Haberler

İşkence İddialarına Karşı CIA'yi Savundu

Güncelleme:

ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'in Başkanı John Brennan, katıldığı Senato oturumunda işkence iddialarına karşı örgütü savundu.

ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'nin Başkanı John Brennan, katıldığı Senato oturumunda işkence iddialarına karşı örgütü savundu. Brennan örgütün kurallara aykırı bazı yöntemler kullandığını, bazı çalışanlarının yetkilerini aştığını itiraf etti.

ABD'nin yanı sıra dünya kamuoyunda büyük yankı uyandıran işkence iddialarını yanıtlayan CIA Başkanı John Brennan, yasal sınırları aşan memurlar hakkında işlem yapma konusunda yeterli olmasalar da, örgütün "kolay yanıtların olmadığı bir zamanda birçok şeyi doğru yaptığını" savundu.

El Kaide örgütü üyesi olduğu öne sürülen kişileri sorgulama sırasında, düzenli ve bilinçli olarak işkence uyguladığına ilişkin Senato İstihbarat Komitesi'nin hazırladığı rapor konusunda düzenlenen Senato oturumuna katılan Brennan, "İleri Sorgulama Teknikleri'nin 11 Eylül saldırılarının ardından Bush yönetimi tarafından yürürlüğe sokulduğunu belirtti. Kamuoyunda işkence yöntemleri olarak bilinen tekniklerin, Usame Bin Ladin'in yakalanıp öldürülmesini sağlayıp sağlamadığının bilinemeyeceğini belirten Brennan, "Yönetim ve vatandaşlarımız görevin aciliyetinin farkındaydılar. İkinci yada üçüncü dalga saldırıları önlemek için El Kaidelilerin, Amerika'da yada dünyanın başka bir köşesinde de olsa bulunması ve başka masum insanlara zarar vermeden durdurulması gerekiyordu. İnsanlar CIA'den yanıt bekliyorlardı. Yalnızca yüz yüze kaldığımız tehditlere ilişkin değil, gelecek saldırıları durdurmak için ne yapacağımıza ilişkin yanıtlar bekliyorlardı" dedi. CIA'nin, 11 Eylül sonrası saldırılarının ardından çok açılı bir göreve girdiğini anlatan Brennan, "Söz konusu düzenlemeler 11 Eylül'den 6 gün sonra dönemin ABD Başkanı George Bush tarafından yürürlüğe kondu. Yönetim ve vatandaşlarımız görevin aciliyetinin farkındaydılar. Bizim görevimiz söyleneni uygulamaktı" diye konuştu.

YETKİLER AŞILDI, AYKIRI YÖNTEMLER KULLANILDI

Brenan konuşmasında gözaltında tutulan bazı kişilere karşı yetkileri aşan ve kurallara aykırı yöntemlerin uygulandığını kabul etti. CIA'nin hazırlıksız olduğunu itiraf eden Brennan, sorgulama tekniklerinin başarısını bilmenin mümkün olmadığını öne sürdü. Brennan, "Gözaltı ve sorgulama teknikleri, teröristlerin yakalanması, planlarının bozulması ve can güvenliği noktasında kullanışlı istihbarat sağladı. Gelişmiş sorgulama teknikleri ile sanıklardan elde edilen istihbarat arasındaki neden-sonuç ilişkisinin ne boyutlarda olduğu, benim kanaatimce asla bilinemez" dedi.

İĞRENÇ OLARAK NİTELEDİ

İşkence sözcüğünü kullanmaktan kaçınan CIA Başkanı yapılan açıklamalarla gerekli şeffaflığın "aşırı derecede" sağlandığını öne sürdü. Brennan, "Bazı CIA görevlileri sorgulama sürecinde yaptıkları eylemler açısından sınırları ve yetkilerini aştılar. Bazı durumlarda sert davrandılar. Ben bunları iğrenç olarak niteliyorum, eylemlerin nasıl adlandırılacağını başkalarına bırakıyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri John Brennan George Bush Eylül Politika Güncel Haberler

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Bakmadan Geçme

22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 22 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 22 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 22 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 22 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Ergin Göleli kimdir, zengin mi, serveti ne kadar? Fenerbahçe şampiyon olursa Aziz Yıldırım aday olacak mı? Yıldırım'dan önemli açıklamalar
Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title