Haberler

İyi Bir Zeytinyağının Lezzet Sırları!

Güncelleme:

GTB'de Zeytinyağı Tadımcılığı mesleğine ilk adım!

Gaziantep Ticaret Borsası ve Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen 11. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç birliği Toplantısında yeni bir meslek olarak nitelendirilen "Zeytinyağı tadım eğitimi " verildi. GTB Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu GTB'nin üreticilerin her alanda geliştirilmesi ve eğitimi için üzerlerine düşenleri yapacağını ifade ederek "Kaliteli ürün, kaliteli ambalaj ve markalaşma beraberinde yüksek satış ve kazanç getirir. GTB üreticilerle her türlü bilgi paylaşımı ve gelişim için bu tür organizasyonların içerisinde olacaktır" dedi.

Gaziantep Ticaret Borsası ve Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen 11. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç birliği Toplantısında zeytin ve zeytinyağı adına A'dan Z'ye her şey masaya yatırılırken yeni bir meslek olarak nitelendirilen ve gençlerin büyük ilgi gösterdiği Zeytinyağı Tadımcılığı tanıtıldı. Gaziantep'te 11.si düzenlenen ve Gaziantep Vali Vekili Mustafa Ayhan, Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak, , Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, GTB Meclis Başkanı Ali Tabur, GTB Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, Eğe İhracatçı Birlikleri Başkanı Nedim Güreli, Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, İl Temsilcisi Murat Çetin'le Türkiye'nin dört bir tarafından çok sayıda zeytin üreticisi ve zeytinyağı sektörünün önde gelen kuruluşların katıldı Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç birliği Toplantısında kaliteli zeytin yetiştirmenin sırları da üreticilerle paylaşıldı.

Zeytinyağı Tadım Eğitmeni Ahmet Çağlıbulanık tarafından kurulan tadım standıyla zeytinyağı sevenlere ve üreticilere zeytinyağının duyusal analizinin yapım aşamalarını tek tek anlattı. Gaziantepli zeytinyağı üreticilerinin büyük ilgi gösterdiği tadım seminerinde hem kaliteli zeytinyağı anlatılırken hem de yeni bir meslek dalı olan zeytinyağı tadımcılığıyla ilgili ilginç bilgiler verildi. GTB'nin mesleki konularda üreticiyi aydınlatacak ve kalkınmasına destek sağlayacak her türlü projenin içerisinde yer alacağını ifade eden GTB Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu "Zeytin Dostu Derneğiyle işbirliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonda sektörel sorunlar masaya yatırılmış ve çözüm önerileri tartışılmıştır.

Zeytinyağı üreticileri ve ihracatçıları için önemli bir sorun olan zeytinyağı tadım uzmanlığının Gaziantep'te de yaygınlaştırılması yönündeki ilk adım bu gün düzenlenen tadım semineri ile atılmıştır. GTB bünyesindeki 21.yüzyıl standartlarındaki laboratuarlara paralel olarak bireysel tadım uzmanlarının gelişmesi ve yaygınlaşması aynı zamanda yeni bir meslek kolunun geliştirilmesi sağlanacaktır. Tadım seminerine gösterilen yoğun ilgi bu alandaki açığın bir an önce kapatılması için önemli bir sinyaldir"dedi.

İlgiden memnun olduğunu dile getiren Çağlıbulanık iyi bir zeytinyağında aranması gereken tat ve koku özelliklerini ve yapılan eğitimin amacını hakkında bilgi vererek "Bizim burada bulunma amacımız bilinçli tüketici sayısını arttırmak.

Zeytinyağı kalitesinin duyusal analizinin nasıl yapıldığını insanlara anlatarak, üretici ve alıcıya zeytinyağının kalitesini en basit yolla anlayabilmesini sağlamak istiyoruz" diyen Ahmet Çağlıbulanık, Türkiye'nin her yerinde birinci sınıf kaliteli zeytinyağı üretilebileceği gibi, çok kötü zeytinyağının da üretilebileceğine dikkat çekti. Tadım uzmanı Çağlıbulanık;"Tarladan soframıza kadar gelen süreçte yapılan bir hata çok kaliteli zeytinden, çok kalitesiz zeytinyağı üretilmesine neden olabilir. İşleme süreci zeytinyağı için çok önemli bir süreçtir. Türkiye iklim ve çeşitlilik açısından en iyi zeytinliklere sahip bir ülkedir fakat hasat ve işleme sırasındaki olumsuzluklar zeytinyağı kalitesinin düşmesine neden oluyor. Ege ve Marmara bölgeleri doğru hasat ve işleme konusunda bilinçlendi eminim ki kısa süre içerisinde Gaziantep ve çevresinde ki illerde bilinçlenecek ve zeytinyağı üretimi gerekli kalite standartlarına kavuşacaktır" dedi.

Zeytinyağı tadımının henüz ülkemizde çok yeni olduğunu dile getiren Çağlıbulanık zeytinyağı tadımını profesyonel olarak yapan birinin zeytinin yetişme aşamasında neler yaşandığını bile anlayabileceğini dile getirdi. "İyi bir tadımcı zeytinyağının tadına bakınca zeytinin kurak yerde mi yetiştiğini, ağaç dibinde kalan zeytinlerden mi yapılmış olduğunu, dalındayken don olayına mı maruz kaldığını anlar. Tüketicinin alacağı zeytinyağında aranması gereken belli özellikler vardır, bunlar; zeytin meyvesinin tadı ve kokusunun olması ve zeytin meyvesinden kaynaklanan acılık ve yakıcılığa sahip olmasıdır. Kısacası zeytin meyvesini dalından koparın ve ısırın, bu tadı unutmayın ve alacağınız zeytinyağında muhakkak bu tadı arayın" diyerek sözlerine son veren Ahmet Çağlıbulanık Gaziantep Ticaret Borsasına organizasyon için teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gaziantep Ticaret Borsası Halil Mazıcıoğlu Ak Parti Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title