Haberler

    Işid Mahmur'un Kapısında

    Irak Ordusu, içinde PKK lıların da olduğu Kürt gruplarla Musul'u IŞİD'den almak için saldırı başlattı.

    IŞİD güçleri Erbil'e 80 kilometre uzaklıktaki Mahmur kentine ulaşmış durumda. Peşmerge de kentin dışındaki Geyari kontrol noktasını terketti. Mahmur Kampı'na IŞİD tehlikesi bildirildi. 1990'lı yıllarda Türkiye'den kaçanların yerleştiği kamp 1998 yılında BM tarafından kuruldu. Kampta 11 bin kişi kalıyor.

    Al Jazeera'nin ulaştığı kaynaklar, tedbir amaçlı olarak kampın boşaltılmaya başlandığını, kampta kalanların büyük kısmının Erbil'e doğru gittiğini söyledi.

    Peşmerge kentin Erbil yönündeki girişinde güvenlik önlemlerini artırdı, kasabaya girişlere izin verilmiyor.

    'PKK kampı boşaltmamızı istedi'

    Erbil'e kaçanlardan Zeki Gori, telefonla Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "Akşamüstü kampı boşaltmamız istendi. Mahmur'da sadece savaşan erkekler kaldı. Peşmerge Mahmur'a yakın bir noktada IŞİD ile çatışıyor. Bizim kampı boşaltmamızı PKK istedi. Kadınlarla çocuklar yollardayız. Kandil'de yeni kamp kurulacağı söylendi. Şu an yoldayız, Erbil'e gidiyoruz. IŞİD Musul tarafından geldi. Mahmur'a çok yakınlar" dedi.

    Başka bir kaynak da PKK'nın kamptaki sivillerin tümünü çıkardığını ve savunma pozisyonu aldığını söyledi.

    Reuters'a konuşan Peşmerge Bakanı Cabbar Yaver de IŞİD'in son günlerdeki ilerleyişi üzerine taktik değiştirdiklerini anlatırken, "Artık savunma değil saldırı taktiğini uyguluyoruz. Şu an Mahmur'da IŞİD'le çatışıyoruz" dedi.

    Tilkef IŞİD'in elinde

    IŞİD dün akşam saatlerinde Duhok ile Sincar arasında bulunan Tilkef kasabasını ele geçirdi. 6 bin kişinin yaşadığı Tilkef'te bulunanların aktardığına göre, Duhok'a bağlı bazı köyler de IŞİD'in eline geçti. Dağlara kaçarak kurtulanlar, Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Tilkef'te katliam yapılmasından endişe ediyor.

    Erbil'de tedirginlik

    IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Mahmur'a saldırması Erbil'de tedirginliğe sebep oldu.

    Mahmur'dan Erbil'e göçün başlamasının ardından paniğe kapılan Erbilliler benzin istasyonlarına akın etti. Benzin satış noktalarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Aracının deposunu dolduran bazı Erbilliler daha güvenli gördükleri Şaklava, Barzan ve Selahaddin gibi yerleşim birimlerine doğru kaçmaya başladı.

    Aşırı yoğunluktan dolayı GSM şirketleri hizmet veremez oldu, telefonlar kilitlendi. Tedirginliğin had safhaya çıkması üzerine IKBY yöneticilerinden birbiri ardına açıklamalar geldi.

    Barzani'den 'sakin olun' çağrısı

    IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani yaptığı açıklamada halkı sükunete davet etti.

    Halktan korkuya kapılmamalarını isteyen Barzani, "Ey aziz ve direnişçi Kürdistan halkı! Sizi temin ediyorum ki, peşmerge gücümüz Şengal'de (Sincar) ilerliyor. Cela ve Mahmur cephelerinde de IŞİD teröristlerini bozguna uğrattı. Kürdistan halkı düşmanların yenileceğine inanmalıdır. Halkımıza bu konuda güvence veriyorum" dedi.

    "Kürdistan halkından talebimiz ve ricamız hiçbir şekilde korkuya kapılmamalarıdır" diyen Barzani, "Huzur ve sükunet içinde yerlerinde kalsınlar. Normal yaşantılarına devam etsinler ve işlerinin başında dursunlar" şeklinde konuştu.

    İçişlerinden açıklama

    IKBY İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Kürt bölgesinin tamamen peşmergenin kontrolünde olduğu belirtilerek, "bölge halkının, düşmanın kara propagandasına ve ideolojik savaş taktiklerine kapılmaması" istendi. Açıklamada Mahmur'un IŞİD'in eline geçtiği iddiaları da yalanlandı, "IŞİD, Mahmur'u ele geçirmek için saat 19.00 sularında saldırıda bulundu. Ancak Peşmergeler tarafından püskürtüldü" denildi.

    Musul'da şiddetli çatışmalar

    Irak Hükümet Sözcüsü, Musul'daki IŞİD güçlerine düzenlenen hava bombardımanında 60 kişinin öldüğünü duyurdu.

    Görgü tanıkları, cesetlerin Irak savaş uçakları tarafından bombalanan IŞİD'in hapishane ve mahkeme olarak kullandığı bir binada bulunduğunu söyledi.

    IŞİD'in Suriye sınırında Kürt kontrolündeki kritik Sincar ve Zumar kasabalarını ele geçirmesinin ardından Kürt güçleri de Musul civarında yeni bir saldırı başlattı.

    Anadolu Ajansı'nın haberine göre peşmerge ile PKK'nın Suriye kolu olan YPG güçleri, 100 askeri araçtan oluşan konvoyla IŞİD'in kontrolündeki Musul'un Mahmudiye köyünü kuşattı.

    Peşmerge ve YPG güçleri, uçaksavar ve tanklarla IŞİD militanlarının bulunduğu noktalara operasyon düzenlerken, peşmerge komutanlarına operasyon emrini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani verdi.

    Musul Barajı civarında IŞİD'e operasyon

    Al Jazeera muhabirlerinin peşmerge kaynaklarından edindiği bilgiye göre, peşmerge birlikleri sabah saatlerinde Musul Barajı'na yakın eski Musul semtine de ağır silahlarla bir operasyon düzenledi. Operasyonda çok sayıda IŞİD üyesi ölürken, askeri yetkililer IŞİD'e ait onlarca aracın da imha edildiğini ifade etti. Operasyonun ardından bölgeye giden peşmerge birlikleri IŞİD'e ait dört adet Hummer marka zırhlı araç ile çok sayıda silaha el koydu. Dört kişi sağ olarak peşmerge güçlerince yakalandı. IŞİD'in Eski Musul Mahallesi'nde 9 Haziran tarihinden bu yana elinde tuttuğu mevzileri terk ederek geriye çekildiği belirtildi.

    Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmerge birlikleri 6 Ağustos Çarşamba günü öğleden sonra Musul'un Arabiye semtine yönelik yeni bir operasyon başlattı. IŞİD militanlarının çok sayıda ağır silahla güçlendirilmiş bir mevziye sahip olduğu Arabiye semtinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, peşmerge birliklerinin belirlenen alanlara doğru ilerlemeye başladığı ifade edildi. Arabiye Mahallesi'ndeki çatışmanın saat 18.30 sıralarında şiddetlenmeye başladığı bildirildi.

    Musul'un Mahmur kasabası Giver köyü yakınlarında 5 Ağustos Salı günü çıkan çatışmada öldürülen 16 IŞİD üyesinden dördünün Fransız, birinin ise ABD vatandaşı olduğu açıklandı.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Neçirvan Barzani Erbil Irak Işid Politika Güncel Haberler

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

    Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

    Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

    3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

    3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

    Bakmadan Geçme

    LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi? Survivor'da dün kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? #128204 LGS yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı?
    Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

    Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title