Haberler

İncirdeki Kayıplara Biyolojik Müdahale

Muğla Üniversitesi (MÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Güneş, TÜBİTAK destekli projesinde, Aydın'daki incirlik alanlarda bakteri çeşitliliğinin belirlenmesi ve canlı bakteri koleksiyonu oluşturmak için çalışma başlattı.

Muğla Üniversitesi (MÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Güneş, TÜBİTAK destekli projesinde, Aydın'daki incirlik alanlarda bakteri çeşitliliğinin belirlenmesi ve canlı bakteri koleksiyonu oluşturmak için çalışma başlattı. Çalışmada, incir ağaçlarında hastalıklara yol açan zararlı bakterilerin engellenmesi için de yeni gen arayışları yapılacak. Böylece daha sağlıklı üretim sağlanıp incir kayıplarının da önüne geçilecek.

DAHA DAYANIKLI İNCİR İÇİN YENİ GEN

İncirin ülke ekonomisinde önemli bir bitki olduğunu, bazı tarım zararlılarının incir bitkisi ve meyvesinde anlamlı ekonomik kayıplara yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Hatice Güneş, "Bu nedenle projenin amacı, Aydın ili incir alanlarından BT izolasyonu, karakterizasyonu ve elde edilen BT suşlarının önemli incir zararlıları üzerinde biyoaktivitelerini araştırmaktır" dedi.

Yapılan çalışmalarla hastalıklara dayanıklı incir genlerinin de bulunabileceğini dile getiren Prof. Dr. Güneş, "Çalışma sonunda elde edilecek veriler, ileride incir zararlılarına karşı geliştirilecek ticari biyopestisit ve rekombinant kristal protein oluşturulması veya transgenik bitki üretimi için gen kaynağı görevini üstlenecektir" diye konuştu. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title