Haberler

İhsan Yılmaz: İnsana Saygı Gösterilmiyor

Güncelleme:

Öğretim üyesi İhsan Yılmaz insan haklarıyla ilgili Müslümanlar'ın sorunlarının olduğunu ifade etti.

Bolu, (DHA)- FATİH Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi İhsan Yılmaz insan haklarıyla ilgili Müslümanlar'ın sorunlarının olduğunu belirterek, "İnsan hakları bakımından insana gerekli saygı gösterilmiyor. İslam endeksli düşünen insanların pozitif düşünmeleri lazım" dedi.

Abant Platformu'nun Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Büyük Abant Otel'de düzenlediği ' Türkiye üzerine farklı bakışlar' konulu 28'inci toplantının son gününde 'Katılımcı Demokrasi' konusu tartışıldı. Gazeteci- yazar Ceyda Karan, Türkiye'de konuların geçiştirildiğini anlatırken şöyle dedi:

"Her zaman olduğu gibi seçim sürecini görüyoruz. Seçim sistemleri dünya çapında otoriter rejimlerin yerine geçiyor. İnsan hakları meselesi çözüme kavuşmaksızın kalmış durumda. Seçimli demokrasiler tek başına yeterli değil. Buna eşlik etmemiz gereken ve temel insan haklarının korunmasını temin eden diğer önlemler de gerekli. Serbest ve adil seçimler siyasi katılım hakkını gerçekleştiriyor. Bağımsız medya yine ifade ve düşünce özgürlüğünü beraberinde getiriyor. Çoğulcu toplumlarda azınlıklar hep dışarıda tutulabilir, marjinalleştirilebilir, öteleştirilebilir, dışlanabilir."

Zirve Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Gökhan Bacık, Kemalizm'in muhafazakarlık ve kadını yerel vitrine koyduğunu anlatırken, Kürt hareketinin çok nüfuslu olarak hareket ettiğini söyledi. Bacık, şöyle devam etti:

"Kürt siyasi hareketinin modernleştirici bir durumu var. Kemalizm'de ise kadın sadece yerelde kalıyordu. Türkiye'de devlet küçülüyor mu? Türkiye'de devlet 10 yıl önceye göre daha büyüktür. Türkiye'de yerinden yönetim var mı? İşçi sınıfı ve emeğe karşı ne yapmamız lazım? Türkiye'de son 10 yılda iş kazalarından 10 binden fazla kişi öldü. İşçi sınıfının hakları, asgari ücret ve sendikalaşmaya Türkiye ne demek istiyor? Dikkat edersek Türkiye'de Kemalist devlet zayıflatıldı mı? Evet bence zayıflatıldı."

Fatih Üniversitesi'nde görevli İhsan Yılmaz, insan hakları ile ilgili olarak Müslümanlar'ın ciddi sorunları olduğunu söyledi. Yılmaz, Türkiye'nin yüzde 70'inin kendilerini dindar olarak tanımladığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Dindar Müslümanlar'ın en önemli problemlerinin başında ataerkil kültür geliyor. Müslüman Türk erkekleri ışık yılları kadar bu işin gerisinde. Milliyetçi ve dindar Müslümanlar büyük problem yaşıyor. Hepimizde Kemalizm var. Beyin yıkamayla ilgili 'Zehirlendik' diyebilirim. Kürt sorununu yıllarca görmezden geldik. Milliyetçilikle, dindarlar ciddi şekilde hesaplaşmalılar. Devlet kutsalmış gibi Müslümanlar'da da böyle bir anlaşı oluştu. Devlet merkezli bakış açısını bırakmalıyız. İnsan hakları ile ilgili Müslümanlar'ın sorunları var. İnsan hakları bakımından insana gerekli saygı gösterilmiyor. Zınnilere köprüden geçerken dirsek atmak gibi bir zihniyet devam ediyor. İslam endeksli düşünen insanların pozitif düşünmeleri lazım. Şu anda asgari ücretin insan hakları suçu olduğunu kabul etmemiz lazım. Bir çok Müslüman işadamı milyon doları kazanırken asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan işçilerin nasıl yaşadığını bilmiyorlar. Siyasetçilerin gerilim stratejileri maalesef uzlaşı kültürünü iyice yok ediyor. İnsanları birbirine düşman etmekte. Türkiye'de yüzde 58'in dışındakilere ayrımcılık yapılıyor. Türkiye'de yarı bir fay hattı oluşuyor. Darbecilerden pişman olan 1 adam görmedim. Bu zihniyetle mücadele gerekiyor."

MY,KY(MÇ)

HABER-KAMERA: Mutlu YUCA- Koray YILMAZDEMİR

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Bolu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title