Haberler

Hedef Ortaöğretimde Yüzde 100 Okullaşma

İzmir'de Milli Eğitim Müdürlüğü, bu yıl Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girmeyen yaklaşık 3 bin öğrencinin durumunu takip ederken, Müdür Yardımcısı Mustafa Çakal, "Velilerini ikna ederek, mazereti dışındaki öğrencilerin liseye devamını sağlamak istiyoruz.

İzmir'de Milli Eğitim Müdürlüğü, bu yıl Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girmeyen yaklaşık 3 bin öğrencinin durumunu takip ederken, Müdür Yardımcısı Mustafa Çakal, "Velilerini ikna ederek, mazereti dışındaki öğrencilerin liseye devamını sağlamak istiyoruz. Hedefimiz; ortaöğretimde okullaşma oranını yüzde 100'e çıkarmak" dedi.

Çeşitli nedenlerle okula gönderilmeyen veya gidemeyen ilköğretim çağındaki çocukların eğitime kazandırılması ardından, ilköğretim mezunu olup bir ortaöğretim kurumuna gitmeyen öğrencilerin bir üst okula devamlarının sağlanması için çalışmalar sürdürülüyor. İlköğretim çağındaki öğrencilerinin okula devamsızlıklarını saptadıklarında takiplerinin yapıldığını belirten Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Çakal, şöyle dedi:

"2010-11 öğretim yılında ilköğretimde olması gerekip olmayan öğrencileri sıkı izliyoruz. Devamsızlığının tespitinde il içindeyse bulup, öğretmenler, okul müdürleri kanalıyla veliler ikna edilerek okula gelmeleri sağlanıyor. Bazıları ise il dışına gidiyor. E-okul sisteminde bizdeki kaydını çekmediğini görüyoruz. Nüfus müdürlükleriden elektronik ortamda adres tespiti yapıyoruz, Kaydı bizde olmadığı için bulunduğu yerde okula gitmediğini belirliyoruz. Bulunduğu ilin emniyet ve milli eğitim müdürlüklerine yazıyla bildirip bu çocukların ilköğretime devam etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Geçen yıl ilköğretimde okuyor olması gerektiği halde okumayan 1906 öğrenci tespit ettik. Bunların 730'unu eğitime kazandırdık. Geri kalanın ise okula gelmeme nedenleri yasal ve hepsinin tek tek mazeretleri bizde kayıtlı. 246'sının öğrenci vücut yapısının müsait olmaması yüzünden gelememesi, taşınma, yurtdışına gitme, özürlü gibi nedenler. Yeni ders yılında bu çalışmalar aynı şekilde sürecek. "

ORTAÖĞRETİMDEN DE KAÇIŞ YOK

Eğitim Öğretimden sorumlu İl Müdür Yardımcısı Çakal, ilköğretimde çağ çocuklarının tamamının okullarda olması gerektiğini, bunu ortaöğretimde de gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Çakal, geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nın talimatıyla daha sistemli şekilde ortaöğretime devam etmeyen ilköğretim mezunlarının peşine düşüp takip başlattıklarını kaydetti. Bu takip ve tespitlerin sonunda ilköğretimden mezun oldukları halde lise ya da dengi bir okula kayıt yaptırmayan 5 bin civarındaki öğrenciden 3 bin 36'sını ortaöğretime kazandırdıklarını belirten Çakal, bu yıl hedeflerinin daha yüksek olduğunu ifade etti. Geçen yıl 2 bin kadar öğrenciyi ortaöğretime başlatamadıklarını vurgulayan Çakal, şunları söyledi:

"Bunların arasında ilköğretimi geç bitirmiş, evlenmiş, nişanlanmış öğrenciler var. Çocuğun 'kız' olması sadece İzmir'in değil Türkiye'nin sorunu. Göçün getirdiği nedenler, sağlık, ekonomik, ailevi nedenler de var. Bu yıl 54 bin 68'i resmi olmak üzere ilköğretim okullarından toplam 56 bin 290 öğrenci mezun oldu. Bunların 53 bin 438'i SBS'ye girdi, yani hepsi ortaöğretime aday. 3 bin civarında çocuk bizim için bir üst okula kazandırılması gereken çocuklar. Öğretim yılı içinde öğretmenlerden, okul müdürlerinden ortaöğretim düşünmeyen öğrenci ya da velilerini belirleyip ikna çalışmalarını yapmaları istedik. Buna rağmen kaçak var. 1 Ağustos- 1 Eylül tarihleri arasında lise ve dengi okullara kayıtlar gerçekleşecek. Bu öğrencilerden kayıt yaptırmayanları elektronik ortamda saptayıp, bir ortaöğretim kurumuna kayıt yaptırıp okumalarını sağlamak istiyoruz. Bizim hedefimiz ilköğretimde olduğu gibi ortaöğretimde de okullaşma oranını yüzde 100'e çıkarmak. "

Çakal, bu yıl Bayındır'da bir Anadolu öğretmen lisesi açtıklarını, Buca'daki Fatma Saygın Anadolu Lisesi'ni Anadolu Öğretmen Lisesi'ne dönüştürdüklerini ekledi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title