Haberler

Hırçın Dalgalara Meydan Okuyan Maharetli Eller

Güncelleme:

Ordu'da uzun yıllardır balıkçılık yapan kadınlar, sabahın erken saatlerinde açıldıkları Karadeniz'de hırçın dalgalara adeta meydan okuyor.

HAYATİ AKÇAY - Ordu'da uzun yıllardır balıkçılık yapan kadınlar, sabahın erken saatlerinde denize açılarak Karadeniz'in hırçın dalgalarına adeta meydan okuyor.

Perşembe ilçesi Medreseönü beldesindeki bazı kadınlar, daha çok "erkek işi" olarak nitelendirilen balıkçılığı ustaca yaparak görenlerin takdirini kazanıyor.

Karadeniz'in hırçın dalgalarına adeta meydan okuyan maharetli eller, küçük teknelerle açıldıkları denizde mezgit avı gerçekleştiriyor.

Denizde hem teknenin kaptanlığını yapan hem de ağları denize bırakarak sabırla balıkların ağlara takılmasını bekleyen kadınlar, gün sonunda avladıkları balıklarla evlerine dönmenin mutluluğunu yaşıyor.

Erkek işi olarak bilinen balıkçılığı cesur bir şekilde yaptıklarını belirten balıkçı kadınlardan Nuran Arslan, AA muhabirine, 20 yıldır balıkçılıkla uğratığını söyledi.

Balıkçılığı eşinden öğrendiğini belirten Arslan, her işte olduğu balıkçılığın da zorluklarını yaşadığını anlattı.

Karadeniz kadınlarının her zorluğa göğüs gerdiğini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

"Yıllar önce eşimle denize açılırken bu mesleğe merak saldım. Eşimin de yardımıyla önce tekne kullanmasını ardından ağları denize bırakmasını daha sonra ise ağların nasıl toplanacağını öğrendim. Artık yıllardır yaptığım gibi her sabah erken saatlerde denize açılarak önce suya ağları bırakıyorum. 4-5 saat bekledikten sonra ağları toplayarak nasibime gelen balıkları alarak evime dönüyorum. Balıkçılık işi kadınlara göre zor olsa da işimi çok seviyorum. Halimizden de memnunuz. Hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de eşlerimize yardımcı oluyoruz."

Geçimlerini balıkçılıktan sağlamak zorunda olduklarını anlatan Arslan, "Başka yapacak işimiz yok. Bu zamana kadar çocuklarımızı bu meslek sayesinde okuttuk. Bundan sonra balıkçılığı bırakamayız" dedi.

Balıkçı Fatma Yurt ise yaptıkları işin kışın ve dalgalı havalarda daha zor olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Yine de işimizi çok seviyoruz. İşi ağabeyimden öğrendim. Bugün 'iyi ki öğrenmişim' diyorum. Karadenizli kadınlar olarak her işte olduğu gibi bu işi de başarılı ve cesur bir şekilde yapıyoruz. Balıkçılık mesleği artık bizim için çok kolay. Hangi hava olursa olsun bizler için fark etmiyor. Denizlerden korkmuyoruz. Deniz bizim ekmek yerimiz."

Balıkçı kadınların iftar hazırlığı denizde başlıyor

Hatice Gönül ise ramazan ayı dolayısıyla iftar hazırlığına denizde başladıklarını söyledi.

Sahurdan sonra açıldıkları denizde suya serdikleri ağları topladıklarını anlatan Gönül, "Bizim de iftar hazırlığımız denizde başlıyor. Sabah erken saatlerde açıldığımız denizde ağlara takılan balıkları büyük bir özveriyle topluyoruz. Daha sonra bu balıkların bir bölümünü satarak gelir elde ediyor, bir kısmını da eve götürerek iftar sofrasında çocuklarımızla yiyoruz" diye konuştu.

İlknur Kuştepe de artık "bu meslekte biz de varız" dediklerini, son dönemde denizden istedikleri ürünü alamadıkları için üzgün olduklarını anlattı.

Kadın balıkçı sayısı her geçen yıl artıyor

Perşembe Medreseönü Balıkçı Kooperatifi Başkanı Ersin Arslan, bölgede kadın balıkçı sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.

Kadın balıkçıyı daha çok av sezonunda denizde görmenin mümkün olduğunu dile getiren Arslan, "Kadınların bu işi yaptığını görebilmek çok güzel. Kendileriyle gurur duyuyoruz. Bazen bizim açılamadığımız günlerde onlar denize açılıyor. Eşlerimizin faydaları oldukça fazla. Artık kadınlar bu işi yapabildiklerini ispatladılar" ifadelerini kullandı.

Arslan, kadınların işlerini yaparken daha titiz davrandıklarını gözlemlediklerini sözlerine ekledi. - Ordu

Kaynak: AA / Güncel

Ersin Arslan Karadeniz Perşembe Ordu Politika Güncel Haberler

Yaşam belirtisi yok! İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazına ulaşıldı

Yaşam belirtisi yok! İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazına ulaşıldı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title