Haberler

    İngiltere'de İskoçya'ya 'Ayrılmayın' Baskısı

    İskoçya'da bağımsızlık referandumuna iki gün kala, 307 yıllık birliğin bozulmasını istemeyen İngiltere'de siyasetçiler panikte.

    Birleşik Krallık'ta özerklik statüsüne sahip İskoçya'da tam bağımsızlık referandumuna iki gün kala İngiliz siyasetçiler İskoçları ayrılmamaları için ikna çabalarını sürdürüyor. İngiliz Parlamentosu'ndaki üç büyük siyasi partisinin lideri 307 yıllık birliğin bozulmaması için bağımsızlığa 'hayır' demeleri halinde İskoçlara yetkileri daha da artırılmış bir özerklik vaat etti.

    Muhafazakar Parti'nin lideri ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Liberal Demokrat Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband tarafından imzalanan belge üç bölümden oluşuyor.

    İlk bölümde, İskoç Özerk Parlamentosu'na yeni yetkiler verileceği vurgulanıyor, ikinci bölümde " Birleşik Krallık, kaynakların eşit dağılımıyla herkes için fırsat oluşturacak ve güvenlik sağlayacak" deniliyor. Üçüncü bölümde ise sağlık sisteminin finansal yetkisiyle ilgili son sözün İskoç hükümetine verileceği belirtiliyor.

    "Bu bir ayrılık denemesi değil"

    Başbakan Cameron ise İskoçya'nın ayrılması halinde 'sonsuza kadar farklı yönlere gideceklerini' belirtirken, "Bağımsızlık bir ayrılık denemesi değil, acı bir boşanma olur" dedi.

    İngiltere'nin, İskoç asıllı eski başbakanı Gordon Brown da referandumdan "bağımsızlığa hayır" kararı çıkarsa İskoç Özerk Parlamentosu'nun yetkilerinin artırılacağını söylerken, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) öncülük ettiği "Bağımsızlığa evet" kampanyası ise daha fazla yetkinin tek yolunun bağımsızlık olduğunu savunuyor.

    1999 yılında kurulan İskoç Özerk Parlamentosu eğitimden, sağlığa, tarımdan sanata kadar birçok alanda kendi politikalarını uygulayabiliyor. Ancak İngiliz Parlamentosu'nun İskoç milletvekilleri üzerinde dış politika, savunma, göç, kamu yardımları, enerji gibi alanlarda söz hakkı bulunuyor. İngiliz Parlamentosu ayrıca, İskoçya'da uygulanan vergi oranlarına da karar veriyor.

    "Anketlerde hayır önde"

    18 Eylül Perşembe günü İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. "Bağımsızlığa evet" sonucunun çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından, İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak. Referandumda İskoçya'da yaşayan 16 yaş ve üzerindeki İskoçlar oy kullanabilecek.

    Referandumla ilgili son anketler 'hayır' oylarının çoğunlukta olduğunu gösteriyor. Ancak birkaç ankette bağımsızlığa 'evet' oylarının önde görünmesi Londra yönetimini endişelendiriyor. Oy kullanacak 4 milyon kişinin yarım milyonu ise hala kararsız.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Birleşik Krallık David Cameron İşçi Partisi Politika Güncel Haberler

    Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

    Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

    İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

    İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

    Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

    Alevler evlere kadar ulaştı! Manisa'da orman yangını saatlerdir söndürülemiyor

    AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

    AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title