Haberler

Görüntü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok kızdıracak! Stokçular şimdi de marketlerde satış kısıtlaması başlattı

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dönemde fahiş fiyatlar ve boş kalan raflar üzerinden stokçulara savaş ilan ederken, konuya ilişkin skandal görüntüler bu kez İstanbul'dan geldi. Bazı zincir marketler, fiyatı hızla yükselen ürünleri müşterilere sınırlı sayıda satmaya başladı. "Gizli stokçuluk" yaptığı belirtilen marketler, temel gıda ürünleri başta olmak üzere yağ, süt, un, şeker ve sigarada satışları sınırlandırdı.

İstanbul'da farklı semtlerde bulunan marketleri dolaşan muhabirin, "Sütlerde sınırlandırma var mı?" sorusu üzerine Şişli'de bulunan bir market çalışanı, "Sütlerde 2'den fazla satış yapamıyoruz. Şu an sadece 2 süt alabilirsiniz. Yağ, şeker, süt gibi belli ürünlerde yasak var. Yasak olmasının sebebi şu an olan durumlar. Bu kararı bizim market yönetimimiz verdi" dedi.

"SÜTLER FARKLI MARKALARDAN DA OLSA 2'DEN FAZLA ALAMAZSINIZ"

Yine aynı markette kasada bulunan bir diğer market çalışanı ise "Şu an en fazla 2 süt satın alabilirsiniz. Daha fazlasını kasadan geçemem. Sütler farklı markalardan olsa da 2'den fazla süt alamazsınız. Bu seferlik elinizde 3 sütü geçelim, ancak bir daha geçemem yasak var" diye konuştu.

"5 KİLOGRAMLIK YAĞDAN 2 TANE ALAMIYORSUNUZ"

2 adet 5 kilogramlık sıvı yağ almanın yasak olduğunu söyleyen Fatih'te bulunan bir market çalışanı ise, "Yağ ve sigarada sınırlandırma var. Gerçi bugün itibarıyla sigaraya zam geldi, sınırlandırma kalktı. Mesela 5 kilogramlık yağdan 2 tane alamıyorsunuz. Amaç her müşteriye ürün satmak ve diğer müşterilere yok dememek" ifadelerini kullandı.

"ÜRÜNLERİ STOK OLARAK BEKLETİYORUZ"

Mecidiyeköy'de bulunan başka bir market çalışanı ise, "Biz de en fazla 5 süt alabiliyorsunuz. Nedeni ise ürünleri stok olarak bekletiyoruz. Şu an bizim markette yağ, şeker, süt ve sigarada sınırlandırma var. Yöneticilerime 'neden böyle bir şey var' diye sorduğumda sadece yasak diyorlar" diye konuştu.

İSTANBUL'DA BAZI MARKETLERDE SATIŞ KISITLAMASITüketiciyi Koruma Derneği (TÜKONDER) Mali İşler Komisyon Başkanı Murat Bal.

"MARKET YÖNETİMLERİ ÇALIŞANLARINA TALİMAT VERİYOR"

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKONDER) Mali İşler Komisyon Başkanı Murat Bal, "Marketlerde şu anda bazı ürünlerde market yönetimlerinden kaynaklı sıkıntılar var. Bazı marketler kendi stoklarında bulunan ürünü eritmemek ve daha sonra yüksek fiyatlara satabilmek için stok kısıtlamasına gidiyor. Bu satış kısıtlaması sayıyla oluyor. Bu sınırlandırma temel gıda ürünleri olan yağ, şeker, un ve sütte daha çok söz konusu.

Markette gittiğinizde 2 adetten fazla süt alamıyorsunuz. Bu durum tamamen market yönetimlerinin çalışanlarına verdiği talimatlar doğrultusunda oluyor. Market sahipleri elindeki ürünleri düşük fiyattan satmak istemiyor, çünkü zam geleceğini düşünüyor. Bu durumu geçen günlerde sigarada yaşadık. Sigarada sınırlandırma uygulanıyordu, ancak zam geldikten sonra satışlarda herhangi bir kısıtlandırma olmadı" diye konuştu.

"MARKETÇİLER GİZLİ STOKÇULUK YAPIYOR"

Bal, sözlerine şu şekilde devam etti: "Marketçilerin bu yaptığı açık stokçuluk olmasa da kapalı stokçuluk. Açık stokçulukta mallar depolara yığılır, fiyatların artması beklenir öyle satılırdı. Şimdiyse depolarda olan mallar zam gelene kadar raflarda sınırlı sayıda satılıyor. Buna da gizli stokçuluk diyoruz. Yaklaşık bir haftadır oldukça şikayet alıyoruz. Vatandaşların bu konuda kanunen yapabilecekleri çok şey var.

Marketlerde sınırlandırmayla karşılaştıkları zaman bu durumu kolluk kuvvetlerine bildirebilirler. Ayrıca vatandaşlar Ticaret Bakanlığı'nın Haksız Fiyat Bildirim uygulamasına şikayetlerini bildirebilirler. Bir de Gelir İdaresi Başkanlığı'da bir uygulama başlattı vatandaşlar oraya da şikayetlerini iletebilir. Özellikle Gelir İdaresi Başkanlığı'na çok iş düştüğünü düşünüyorum. Çünkü Gelir İdaresi Başkanlığı bu firmaların alış faturalarıyla stoklarını anlık denetleyebilir" dedi.

ERDOĞAN STOKÇULARA SAVAŞ İLAN ETMİŞTİ: MALLARINA EL KOYACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, piyasada açgözlü fırsatçıların bulunduğuna dikkati çekerek, stokçuluk yapanlara şu uyarıda bulunmuştu; "Bu özellikle de stokçuluktan kaynaklanıyor. Şimdi bu bütçe müzakerelerinden sonra hemen bir yasal düzenleme yapacağız ve bu stokçuların üzerine ciddi manada gideceğiz. Bundan sonraki süreçte cezai müeyyidelerin çok daha yüksek olacağının sinyalini şimdiden veriyorum. Bunu bilsinler ve bu stokçuluğa tevessül etmesinler. Hem ellerindekine el koyacağız hem de cezai müeyyideleri yüksek tutacağız."

"STOKÇULUK YAPANIN TEPESİNDEYİZ"

Stokçuluğa fırsat vermemeleri gerektiğini ifade eden Erdoğan, her alanda stokçuluk yapanın tepesinde olacaklarını kaydetmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fakir fukaranın hakkını gasp ediyorlar, bunu yiyorlar, buna fırsat vermeyeceğiz. Bunu da bilmelerini istiyorum. Yeni ekonomik düzenin en önemli adımlarından bir tanesi de bu olacak. Çalışsın, kazansın. Şu anda Türkiye, imkanlarıyla buna çok büyük fırsatlar veren bir ülke. Niye helalinden çalışmıyorsun arkadaş? Niye haram yollara başvuruyorsun? Stokçuluğu bırakacaksın bir defa. Kim olursa olsun, her alanda stokçuluk yapanın tepesindeyiz" diye konuşmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Fatih Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500

Yorumlar (33)

bekir yapici:

ben emekliyim ileride daha cok pahalanacagini alim gücümün dahada azalicagini belkide hic alamayacagimi tahmin ettigim icin bir cok temel ihtiyac maddesini gücüm yettigince bogazimdan fedekarlik yaparak daha fazla alip yedekleme yapiyorum acaba bende stokcu sinifina giriyormuyum türk parasinin degerini düsürerek halki pahaliliga zama mahkum ederek piyasa dengesini bozanlarin hicmi sucu yok buna halk sebep olmadigina göre kim sebep oldu kim ülkeyi bu duruma getirdi yine dis mihraklarmi?

193
76
yanıtYanıtla
Zetchkin :

Marketler haklı. Onlar stokçuluk yapamıyorsa vatandaşta yapamamalı. Adam rafa aynı fiyattan koyamayacağı ürünü niye ucuza versin. Bozuk ekonomik düzenin faturası esnafa kesilemez

86
80
yanıtYanıtla
Metin Demir:

baydın seçim meydanlarında reisi ekonomiyle götöreceğini süylüyordu malesef ülkemizdeki satılmış partilerde onlara ışık tutuyor

84
65
yanıtYanıtla
Furkan Kaya :

KOYUNDAN FARKINIZ YOK. MADEM ABD EKONOMİ SAVAŞI BAŞLATTI HUKUMET NE DIYE VERGİLERE CEZALARA ZAM ÜSTÜNE ZAM GEÇİYOR ?

yanıt77
yanıt44
Metin Demir:

furko senin ecdadın seni büyle görse her hal utanırdı onlar senin yaşındayken canıyla önlerdi peki baydın ne diye senin başkanını seçiyor çönkö onlara köle olmayan bir lider var haklarını savunan bir lider var biz koyun değiliz ama siz beyinsizsiniz gitsinde görön gününüzü

yanıt50
yanıt65
Mustafa Çetin:

Bir tüketici olarak 3 -5 tane 5 litrelik yağı alınca ben de stokçu olmuyormuyum???Bizim buradaki 3harfli markete 50 tane yağ geldi.Akşama 1 tane bile yoktu.Millet de stokçu kardeşim!!

123
22
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Sattıkları malı ayni fiyata yerine koyamama korkusu

105
23
yanıtYanıtla
Okan Kocabas:

Ülkede öncelikle hep ben kazanayım başkası ne yaparsa yapsın anlayışı var ve dürüst değiliz. Kanunlarımız yetersiz bu durumlar Avrupa da yaşansa Devlet kelle alırdı.Bizde işi yapan kendi adamımızsa bir şey olmuyor ama diğer partililerdense hemen dışlanıp ceza veriliyor.

96
17
yanıtYanıtla
Çınar Saraç:

Ne sınırı Allah aşkına kasadan öde çık tekrar gir al bunda ne var böyle yap

71
32
yanıtYanıtla
Sabri Unl:

Bu olay korona başında da Avrupa da oldu millet yigdi eve şimdi 2 yıldır yiyorlar tarih i geçmiştir yag in süt ün eyvah kıtlık başladı tuvalet kağıdı bitti dediler millet ölecez açlıktan diye yigdilar adamın teki sosyal medya da video sunu çekmiş kesin rahatlık la 40 bidon vardi yağ galiba şu niyetine içerdir şimdi. Market promosyon yapması lazım üretim durmadigi sürece mecbur satacaklar fiyatlar atmazsa tarihi geçmiş ürün mü satacaklar halka?

65
24
yanıtYanıtla
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title