Haberler

HDP'li Aydoğan'ın Vekilliği Kesinleşmiş Hapis Cezası Nedeniyle Düşürüldü

Güncelleme:

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın vekilliği, terör davasında aldığı 4 yıl 8 ay 7 günlük hapis cezasının kesinleşmesi sebebiyle düşürüldü.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında, Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce 'Terör örgütü üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek' suçundan verilen 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası, Gazianten Bölge Adliye Mahkemesi 3'üncü Ceza Dairesi tarafından onaylanmıştı. Mart ayında alınan bu kararın ardından, Aydoğan'ın vekilliği hapis cezası sebebiyle düşürüldü.

KARAR TBMM'DE OKUNDU

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. Aydın, gündeme geçmeden önce, Başbakanlığın, Anayasanının 84. maddesine göre, Aydoğan'ın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında tezkeresini okuttu.

Başbakanlık tezkeresinde, Aydoğan'ın, terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılmasına ilişkin mahkeme kararın kesinleştiği anımsatıldı.

Tezkerede, Anayasanın ilgili maddesi uyarınca, Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için gereğinin yapılması talep edildi.

Ahmet Aydın, Anayasanın 76. maddesi kapsamında milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin olan ve Anayasanın 84. maddesi 2. fıkrası gereğince bilgiye sunulan kesinleşmiş mahkeme kararı okunduğu için Aydoğan'ın milletvekilliğinin düştüğünü duyurdu.

HDP'LİLER SIRALARA VURARAK PROTESTO ETTİ

Bu arada söz konusu Başbakanlık Tezkeresi okunurken, HDP milletvekilleri sıralara vurarak, Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etti. HDP milletvekilleri daha sonra TBMM Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

Anayasaya göre, milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı TBMM Genel Kurulunda okunan üyenin milletvekilliği, oylamaya gerek kalmaksızın düşmüş oluyor.

Bu arada, HDP'nin Meclisteki sandalye sayısı 57'ye indi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında geçen 4 Kasım'da tutuklanan ve Silivri Cezaevi'ne konulan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 2011 yılında 5 ayrı gösteri yürüyüşü ve cenaze törenine katılarak, 'terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek' suçlarını işlediği iddiasıyla Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.

HAKKINDA KISITLAMA GETİRİLMİŞTİ

13 Ocak 2017 tarihinde yapılan duruşmada kararını açıklayan mahkeme, Nursel Aydoğan'ı 'terör örgütü üyesi olmamamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırdı. Aydoğan'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan, velayet ve vesayet hakkından, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya deneticisi olmaktan yoksun bırakılmasına da karar veren mahkeme, sanığın kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerinden de yoksun bırakılmasına hükmetti.

Aydoğan'ın vekilliği, 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası, Gazianten Bölge Adliye Mahkemesi 3'üncü Ceza Dairesi tarafından onaylanınca düşmüş oldu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Nursel Aydoğan Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title