Haberler

Şimşek: Fenomenler başta olmak üzere sosyal medyadan gelir elde edip beyan etmeyenler tespit edildi

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya uygulamalarından gelir elde edenleri izlemeye aldıklarını vurgulayarak "Başta fenomenler olmak üzere, Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarından gelir elde edip, bu gelirleri beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldı. Vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Fenomenler başta olmak üzere Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarından gelir elde edip gelirlerini beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldığını belirten Bakan Şimşek, "Sosyal medya uygulamaları üzerinden gerek içerik sağlayıcı olarak gerekse mal veya hizmet satışı gerçekleştirerek gelir elde eden çok sayıda kişi tespit edildi. e-Ticaret ve sosyal medya uygulamalarına yönelik yapılan analiz çalışmaları sırasında gelir elde ettiği halde hiç vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı" ifadelerini kullandı.

"KREDİ KARTI ÜZERİNDEN YAPILAN ELEKTRONİK ÖDEMELERİ YAKIN TAKİBE ALDIK"

Küresel ölçekte payı hızla artan e-ticaretin kullanım oranının Kovid-19 salgınıyla Türkiye'de de yükseldiğine işaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-ticaretin artmasının elektronik ödemelerde de yüksek artışları beraberinde getirdiğini söyledi. Şimşek, yüksek ticaret hacminin vergi yükümlülüklerine yansıması için Bakanlık olarak kapsamlı analizler yaptıklarını ifade ederek, vergi kayıp ve kaçağını önlemek için banka kartı, kredi kartı ve sanal kart üzerinden yapılan elektronik ödemeleri yakın takibe aldıklarını bildirdi. Gelir İdaresi Başkanlığının elektronik ödemelere ilişkin verileri, aracı hizmet sağlayıcıları, bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarından aldığını dile getiren Şimşek, "Elektronik ödemelere ilişkin veriler üzerinden elektronik ortamda mal ve hizmet alım satımı yapan firmalar hakkında detaylı çalışma başlattık ve bu kapsamda ödeme kayıtlarından hareketle yaklaşık riskli 250 bin mükellefi analize tabi tuttuk." diye konuştu.

"GELİRİNİ BEYAN ETMEYEN FENOMENLERİ TESPİT ETTİK"

Yürütülen çalışmalar kapsamında sosyal medya uygulamalarından gelir elde edenleri de izlemeye aldıklarını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti; "Başta fenomenler olmak üzere, Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarından gelir elde edip, bu gelirleri beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldı. Bu kişilerin tahsilat yöntemi olarak genellikle elektronik ödeme kuruluşlarını tercih ettikleri dikkate alınarak, analizin kapsamı sosyal medya uygulamalarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Bu kapsamda sosyal medya uygulamaları üzerinden gerek içerik sağlayıcı olarak gerekse mal veya hizmet satışı gerçekleştirerek gelir elde eden çok sayıda kişi tespit edildi. e-Ticaret ve sosyal medya uygulamalarına yönelik yapılan analiz çalışmaları sırasında gelir elde ettiği halde hiç vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı."

Şimşek: Fenomenler başta olmak üzere sosyal medyadan gelir elde edip beyan etmeyenler tespit edildi

"VERGİ KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK"

Şimşek, bunun yanında, elde ettiği kazancı beyanlarına hiç yansıtmayan, eksik yansıtan mükelleflere de rastlanıldığına dikkati çekerek, bunlar hakkında gönüllü uyum ve izaha davet uygulamaları dahil tüm işlemlerin devreye alındığını dile getirdi. Vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi için yapılan çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Şimşek, mükelleflerin uyumsuzluklarının giderilmesi için bilgilendirme ve rehberlik çalışmalarının da yapıldığını anlattı.

"ŞİKAYETLER ÜZERİNE KDV ORAN DENETİMLERİNE AĞIRLIK VERİLDİ"

Bakan Şimşek, usulsüz KDV uygulamalarına yönelik şikayetler üzerine KDV oran denetimlerine ağırlık verdiklerini belirterek şunları kaydetti; "Saha denetimleri hız kesmeden devam ediyor. Restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışları yoğun olarak denetleyen Gelir İdaresi Başkanlığı'mız, denetimlerine büfe ve benzeri yerleri de ekledi. Perakende satışında KDV oranı 'sıfır' olan ürünleri satan büfe gibi yerlerde, KDV'ye tabi diğer ürünlerin satışlarının sigara satışı gibi gösterilerek KDV'siz satıldığını tespit eden Başkanlık, bu yolla KDV'de meydana gelen kaybı dikkate alarak gerekli vergi ve ceza uygulamalarına başladı."

"39 BİN MÜKELLEF DENETLENDİ"

Restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışlar dikkate alınarak, yaklaşık 6 bin 200 mükellefin analiz edildiğini ve gerekli işlemlerin başlatıldığını dile getiren Şimşek, "Şahsıma sosyal medya üzerinden gelen ihbar üzerine, restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışlar nedeniyle 39 bin mükellef denetlenirken 2 milyar lira KDV matrah farkı tespit edildi ve gerekli işlemler yapıldı." ifadesini kullandı.

"VERGİ ÖDEMEYENLERİN ÜZERİNE GİDİYORUZ"

Şimşek, yürütülen bu çalışmaların, vergi adaletinin iyileştirilmesine yönelik sürecin önemli başlangıcı olacağına dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu; "Bakanlık olarak vergi kayıp ve kaçağını önlemek için pek çok sektör ve alanı yakın izlemeye aldık. Hem saha denetimleri hem de elektronik uygulamalar yoluyla diğer denetimlerimizi yoğunlaştırdık. Denetimlerimizde ciddi vergi kayıplarını tespit ettik, bunların önüne geçmemiz büyük önem taşıyor. Denetim ekiplerimiz hem sahada hem de diğer uygulamalar yoluyla vergi kayıp ve kaçağına göz açtırmayacak. Vergi ödemeyenlerin üzerine gidiyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Şimşek Sosyal Medya Instagram Facebook Maliye Ekonomi Güncel Haberler

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili iddialara Koç Holding'den açıklama var: Görüşmeler sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Bursa'da ev sahibiyle tartışan kiracı daireyi patlattı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında adı geçen polislerle ilgili müfettiş raporu savcılıkta

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında adı geçen polislerle ilgili müfettiş raporu savcılıkta

500

Yorumlar (18)

Burak Tunç:

Millet zaten geçinemiyor. Üç beş kuruş ek gelir elde ediyorlar hemen adamların parasına göz dikiyor. Ne yapsak ne etsekte vergi alsak derdindeler. Alooo kendinize gelin.

98
115
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Vergi aflarını ne yapacağız. Vergi borçlarını sildiğiniz şirketleri ne yapacağız. Zombi şirketleri , vergi oranını düşürdüğünüz şans oyunlarını , israf niteliğindeki kamu harcamalarınızı vb vb ne yapacağız.

194
6
yanıtYanıtla
Narter Nart:

Bence 20 yıldır vergiden muaf tuttuklarının bir yıllık vergisi, tüm fenomenlerin toplam ödemeleri gereken yasal faiziyle alınacak vergiden kat kat daha fazladır.

yanıt60
yanıt4
Ali Çelik:

Ülkeyi bitirdiniz emekli yaşama şansı kalmadı açlık sofulugu bozdu emekli seçimi bekliyor yazık oldu yarınlara taşıyacak olan emekli ve çocukları başlatacak çöküşü gerçek bu

144
31
yanıtYanıtla
Sude Aykut:

Dolar 30 lirayı geçmiş,altın 2000 i geçmiş beyefendi kalkmış fenomenlerle uğraşıyor.Ulkenin içinden geçtiniz hedef saptırmaya,gündem oyalamaya devam etmekten başka bir iş yapmazsiniz

74
8
yanıtYanıtla
Efe Bey:

Sanayici turizmci vergi ödüyor mu

73
5
yanıtYanıtla
Solomon Kane:

kuyumcu mücevherci ödemez ama asgari ücretliden hopadak alır

yanıt52
yanıt1
Güray Dilli :

Vergi ödemeyenleri bir saymaya kalksak , plakası trilyon eden taksicisinden , Gıda Bankacılığından , belli bir rakama kadar olan matrahları aşmayanlardan , vb vb . Bir öğrenmişler , dolaylı vergiler. Ki çok parası olandan çok , az olandan az vergi alınması gerekirken , örnek Akaryakıt alan mercedes sahibi ile doğan sahibi aynı Kdv ve Ötv yi ödüyor. İlki depo dolduruyor diğeri 150 liralık alıyor...

yanıt22
yanıt1
Ali Ay:

Güray dilli ağzına sağlık kardeşim kesinlikle haklısın ÜLKE ekonomik olarak bitti adamlar nasıl gelir kaynağı buluruz artık onun araştırması derdine düştüler

65
4
yanıtYanıtla
Narter Nart:

Bence 20 yıldır vergiden muaf tuttuklarınızın bir yıllık vergisi, tüm fenomenlerin toplam ödemeleri gereken yasal faiziyle alınacak vergiden kat kat daha fazladır.

45
6
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title