Haberler

İran Başkonsolosluğu Önünde 'Mahsa Amini' Protestosu: "Mahsa'nın Katledilmesi Dinci Politikaların Sonucudur"

Güncelleme:

Kadınlar, İran’da başörtüsünü tam kapatmadığı için gözaltına alınmasının ardından şüpheli biçimde hayatını kaybeden Mahsa Amini için İstanbul'daki İran Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı. Aralarında İranlıların da bulunduğu kadınlar, Mahsa Amini’nin ölümünü saçlarını keserek protesto etti. Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu adına konuşan Rüya Kurtuluş, “Mahsa'nın katledilmesi, İran’da 43 yıldır süren dinci politikaların sonucudur. Kadınlara başörtüsü dayatılıyor. Sokaklarda adeta cadı avına çıkılıyor” dedi.

Kadınlar, İran'da başörtüsünü tam kapatmadığı için gözaltına alınmasının ardından şüpheli biçimde hayatını kaybeden Mahsa Amini için İstanbul'daki İran Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı. Aralarında İranlıların da bulunduğu kadınlar, Mahsa Amini'nin ölümünü saçlarını keserek protesto etti. Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu adına konuşan Rüya Kurtuluş, "Mahsa'nın katledilmesi, İran'da 43 yıldır süren dinci politikaların sonucudur. Kadınlara başörtüsü dayatılıyor. Sokaklarda adeta cadı avına çıkılıyor" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu'nun çağrısıyla İstanbul'daki İran Konsolosluğu önünde bugün Mahsa Amini için eylem düzenlendi. Polis, eylem nedeniyle başkonsolosluk etrafında yoğun güvenlik önlemi aldı. Başkonsolosluk önünde bir araya gelen ve aralarında İranlıların da olduğu kadınlar, İran'daki rejim aleyhine sloganlar attı. Protestoya katılan İranlı bazı kadınlar, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından ülkelerindeki kadınların başlattığı saç kesme protestosuna katılarak saçlarını kesti.

Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu adına konuşan Rüya Kurtuluş, şunları söyledi:

"KIZ KARDEŞLERİMİZİN YAŞADIKLARINI ÇOK İYİ ANLIYORUZ"

İran'daki kız kardeşlerimizin yaşadıklarını çok iyi anlıyoruz. Çok iyi anlıyoruz, çünkü bu topraklarda da aynısı var. Ahlak polisleri yok, irşad devriyeleri yok ama geceleri sokakta kıyafetinizi, sevgilinizle öpüşmenizi denetleyen bekçileri var.

"BU ÜLKE DE İRAN GİBİ DİKATATÖRLÜKLE YÖNETİLİYOR"

Maalesef bu ülke de İran gibi bir diktatörlükle yönetiliyor. ve biz, evet, bu ülkede birbirimize teşekkür ediyoruz. Bu ülkede diktatöre karşı direnen, gelecek güzel günlerini kurmak için her şeyi göze alıp mücadele eden halklara teşekkür ediyoruz. İran'da 'molla rejimine' karşı direnen halka teşekkür ediyoruz ve onların duygusunu içimizde hissediyoruz. Türkiye'deki devlete, iktidara da teşekkür etmiyoruz. Bizi katlediyor, bizi öldürüyor. Bizi kapatmaya çalışıyor.

"MAHSA'NIN KATİLİ MOLLA REJİMİDİR"

Mahsa'nın katili, dinci-faşist molla rejimidir. Mahsa'nın direnişi ve mücadelesi, biz kadınların da mücadelesidir. Günlerdir İran sokakları yanıyor. Günlerdir dünyanın her yerinde biz kadınların içi yanıyor; öfkesi, isyanı büyüyor. Bir kadın daha ona dayatılan sınırları reddettiği için devlet şiddetiyle öldürüldü. 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini, İran'da molla rejimi tarafından yönetilen ve 'ahlak polisi' diye bilinen irşad devriyeleri tarafından başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle işkenceyle tutuklandı. Polis karakoluna götürülen Mahsa, hastaneye kaldırıldı. Oradan da ölüm haberi geldi.

"İRAN UZAĞIMIZDA DEĞİL, YANI BAŞIMIZDA"

Mahsa'nın katledilmesi, İran'da 43 yıldır süren dinci ve kadın düşmanı politikaların sonucudur. 1979'dan bu yana kadınlara başörtüsü dayatılıyor. Sokaklarda irşad devriyeleri adeta cadı avına çıkıyor. İran uzağımızda değil, yanı başımızda. İran uzağımızda değil."

NE OLMUŞTU

Mahsa Amini, örtünme kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla ahlak polisi tarafından 13 Eylül'de gözaltına alınmıştı. Karakolda kalp rahatsızlığı yaşadığı öne sürülen Amini, hastanede hayatını kaybetmişti. Bu nedenle Tahran'da başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar, dünyadan da yoğun destek görüyor.

Kaynak: ANKA / Güncel

cadı İran Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Zeynep Bastık ve Serkay Tütüncü dudak dudağa görüntülendi

Bakmadan Geçme

1 HAZİRAN TV YAYIN AKIŞI: Bugün hangi diziler var? KANAL D, SHOW TV, STAR TV, ATV, TV8, NOW LGS sınavı kaç dakika? LGS sınavı saat kaçta başlıyor, saat kaçta bitiyor? İşte 2024 LGS sınav süresi! WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu? LGS kaçta başlıyor kaçta bitiyor? LGS sınavı kaç dakika, kaç saat sürecek? İşte 2024 LGS detayları!
1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

1 ton domuz eti ele geçirildi! Yakalanmasalar vatandaşa yedireceklerdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title