Haberler

Hattat Hüseyin Kutlu, Atatürk Üniversitesinin misafiri oldu

Güncelleme:

Usta sanatçı ve ünlü hattat Hüseyin Kutlu, Atatürk Üniversitesinin misafiri oldu.

Usta sanatçı ve ünlü hattat Hüseyin Kutlu, Atatürk Üniversitesinin misafiri oldu.

Hattat Hüseyin Kutlu'nun "İslam Medeniyeti'nde Mushaf Geleneği Konferansı" ve "Memlük, İlhanlı, Türkmen dönemi Mushaf-ı Şerif Örnekleri Sergisi" Atatürk Üniversitesi ve Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı ortaklığında gerçekleşti.

Program, Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşen "İslam Medeniyeti'nde Mushaf Geleneği" konulu konferansla başladı. Konferansa; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı Erzurum Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu, Erzurum İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, rektör yardımcıları, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

"Kültür ve Sanat Alanında Önemli Faaliyetler Gerçekleştiriyoruz"

Programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı Erzurum Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu, Atatürk Üniversitesi ile müşterek düzenledikleri konferansa katılan misafirlere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Vakfın kurulduğu 1988 yılından itibaren özellikle İslam medeniyeti kültür ve sanat alanında ciddi faaliyetler yürüttüğünü ve bu faaliyetler neticesinde önemli bir boşluğu dolduran ciddi yayınların kültür hayatına kazandırıldığını belirten Vakıf Başkanı Mazlumoğlu, sözlerini şu şekilde devam ettirdi: "Alvarlı Efe Hazretleri gönül dostlarının katkıları ile Alvar'da Efe Hazretlerinin türbesi ve külliyesi inşa edildi ve kısa zamanda kültür varlıklarını koruma kurulunca tescil işlemi yapıldı.

Bizler de yapacağımız çalışmalarla boşluk hissettiğimiz sanat, kültür ve medeniyet konularında önemli projeler gerçekleştiriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle ev sahipliğinden dolayı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ile sahip olduğu bilgi ve birikiminden istifade etmeyi bizden esirgemeyen Hüseyin Kutlu hocamıza hürmet ve şükranlarımı arz ediyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.

"Usül Olmadan Vusül Olmaz"

Hat sanatında hilye, kıta, çeşitli orijinal istifler olmak üzere çok sayıda eseri koleksiyonları süsleyen; "Usül olmadan vusül olmaz" diyen; Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün geçen yılki sahibi Hattat Sayın Hüseyin Kutlu'yu Atatürk Üniversitesinde ağırlamaktan onur duyduklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, İslam yazısının gelişmesinde ve Türk- İslam Medeniyetinin sembolü haline gelmesinde, İslam devletlerinde alim ve sanatkarı korumanın ve desteklemenin devlet geleneği haline gelmesinin oldukça büyük katkısı olduğunu vurguladı.

İslamiyet'le müşerref olduktan sonra özellikle büyük Osmanlı medeniyetini kuran devlet büyüklerinin medeniyetin şanlı bir göstergesi olarak Mushaf yazdırmalarının her şeyden evvel devletin yönetim anlayışı ve varlık ilkelerinin dış dünyaya estetik bir kudretle sunulduğuna dikkat çeken Çomaklı, konuşmasında şu görüşlere yer verdi: "Bugün aynı idrakle Sayın Cumhurbaşkanımız da bu geleneğe bir halka ilave ederek geleceğe dair müjde vermiştir. Alfabesinin bünyesinde taşıdığı estetik imkanlar ve devlet büyüklerinin desteklerinin yanı sıra hat sanatının gelişmesindeki bir diğer etken de sanatkarların kişisel gayretleri ve daima yenilik arama çabaları doğrultusunda güzele ulaşma hedefleri olmuştur. İşte Değerli Hattat Sayın Hüseyin Kutlu da bu sanatkarlardan biri olup günümüz hat sanatının önemli ve değerli temsilcilerinden biridir."

Atatürk Üniversitesi yönetimi olarak medeniyetimize ait sanatların yeni nesle aktarılmak sureti ile geleceğe taşınmasını çok önemsediklerini söyleyen Çomaklı, Sayın Kutlu'nun sunacağı konferansın dinleyicilere yüksek bir ruhi lezzet sunacağından hem de öğrencilere ışık tutacağından emin olduklarını ifade etti.

"İslam Medeniyeti Yüzyıllar Boyunca Hiçbir An Yerinde Saymadı"

Konferansına medeniyetimizin temel taşını oluşturan kültür ve sanatımızın önemine vurgu yaparak ve yaşanan değişimin medeniyetimize verdiği zararı anlatarak başlayan Hüseyin Kutlu, İslam Medeniyetinin yüzyıllar boyunca hiçbir an yerinde saymadan gelişerek, değişerek ve yenileşerek geldiğinin altını çizdi. Her gelen yeni neslin bu kültür ve medeniyete yeni bir şey kattığını belirten Kutlu, "Biz değişimle onlara benzemedik, onlarla aynileşmeye kalkıştık. Bu sosyolojik olarak mümkün değil. Binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan bir milletin değişmesi mümkün değildir. Oysa Müslüman nesiller hiçbir zaman yerinde saymamıştır. Hep yenilendi ama kendi gibi yenilendi. Benzeşerek taklit ederek değil. Bir öncekinin üzerine inşa ederek medeniyeti geliştirdi" diye konuştu.

Program, konferansın ardından açılışı yapılan Memlük, İlhanlı, Türkmen dönemi Mushaf-ı Şerif Örnekleri Sergisi ile devam etti. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Hüseyin Kutlu Çomaklı Güncel Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Bakmadan Geçme

WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 1 Haziran Cumartesi Whatsapp neden yüklenmiyor, kasıyor? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya ayrıldı mı? Yasemin Kay Allen ile Erdal Kaya neden ayrıldı? Cumartesi günleri noter açık mı? Cumartesi günleri noterler saat kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? 1 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Özer Çiller öldü mü? Özer Çiller kimdir, nerden öldü? Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller öldü mü? Askerlik kaldırılacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılıyor mu, neden? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu! 1 Haziran hangi burç? 1 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 1 Haziran tarihi hangi burç olur? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor? LGS hangi gün, ne zaman yapılacak? LGS sınavı hangi tarihte uygulanacak? İşte 2024 LGS sınavı tarihi! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 1 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 1 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 1 Haziran dün gece deprem mi oldu? LGS kaçta başlıyor kaçta bitiyor? LGS sınavı kaç dakika, kaç saat sürecek? İşte 2024 LGS detayları! Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 1 Haziran Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir?
Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title