Haberler

Hayvanların Geleneksel Deniz Banyosu

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yayla göçleri başladı.

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yayla göçleri başladı.

Sıcakların artmasıyla birlikte başlayan göçlerin en ilgi çeken bölümü hayvan besicilerinin göç şekli. Atalarından öğrendikleri yöntemi asırlardır yaşatan besiciler, yürüyerek gerçekleştirdikleri yayla göçü öncesi küçükbaş hayvanlarına deniz banyosu yaptırıyor. Geleneği yaşatanlardan biri olan Hatice Güneş, hafta sonu hayvanlarına deniz banyosu yaptırdı. Koyun ve keçilerini Koru sahilindeki doğal havuzlara götürdü. Güneş, önce sürü liderini denize attı. Bir süre tereddüt eden hayvanlar, daha sonra kendilerini Akdeniz'in serin sularına bıraktı. Bütün hayvanlarını doğal havuzlarda yüzdüren Güneş, atalarından öğrendikleri bu yöntemi kendisini bildi bileli uyguladıklarını söyledi.

Denize atılan koyun ve keçide bit, kene gibi hayvanların kalmadığını belirten Güneş, "Hayvanlarımızı denizde yıkadıktan sonra 3-4 günlük yolculuk sonrası yaylaya ulaşıyoruz. Orada dört ay kalacağız. Bazılarına göre zor görünse de bize çok zevkli geliyor" dedi.

82 yaşındaki Naziha Güneş de bu geleneği atalarından öğrendiklerini söyledi. Deniz suyunun hayvanlara iyi geldiğini dile getiren Naziha Güneş, "Biz atalarımızdan böyle öğrendik, bizden sonrakilere de bu işi öğretiyoruz. Bu gelenek böyle devam edecek" diye konuştu. Güneş ailesi yaylaya gitmek üzere yola çıktı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

hatice güneş gazipaşa Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title