Haberler

"Bu yıl da YKS'de tercihin altın kuralları değişmeyecek"

Güncelleme:

Sınav hazırlık süreci kadar önemli olan tercih süreci ile ilgili İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölümü, bu yıl da tercihin altın kurallarının değişmeyeceğini belirtti.

Sınav hazırlık süreci kadar önemli olan tercih süreci ile ilgili İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölümü, bu yıl da tercihin altın kurallarının değişmeyeceğini belirtti.

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ile tercih süreci ve heyecanı başladı. YKS'ye katılan öğrencilerin merakla beklediği, YKS sonuçları 28 Temmuz tarihi itibariyle açıklandı. Sonuçların erken açıklanması ile birlikte adaylar, tercih işlemlerini daha uzun bir sürede gerçekleştirebilecek. 5 Ağustos'ta başlayan süreç, 20 Ağustos'ta son bulacak. Sınav hazırlık süreci kadar önemli olan tercih süreci ile ilgili İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölümü, bu yıl da tercihin altın kurallarının değişmeyeceğini belirtti.

YKS tercih süreci le ilgili öğrencilere ve velilere önerilerde bulunan İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölümü şunları kaydetti:

"ADAYLAR, KARİYER HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA TERCİH BİLDİRİMİNDE BULUNMALIDIR"

Tercih hakkı elde eden adaylar, kariyer hedefleri doğrultusunda tercih bildiriminde bulunmalıdır. Bu yıl da tercihin altın kuralları değişmeyecek. Kazanıldığında öğrenim görmek istenilmeyen bölümler, tercih listesine alınmamalıdır. Adayların bu bölümlere yerleştirilmeleri halinde kayıt yaptırma şartı aranmaksızın sınava bir yıl daha hazırlanmaları halinde 'Ortaöğretim Başarı Puanları' yarıya düşecektir. Şimdiye kadar ellerinden gelen tüm çabayı gösterip sınava giren öğrencilerin gelecekleri için önemli kararlar aldıkları bir süreç olan tercih döneminde dikkat etmeleri gereken noktalar vardır.

"TERCİHLER UZMAN KİŞİLERLE YAPILMALIDIR"

Kariyer hayatlarını belirleyecek ve öz geçmişlerinin önemli bir parçasını oluşturacak üniversiteyi ve bölümü seçerken mutlaka adaylar; onları iyi tanıyan, lise hayatları boyunca ilgi, yetenek, beceri ve başarılarını takip etmiş, desteklemiş uzman kişiler ile tercihlerini yapmalılar.

"ÖĞRENCİNİN GİTMEYECEĞİ ÜNİVERSİTE VE BÖLÜM TERCİH LİSTESİNE YAZILMAMALIDIR"

Bu yılda adayların 24 tercih hakkı bulunmaktadır. Tercih listesi puana göre aritmetik sıralamada oluşturulan bir liste değil, öğrencinin kariyer planına göre oluşturulan bir liste olmalıdır. Tercih işlemlerine ilk olarak adayların ilgi ve hedeflerinin konuşulmasıyla başlanmalıdır. Tercihlerde istek sırası önemlidir. Tercih listesinde bulunan bir bölüme yerleştiğinde öğrenci mutlu olmalıdır. Öğrencinin gitmeyeceği üniversite ve bölüm tercih listesine yazılmamalıdır.

"BAŞARI SIRALAMASINA GÖRE TERCİH YAPILMALIDIR"

Üniversite sınavı, puandan ziyade başarı sıralamalarının dikkate alındığı bir sınavdır. Öğrenciler başarı sıralamalarını dikkate alarak geniş bir yelpazede tercihlerini değerlendirmelidir. Adaylar 24 tercih hakkını hayali bölge yani; öğrencinin başarı sıralamasının üstünde olsa dahi yıl boyunca sınava hazırlık sürecinde hayal ettiği bölüm ve üniversiteleri yazacağı bölge, gerçekçi bölge ile başarı sıralamasına denk gelen bölüm ve üniversitelerin bulduğu bölge, garanti bölgede ise adayın yine kariyer hedefleri doğrultusunda yerleştirildiği takdirde mutlu olacağı başarı sıralamasının altında bölüm ve üniversitelerin bulunduğu bölge yelpazesinde yapmalıdır.

(İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Teknik Üniversitesi Doğa Koleji Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Bakmadan Geçme

Prens 3. sezon ne zaman çıkacak? Prens 3. sezon var mı, nerede yayınlanacak? AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanır? AÖF sınav sonuçları nereden, hangi siteden öğrenilir? AÖF sonuç sorgulama ekranı 2024! 1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title