getirecektir. Artan bireysel sığınma başvuralarında artık daha çok sayıda kişinin Bakanlık tarafından İzmir'e yerleştirilmesi ve buradaki yakınlarının yanına sığınan Suriyeli sığınmacılar nedeniyle İzmir aslında önemli mülteci şehirlerinden biri olmuştur. Bu önümüzdeki yıllarda sürekli artacaktır" dedi.

Kılıç, düzenlenen seminerde, başta İzmir Valiliği olmak üzere şehirdeki ilgili kamu otoriteleri, yerel yönetim, sivil toplum temsilcileri, meslek odaları ve üniversiteler ile birlikte mülteciler konusunda ortak çözüm yolları geliştirmeye çalışacaklarını belirtti.

"İZMİR İLİ SIĞINMACILARA AÇIK BİR İL DEĞİL"

İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ise, İzmir'in sığınmacıların sürekli kalabilecekleri bir il olmadığını söyledi. İzmir'deki mültecilerin, sığınma konusundaki başvuruları alındıktan sonra, üçüncü bir ülkeye gönderilene kadar, Türkiye'nin iç kesimlerindeki diğer illere gönderildiğini belirtti. Türkiye'deki yasal mevzuat gereği sınırlardaki illerde mültecilerin uzun süre barındırılmadığını kaydetti.

Seminerde 'Bir İnsan Hakkı Olarak İltica', 'İzmir'deki Mültecilerin Genel Durumu', 'Mülteciler İçin Neler Yapılabilir', 'Mülteci ve Sığınmacıların İhtiyaçları' konuları tartışıldı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taner Kılıç Türkiye Çiğli Politika Güncel Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Jose Mourinho kimdir, kaç yaşında? Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho kaç kupa kazandı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak?
Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

Kimliğini unutan öğrenci, okul müdürünün çabasıyla LGS'ye son anda yetişti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title